Υγεία: Ο κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του μαστού στους άνδρες σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα

Υγεία: Ο κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του μαστού στους άνδρες σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα

Ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του μαστού στους άνδρες πιθανότατα σχετίζεται με τα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Τζόουνς του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Breast Cancer Research», μελέτησαν σχεδόν 2.000 άνδρες διαγνωσμένους με καρκίνο του μαστού, από τους οποίους οι 112 (5,6%) είχαν υπογονιμότητα και οι 383 (19,2%) δεν είχαν παιδί, καθώς επίσης -για λόγους σύγκρισης- μία ομάδα ελέγχου από 1.600 άτομα, εκ των οποίων 80 (5%) είχαν υπογονιμότητα.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου του μαστού και στην πιθανότητα διάγνωσης με ανδρική υπογονιμότητα (2,6% έναντι 1,4% στους άνδρες με υπογονιμότητα αλλά χωρίς τέτοιο καρκίνο). Επίσης, αναλογικά, πολύ περισσότεροι άνδρες με καρκίνο του μαστού δεν είχαν παιδί (383) από ό,τι στην ομάδα ελέγχου χωρίς καρκίνο (174).

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι πολύ λιγότερο συχνός από ό,τι στις γυναίκες και η σχέση του με την ανδρική υπογονιμότητα είχε μελετηθεί έως τώρα μόνο σε πολύ μικρές μελέτες. Η νέα μελέτη δεν βρήκε σημαντική σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο τοπικού (μη μεταστατικού) καρκίνου του μαστού και στην ανδρική υπογονιμότητα, συνεπώς ο αυξημένος κίνδυνος αφορά, βασικά, τον επιθετικό καρκίνο.

Ο Τζόουνς δήλωσε ότι «οι αιτίες του καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, εν μέρει επειδή πρόκειται για έναν σπάνιο καρκίνο και εν μέρει επειδή οι προηγούμενες μελέτες ήταν μικρές. Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και καρκίνου του μαστού στους άνδρες, κάτι που -πάντως- πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω έρευνες, ενώ χρειάζεται επίσης μελλοντική μελέτη σχετικά με τους πιθανούς υποκείμενους αιτιολογικούς παράγοντες, όπως οι ορμονικές ανισορροπίες».

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://breast-cancer-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13058-022-01517-z

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μίλαν Τόμιτς στο ΟΠΑΠ GAME TIME ΜΠΑΣΚΕΤ για το Final Four της Euroleague

Μ. Βορίδης: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων»

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «The Bricklayer»- Έρχονται νέες κινηματογραφικές παραγωγές

Αττική: Κοινό αίτημα Περιφέρειας και δήμων για παράταση των συμβάσεων των «εργαζομένων Covid»

Ελβετία: «Ναι» στη χρηματοδότηση της Frontex και στον «νόμο Netflix»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top