«Ο ελληνικός αυτόχθονος μαύρος χοίρος στην ελληνική δημιουργία» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia στο Περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Ο μαύρος χοίρος είναι μια σπάνια φυλή χοίρου που συναντάμε στον ελλαδικό χώρο και ζει και αναπτύσσεται σ’ αυτόν τα τελευταία 9.000 έτη» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη» με έδρα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής Γιώργος Γιωρούδης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η ελληνική ζωική παραγωγή στη σύγχρονη γαστρονομία και η παρουσία του αυτόχθονου μαύρου χοίρου στην ελληνική δημιουργική κουζίνα ήταν η θεματολογία που αναπτύχθηκε, πρώτη μέρα λειτουργίας της 12ης Zootechnia που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo. Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φιλοξενήθηκε στο σταντ του Υπουργείου (Περίπτερο 8, stand 5) είχε ως κεντρικό της θέμα τον αυτόχθονο μαύρο χοίρο.

«Η σημασία του μαύρου χοίρου είναι τεράστια. Μιλάμε για ένα προϊόν καθαρά ελληνικό, ζει στην ύπαιθρο, είναι ένα προϊόν το οποίο πρέπει και να το προσέξουμε και να το στηρίξουμε» επισήμανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Ντουντουνάκης.

Όπως ο ίδιος επισήμανε το Υπουργείο δίνει το «παρών» ώστε να ακούσει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν τον αυτόχθονο μαύρο χοίρο «και να μπορέσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις με σκοπό τη διασφάλιση του προϊόντος, την αναβάθμιση, την επάρκειά του στην εγχώρια αγορά και τη δυνατότητα μελλοντικά να κάνει εξαγωγές».

Η ορεινή Χαλκιδική παράγει αυτόχθονο μαύρο χοίρο

Ο αυτόχθονος μαύρος χοίρος είναι ένα προϊόν που πωλείται σε περιορισμένες ποσότητες, από τη στιγμή που οι μονάδες εκτροφής πανελλαδικά είναι ελάχιστες. «Αποφασίσαμε όλοι μαζί από διαφορετικά σημεία στη χώρα μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ιδρύσουμε τον Πανελλήνιο Συνεταιρισμό Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου, ούτως ώστε να μπορέσουμε εκτός φυσικά από το να αποκτήσουμε οντότητα, να διοχετεύσουμε στην ελληνική -και όχι μόνο- αγορά το προϊόν μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Γιωρούδης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη» που έχει έδρα στην ορεινή Χαλκιδική και συγκεκριμένα στον Ταξιάρχη.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, οι γνήσιες εκτρεφόμενες χοιρομητέρες μαζί με τους κάπρους δεν ξεπερνούν τις 3.500 εκ των οποίων οι 1.700 υπάγονται σε μονάδες του Συνεταιρισμού «Μυρτάλη», σε πλήρη αντίθεση με τους συμβατικούς χοίρους που αριθμούνται σε 61.000 πανελλαδικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρούδης οι ελάχιστοι παραγωγοί παράγουν και προσφέρουν στον Έλληνα καταναλωτή ένα πολύ θρεπτικό προϊόν, το κρέας του οποίου έχει ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και είναι ένα από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη. Η δε ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 4.000 παράγωγα, «είναι ελάχιστη η παραγωγή» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο κ. Γιωρούδης.

Ο αυτόχθονος μαύρος χοίρος ο οποίος ζει σε βοσκοτόπια, τρώει κυρίως βελανίδια και οι κτηνοτρόφοι μαύρου χοίρου δραστηριοποιούνται στον Χολομώντα και στην περιοχή της Βαρβάρας.

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια από λίγους κτηνοτρόφους του νομού, όμως με ιδιαίτερη ζέση, σ’ ένα προϊόν που κινδύνευε να χαθεί» δήλωσε στο GRTimes.gr o Γιάννης Γιώργος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής εξηγώντας πως το συγκεκριμένο προϊόν δένει και με την πράσινη ελιά «όπου η Χαλκιδική είναι πρώτος εξαγωγικός νομός σε χονδρολιά -την επιτραπέζια ελιά- και μαζί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς επίσης και με το Γαλανό του Μεταγγιτσίου, έχουμε μια κάστα αγροτικών προϊόντων τα οποία κάνουν μια τεράστια προσπάθεια προβολής και προώθησής τους ώστε η Χαλκιδική να πάρει τη θέση που της αξίζει» υπογράμμισε.

Έχοντας πρότυπο την Ισπανία

Τρεις είναι οι ηγέτιδες χώρες παγκοσμίως σε παραγωγή χοιρινού κρέατος αλλά και εκτροφή χοίρου. Νούμερο ένα η Κίνα, δεύτερη η ΗΠΑ και τρίτη η Ισπανία, εκεί όπου το χοιρομέρι – το γνωστό jamon iberico, πουλιέται 4.000 ευρώ, προερχόμενο από ειδική ισπανική εκτροφή, ενώ το κιλό φτάνει τα 100 – 150 ευρώ.

«Την Ισπανία την έχουμε ως πρότυπο, όχι ότι μπορούμε να παράγουμε εμείς χαμόν, ούτε θα φτάσουμε τις 380.000 χοιρομητέρες. Εκείνο, όμως, που θέλουμε είναι να βάλουμε τις βάσεις για μια υγιή εκτροφή σε επιχειρηματική βάση έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια», δήλωσε στο GRTimes.gr ο Γιώργος Βατζιάς καθηγητής τμήματος γεωπονίας του ΑΠΘ στην κατεύθυνση ζωικής παραγωγής.

