19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: «Μεγάλη γιορτή για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: «Μεγάλη γιορτή για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Περισσότεροι από 600 εκθέτες, 1.000 συγγραφείς Έλληνες και ξένοι και 580 εκδηλώσεις. Είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή για τη φιλαναγνωσία, για τη λογοτεχνία, για τον πολιτισμό». Αυτό, μεταξύ άλλων, επισήμανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, Τάσος Τζήκας.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μητσάλη

Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης τονίστηκε η σημασία της ΔΕΒΘ για τη Θεσσαλονίκη και τον πολιτισμό, ενώ παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα της έκθεσης αλλά και ο στόχος της φετινής διοργάνωσης, όπου τιμώμενη είναι η Αμερικανική Λογοτεχνία.

Η φετινή 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), ξεκινάει από αύριο, Πέμπτη (4/5) στον χώρο της ΔΕΘ, με συγγραφείς, μεταφραστές και επαγγελματίες από περίπου 40 χώρες, πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και με διευρυμένη τη διεθνή και επαγγελματική της ταυτότητα.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην Ευρώπη τιμώμενη χώρα είναι η Αμερική. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε οι Έλληνες συγγραφείς και τα βιβλία μας να προστεθούν στην αμερικανική αγορά.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπούμε σε αυτό το κοινό το οποίο έχει και πολιτισμική και πολιτική αξία. Φέτος, εκτός των άλλων, ενισχύουμε πολύ το διεθνές και επαγγελματικό μας κομμάτι και αυτό αποτελεί μια παρακαταθήκη ώστε από δω και στο εξής η Διεθνής Έκθεση να είναι πραγματικά διεθνής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ανέφερε ότι «η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένα μεγάλο γεγονός. Είναι η αγαπημένη μου έκθεση, η αγαπημένη μας έκθεση. Περισσότεροι από 600 εκθέτες, 580 εκδηλώσεις, 1.000 συγγραφείς Έλληνες και ξένοι».

«Είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή για την φιλαναγνωσία, για τη λογοτεχνία, για τον πολιτισμό. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού για την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο κ. Τζήκας.

Τιμώμενη η αμερικανική λογοτεχνία

Τιμώμενη στη φετινή διοργάνωση είναι η αμερικανική λογοτεχνία, με στόχο την ανάδειξη της αγοράς βιβλίου των ΗΠΑ και τη γνωριμία με εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στη σημερινή εκδήλωση για την αμερικανική λογοτεχνία μίλησε η deputy principal officer στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Salina Rico.

«Σε αυτή την έκθεση, έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των Αμερικανών συγγραφέων. Από τα έργα λογοτεχνών όπως ο Μαρκ Τουέιν, η Έμιλι Ντίκινσον (Emily Dickinson) και ο Τόνι Μόρισον έως και σύγχρονες φωνές όπως ο Κόλσον Γουάιτχεντ (Colson Whitehead) και η Τζέσμιν Γουόρντ (Jesmyn Ward), όπως ο Τζέιμς Γουντ (James Wood) και η Κλερ Μεσούντ (Claire Messud) [σ.σ. και οι δύο συγγραφείς (Γουντ και Μεσούντ) θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις» ανέφερε.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε:

Τζιτζικώστας: «Η Θεσσαλονίκη γίνεται τις επόμενες μέρες η πρωτεύουσα του βιβλίου»

«Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ξεκινάει και φέτος στη Θεσσαλονίκη με την χρηματοδότηση της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πιστεύουμε ιδιαίτερα στον θεσμό ο οποίος είναι εξωστρεφής για τον τόπο μας. Ταυτόχρονα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία γίνονται για τις επόμενες μέρες η πρωτεύουσα του βιβλίου. Ενός βιβλίου που περνάει κρίση και γι’ αυτό εμείς έχουμε επιλέξει συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια να χρηματοδοτούμε αυτήν την συγκεκριμένη έκθεση και μέσω της έκθεσης αυτής να στηρίζουμε ουσιαστικά το σημαντικό έργο των συγγραφέων», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με αέρα ανανέωσης και ενισχυμένη επαγγελματική ταυτότητα η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τιμώμενη λογοτεχνία η αμερικανική

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top