Ειρηνοδικείο Αθηνών: Διέγραψε το 95% του δανείου σε άνεργο οφειλέτη

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Διέγραψε το 95% του δανείου σε άνεργο οφειλέτη

Aνάσα και μάλιστα σε… βάθος δεκαετίας δίνουν τα Ειρηνοδικεία στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.

Τα πλεονεκτήματα  του νόμου Κατσέλη για τους δανειολήπτες δεν είναι τα κριτήρια διάσωσης της πρώτης κατοικίας αλλά από την στιγμή που ο δανειολήπτης καταθέσει αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο θα είναι προστατευμένος μέχρι  την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με δικηγόρους το Ειρηνοδικείο της Αθήνας δίνει χρόνο εκδίκασης υποθέσεων το 2028, το Ειρηνοδικείο Πειραιά δίνει χρόνο  εκδίκασης  μετά το 2030.
Αξίζει να  αναφερθεί ότι οι δανειολήπτες  δεν  κινδυνεύουν μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση τους από πλειστηριασμό  περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με δικηγόρους οι νέες ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία έχουν μικρότερη πρακτική αξία αφού η ουσία του νόμου Κατσέλη είναι η προστασία του δανειολήπτη από την στιγμή της αίτησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αιτήσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη θα ξεπεράσουν τις 160.000 μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ ο αριθμός των αιτήσεων στα τέλη του  τρίτου τριμήνου ήταν στις 140.142. Οι εκκρεμείς υποθέσεις έφθαναν τις 135.639.

Κούρεμα κατά 95% σε χρέος άνεργου δανειλήπτη

Όπως αναφέρει μάλιστα το  bankingnews.gr, πρόσφατα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών δικαίωσε άνεργο δανειολήπτη 40 ετών, ο οποίος εμφάνιζε οφειλές ύψους 16.200 ευρώ σε συστημική τράπεζα.Η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει μόλις την καταβολή 780 ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις των 13 ευρώ.

Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου διαγράφεται το ποσό των 15.420 ευρώ δηλαδή το 95% της αρχικής οφειλής. Ο άνεργος οφειλέτης  δεν εμφάνιζε στην παρούσα φάση  περιουσιακά στοιχεία αλλά επιζητούσε  την απόφαση για να είναι μελλοντικά προστατευμένος  καθώς ήταν  πιθανό  από κληρονομιά  να  αποκτούσε  ακίνητο.

Στην περίπτωση  αυτή η τράπεζα  θα είχε  το δικαίωμα να του βγάλει  το ακίνητο στο … σφυρί  ενώ με την απόφαση  του Ειρηνοδικείου Αθηνών σταματά κάθε οικονομική  απαίτηση  από την  τράπεζα.

Ο άνεργος οφειλέτης  δεν εμφάνιζε στην παρούσα φάση περιουσιακά στοιχεία αλλά επιζητούσε την απόφαση για να είναι μελλοντικά προστατευμένος καθώς ήταν πιθανό από κληρονομιά να αποκτούσε  ακίνητο. Στην περίπτωση, αυτή η τράπεζα θα είχε το δικαίωμα να του βγάλει  το ακίνητο στο… σφυρί,  ενώ με την απόφαση  του Ειρηνοδικείου Αθηνών, σταματά κάθε οικονομική απαίτηση από την  τράπεζα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top