«Περιβάλλον – Σχολείο – Κοινωνία» στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

«Περιβάλλον – Σχολείο – Κοινωνία» στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Αύριο, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο με τίτλο «Περιβάλλον – Σχολείο – Κοινωνία» στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης.

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε προσωπικό και τοπικό επίπεδο για αμεσότερα αποτελέσματα και καλύτερες συνεργασίες, το Περιβαλλοντικό Δίκτυο «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά», διοργανώνει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο ”Περιβάλλον – Σχολείο – Κοινωνία” στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (3ος όροφος).

Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαστήρι, όπου σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί) και κοινωνία (γονείς – κηδεμόνες, φορείς), επιβεβαιώνουν ότι μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδρασή τους, τις κοινές τους δράσεις και κυρίως την αυτενέργεια των μαθητών, προάγεται η αειφορία και διαμορφώνεται η συνείδηση του ενεργού πολίτη.

Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός σκοπός της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η δημιουργία ενεργών πολιτών μέσα από την καλλιέργεια της ικανότητας κατανόησης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, λήψης αποφάσεων καθώς και ανάληψης δράσης σε σχέση με αυτά, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης αλληλεξαρτώμενων παραμέτρων, όπως η δημοκρατία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η φτώχεια και η εξασφάλιση τροφής και ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης, η ισότητα, η πολυπολιτισμικότητα, κ.ά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εκπαίδευση για την αειφορία έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως ένα πλαίσιο για τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα στο σχολείο και την κοινωνία.

Αυτή η αλληλεπίδραση πηγάζει από εκείνα τα βάθη, όπου σβήνουν το ατομικό «εγώ» και «εσύ», το «εγώ» και η φύση, όλα τα «εγώ» κι «εσύ» που χωρίζουν τους ανθρώπους. Αναδεικνύεται έτσι η ταυτότητα της ζωής που ενώνει τον κόσμο και καλλιεργούνται οι αξίες που ορίζουν τις ανθρώπινες δράσεις, τις επιλογές και τις αποφάσεις για τον κόσμο και τα πράγματα.

Με τη «σφραγίδα»  της εκπαίδευσης

Στο Περιβαλλοντικό Δίκτυο συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στο 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο ”Περιβάλλον – Σχολείο – Κοινωνία” που διοργανώνεται στο Δήμο Παύλου Μελά σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, η ωφέλιμη χρήση των ελεύθερων χώρων, ο σεβασμός της δημόσιας περιουσίας, οι σχολικοί λαχανόκηποι, ο εθελοντισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, είναι μαθήματα ζωής που μέσω του

Τοπικού Θεματικού Περιβαλλοντικού Δικτύου ”Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά” διδάσκονται εδώ και δύο χρόνια στα σχολεία μας.

Οραματιζόμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, ένα σχολείο που παρακολουθεί και αφουγκράζεται τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και στην προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, τους περιβαλλοντικά εγγράμματους και κοινωνικά αλληλέγγυους.»

Εκπλήξεις από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τα Βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης,  επιφυλάσσει εκπλήξεις, προωθώντας όπως πάντα μέσα από τη ψυχαγωγία και τις ενημερωτικές δράσεις, εύστοχα μηνύματα και πρακτικές ανακύκλωσης κυρίως στη νέα γενιά.

Το συνέδριο υποστηρίζουν τα Βιβλιοπωλεία & Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία στην Ευκαρπία 25η Μαρτίου 51 και στο Κέντρο της πόλης στις οδούς Ερμού 53 και Δημητρίου Γούναρη 39.

Οι εργασίες του διαδραστικού περιβαλλοντικού συνεδρίου

ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

•10.00 Προσέλευση – χαιρετισμοί

•10.10 Εισαγωγικό σημείωμα. Ζήσης Αγγελίδης, τ. Σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

•10.30 Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά.

Παρουσίαση του Δικτύου.

Βασιλική Ιππέκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

•10.45 Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο Τοπικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο

•12.00 Ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ζήσης Αγγελίδης

•12.30 Ανακεφαλαίωση – Συμπεράσματα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

•18.30 Προσέλευση – χαιρετισμοί

•18.45 Οι μαθητές μοιράζονται τις εμπειρίες κι εκπαιδεύουν τους μεγάλους μέσα από τις δράσεις τους.

Παρουσίαση από μαθητή, εκπρόσωπο της 4ης Περιβαλλοντικής συνάντησης

•19.00 Η συμβολή του Τοπικού Δικτύου στην εκπαιδευτική διαδικασία,

Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

•19.15 ΄Ερευνα – Συμπεράσματα της συμμετοχικής και συλλογικής δράσης των εκπαιδευτικών και μαθητών του Δικτύου – Ερωτηματολόγιο.

Γιώργος Υφαντής, Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

•19.30 Αντιμετωπίζοντας τα σκουπίδια ως προϊόντα.

Σάκης Λαζαρίδης, Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά

•20.00 Το δίκτυο αλλάζει τους γονείς και τη γειτονιά.

Στέλλα Γκάνη, Νομικός.

•20.15 Ανοιχτή συζήτηση – Συμπεράσματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top