Όπως ο ίδιος επισήμανε «στόχος μας είναι να αναγνωριστεί ως φυλή, αλλά γονοτυπικά, γενετικά δεν έχει ταυτοποιηθεί στο σύνολό της. Πρέπει να γίνει η γενετική ταυτοποίηση του μαύρου χοίρου και να προχωρήσουμε σε γενετική βελτίωση έτσι ώστε να αυξήσουμε τις παραγωγικές και αναπαραγωγικές παραμέτρους του είδους». Υπογράμμισε δε πως μέσω αυτών των παραμέτρων θα υπάρξει ποσότητα και ποιότητα κρέατος. «Αν η χοιρομητέρα μας δίνει 8-10 χοιρίδια ανά γέννα, να μπορούμε να έχουμε διψήφιο νούμερο, 11 – 12. Στόχος να απογαλακτίζουμε τουλάχιστον 10, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Δυο φορές τον χρόνο είναι οι γεννήσεις επί 10 χοιρήδια, να μας δίνει το ελάχιστο 20 – 22 και το brand name που είναι το ίδιο το προϊόν να μπορέσει να τύχει ευρείας αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό, είτε στην εγχώρια αγορά είτε στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον πληθυσμό των χοιρομητέρων για την παραγωγή του αυτόχθονου μαύρου χοίρου, το 80% του πληθυσμού της εγχώριας παραγωγής βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και μέρος αυτού στη Δυτική Ελλάδα προς το Αιγίνιο.

Διάδοση του προϊόντος

Για τις σωστές πρακτικές, τις αγορές στόχους, τις ανάγκες που παρατηρούνται και διαφοροποιούνται στα εστιατόρια, τους εμπόρους, τους καταναλωτές, την έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας κτλ. μίλησε ο Νίκος Κασσαλιάς κτηνίατρος και μικροβιολόγος τροφίμων. «Τι έχουν κάνει οι Ισπανοί και δημιούργησαν μια υπεραξία της τάξεως του 2 – 2,5 δις ευρώ;» επισήμανε χαρακτηριστικά στην παρουσίασή του.

Από την πλευρά του ο καθηγητής γαστρονομίας και σεφ Γιώργος Πασηλίδης μιλώντας στο GRTimes.gr εξήγησε πως κρεοπώλες, διατροφολόγοι, σεφ, εστιάτορες είναι διαμορφωτές γνώμης οι οποίοι πρέπει να διαδώσουν αυτήν την ποιότητα μέσα από τις τεχνικές γνώσεις που έχουν.

«Ο μαύρος χοίρος πουλιέται κυρίως σε delicatessen κρεοπωλεία αλλά αυτό επιδιώκουμε να ενημερώσουμε ότι δεν είναι ένα προϊόν μόνο για εκεί, αλλά για όλα τα κρεοπωλεία και τα εστιατόρια. Είναι ένα προϊόν, όπου σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρει, δεν είναι ακριβό» δηλώνει ο κ. Παλησίδης.

Και ενώ ο αυτόχθονος μαύρος χοίρος είναι ένα κρέας το οποίο είναι πιο νόστιμο σε σχέση με το απλό χοιρινό και έχει πιο θρεπτική αξία, «δεν το γνωρίζει ο κόσμος, δεν έχει διαδοθεί σαν κρέας και μόνο ένα μικρό κοινό ανταποκρίνεται» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Βαγγέλης Χατζηαγγελίδης, κρεοπώλης τρίτης γενιάς ο οποίος διατηρεί καταστήματα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακολούθησε Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τοπική Κουζίνα και αειφορία» με τη συμμετοχή της Γιώτας Κουφαδάκη σεφ σε φημισμένο εστιατόριο στη Νικήτη Χαλκιδικής, του Σοφοκλή Γιατζόγλου ιδιοκτήτη ιστορικού μαγαζιού στον Πολύγυρο, του Στράτου Ελευθεριάδη διευθυντή πωλήσεων οινοποιείου στην Πορταριά Χαλκιδικής και του καθηγητή γαστρονομίας Γιώργου Παλησίδη.

Παραδοσιακή κουζίνα, προϊόντα εποχικά και τοπικά, για τη μετάδοση της τοπικής κουζίνας στους πελάτες τους. «Αυτό που μας κάνει και ξεχωρίζουμε είναι η τοπική κουζίνα με εποχικά και ντόπια προϊόντα, τα οποία τα έχει αγαπήσει ο κόσμος και οι ξένοι τουρίστες. Μας εμπιστεύονται και είμαι περήφανη γι’ αυτό, γιατί έτσι προωθούμε τα δικά μας προϊόντα και είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα» δήλωσε στο GRTimes.gr η βραβευμένη σεφ Γιώτα Κουφαδάκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία εδεσμάτων προϊόντων της Χαλκιδικής με αυτόχθονο μαύρο χοίρο, τυροκομικά και με τοπικά κρασιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρεβανί Βεροίας: Το πιο γλυκό σουβενίρ της Βέροιας αποκτά ‘ταυτότητα’

Γεωργαντάς: Νέες ανακοινώσεις ενισχύσεων και αποζημιώσεων καλλιεργητών και αλιέων

ΔΕΑΣ Α.Ε.: Η μεγαλύτερη εταιρία της Χαλκιδικής που εξάγει «πράσινο χρυσάφι»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top