Ο Γεραπετρίτης στα Ηνωμένα Εθνη, το Κυπριακό και ο ρόλος των Βρετανών

Ο Γεραπετρίτης στα Ηνωμένα Εθνη, το Κυπριακό και ο ρόλος των Βρετανών

Ρεπορτάζ: Αλεξία Τασούλη

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από σήμερα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να ελέγχουν πλήρως την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η προσοχή στρέφεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς αν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να σηκώσει και πάλι τους τόνους της πρόκλησης-κάτι διόλου απίθανο-μια κίνηση προς την Κύπρο θα είναι αναμενόμενη.

Ο διορισμός της νέας απεσταλμένης για το Κυπριακό ζωήρεψε τις συνομιλίες, όμως το διάβημα του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών προς τη Βρετανία προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τον ρόλο του Λονδίνου στις νέες διαπραγματεύσεις. Αφορμή για το διάβημα ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη στη Λευκωσίας που είπε επί της ουσίας σε δηλώσεις του ότι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι “συνιδρυτές” και “συνιδιοκτήτες”. Με άλλα λόγια ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα “έμφυτα δικαιώματα” των Τουρκοκυπρίων, που θα παραπέμπουν στα θέματα της κυριαρχίας των “συνιδρυτών” της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται αντιληπτό πως η όλη ιδέα είναι πως θα πρέπει να προβεί σε μονομερή κίνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποστέλλοντας την επιστολή και όταν απαντήσει ο Τατάρ –προφανώς όπως ελπίζουν– ικανοποιημένος με αυτά που θα διαβάσει, θα ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικό των βρετανικών διαθέσεων είναι ο ορισμός ως διαμεσολαβητών ενός πρώην Απεσταλμένου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Κυπριακό ο οποίος στη συνέχεια υπηρέτησε στην Άγκυρα και ενός δεύτερου αξιωματούχου που υπηρέτησε στην Κύπρο, αλλά και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας του στη Νέα Υόρκη. Αμφότεροι φαίνεται ότι θα αναλάβουν το βάρος των παρεμβάσεων και της προώθησης της πολιτικής του Λονδίνου για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Κυπριακές πηγές λένε ότι πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης είναι να μπορέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ποδηγετήσουν την πρωτοβουλία της απεσταλμένης του ΟΗΕ. Να καθορίσουν εν πολλοίς την ατζέντα των συζητήσεων. Κλειδί είναι το θέμα κυριαρχίας.

Η βρετανική προσέγγιση στηρίζεται στη θέση ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει, στο θέμα της κυριαρχίας, να κάνουν «ένα βήμα πίσω». Στα πλαίσια των διαφόρων ασκήσεων επί χάρτου που κάνουν, μελετούν και πάλι τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου, του Φεβρουαρίου 2014, η οποία σε σχέση με την κυριαρχία αναφέρει πως είναι μεν μια αλλά «εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να θέσει το θέμα αυτό στην ατζέντα με τον κ. Γκουτιέρες. Διότι δεν είναι μόνο τα F-16 και τα F-35 που επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η διατήρηση του status quo από την εισβολή και την παράνομη κατοχή είναι ένα θέμα που μπορεί να τινάξει στον αέρα το όποιο καλό κλίμα υπάρχει σήμερα στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης:

Άρης Πορτοσάλτε εναντίον Πάνου Βλάχου για έναν στίχο: Θα τα βρούμε στην Δικαιοσύνη

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή ΙΧ στα Λαγκαδίκια – Απεγκλωβίστηκε η οδηγός

Πληγές ετών κλείνει στο Κτηματολόγιο ο Κυρανάκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top