1η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Γιορτάζει η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα

1η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Γιορτάζει η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα

Την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου γιορτάζουν σήμερα οι οινοποιοί της χώρα μας, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος εντός και εκτός συνόρων. Ο φετινός τρύγος ολοκληρώθηκε, η ποιότητα αγγίζει το άριστα, τα χρώματα είναι ζωηρά, μονάχα οι ποσότητες θα είναι μειωμένες κατά 10% – 15% σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα του Ξινόμαυρου καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής.

Την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, γιορτάζει, αποτελώντας παράλληλα σημαντικό γεγονός για τους Έλληνες οινοποιούς, και δη στις περιοχές όπου κυριαρχεί όπως η Νάουσα, το Αμύνταιο, η Γουμένισσα, η Ραψάνη κτλ.

Έτσι, λοιπόν, αυτήν την ημέρα, οι Έλληνες οινοποιοί, οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνου, αλλά και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη διάδοση του Ξινόμαυρου, επιλέγοντας με προσφορές και άλλες προωθητικές κινήσεις και καταναλώνοντας το «Ξινόμαυρο» -ερυθρό, ροζέ, λευκό (blanc de noir) ή ακόμη και orange, νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό ή ημίξηρο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ως αμπελοοινικό απόσταγμα.

Σημειώνεται ότι ήταν το 2019 όταν η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» προχώρησε στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση του Ξινόμαυρου, θεσπίζοντας και καθιερώνοντας την «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου». Μάλιστα, σήμερα, 1η Νοεμβρίου, η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνει διαδικτυακό masterclass με τη συμμετοχή οινοποιείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Άριστα για το Ξινόμαυρο της Νάουσας

Για μια χρονιά η οποία άγγιξε το άριστα μιλάει ο πρόεδρος του ΑΟΣ ΒΑΕΝΙ και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νομού Ημαθίας Γιώργος Φουντούλης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes.gr «πρόκειται για μια αξιοσημείωτη χρονιά, όπου δεν μας επηρέασαν οι παρατεταμένοι καύσωνες, θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα και χρώματα» προσθέτοντας «ο φετινός τρύγος άγγιξε το άριστα». Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξηγεί η ποσότητα των σταφυλιών και κατ’ επέκταση των κρασιών θα είναι μειωμένη κατά 10% – 15% σε σύγκριση με τις τελευταίες χρονιές.

Σχετικά με την πορεία της φετινής χρονιάς, πήγε καλύτερα μεν σε σχέση με το 2020, όχι όμως συγκρίνοντας την με το 2019 και προηγούμενες χρονιές. «Η αγορά είναι ‘κουμπωμένη’, είναι προσεχτική στο να αγοράζει κρασιά» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΑΟΣ ΒΑΕΝΙ και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νομού Ημαθίας Γιώργος Φουντούλης προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας την πορεία των εξαγωγών των οίνων στη Νάουσα εξηγεί πως τη φετινή χρονιά είναι μειωμένες κατά 60% – 70%, σε σχέση με το 2019, ενώ πεσμένη είναι και η εσωτερική αγορά σε ποσοστό 40%. «Μην ξεχνάτε ότι ξεκίνησε αργά η φετινή τουριστική σεζόν’ κινήθηκε Ιούλιο, Αύγουστο, όταν άλλες χρονιές ξεκινούσε από Απρίλιο, Μάιο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Φουντούλης.

 Η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα

Το Ξινόμαυρο είναι η πιο ευγενής ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.  Η ονομασία του είναι περιγραφική και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο. Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία, στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα αλλά και στη Βόρεια Θεσσαλία.

Ως μία πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζει, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει ένα πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), ξηρούς, ημίξηρους, φρέσκους και παλαιωμένους, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς τύπου vins de liqueur, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα. Την ποικιλία τη συναντάμε σε μονοποικιλιακούς οίνους αλλά και σε χαρμάνια εφόσον συνδυάζεται αρμονικά τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες.

Τέσσερις είναι οι Ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, ο Βελβεντός και η Σιάτιστα Κοζάνης, τα Μετέωρα, σε Περιφερειακές Ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Ξινόμαυρο αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Ξινόμαυρο Νάουσας

«Μαύρο Νάουσας» ή «ποπόλκα» ή «ποπόλικο» ή «μαύρο ξινό» ονομάζεται το ξηρό κρασί Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος ΝΑΟΥΣΑ το οποίο φτιάχνεται αποκλειστικά από το Ξινόμαυρο ερυθρό σταφύλι, καλά εγκλιματισμένο στα ηπειρωτικά κλίματα. Το ξινόμαυρο καλλιεργείται σε περισσότερες περιοχές από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία στην Ελλάδα, στη Νάουσα όμως φτάνει εύκολα στην τέλεια ωρίμανση. Εμφανίζεται με αξιόλογο δυναμικό σε αρώματα ζύμωσης και παλαίωσης, αλλά επίσης και με ισορροπία στις περιεκτικότητες σακχάρων – οξέων – τανινών.

Είναι το οικοσύστημα που το ευνοεί, γιατί στη Νάουσα οι αμπελώνες έχουν προνομιούχα θέση. Το υψόμετρό τους ξεκινά από τα 150 μέτρα και φτάνει τα 350 μ., είναι εγκατεστημένοι στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου όρους και έτσι προφυλάσσονται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους ενώ συγχρόνως επωφελούνται από τις ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου.

Τα κρασιά που κυκλοφορούν με την ένδειξη «Ονομασία Προέλευσης Νάουσα» έχουν βαθυκόκκινο χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα φρούτων που εξελίσσεται σε πλούσιο μπουκέτο, κατά τον ένα χρόνο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια (υποχρεωτικό από τη νομοθεσία). Τότε, δίπλα στα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα, εμφανίζονται η βανίλια και η κανέλλα. Τότε μαλακώνουν και οι τανίνες που χαρίζουν στο κρασί καλή δομή και πλούτο.

Ξινόμαυρο Αμυνταίου

Άλλη μια Ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλίας Ξινόμαυρο είναι αυτή του Αμυνταίου Φλώρινας, η οποία καλύ­πτει μια περιοχή  μήκους 40 χλμ., με το υψόμετρο να κυμαίνεται από 580 έως 650 μ. περίπου. Η συγκεκριμένη ερυθρά ποικιλία της Μακεδονίας, δείχνει τέλεια προσαρμοστικότητα και αναδεικνύει όλον τον αρωματικό χαρακτήρα της.

Στην περιοχή του Αμυνταίου, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), ο οποίος λειτουργεί ασταμάτητα από το 1959 έως σήμερα, είναι το πρώτο οινοποιείο της περιοχής και από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία της Ελλάδας. Η παραγωγή των αμπελώνων για το Ξινόμαυρο κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 9 τόνους το εκτάριο ενώ για τις ξένες ποικιλίες (Syrah, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer) η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ των 9 με 11 τόνους το εκτάριο.

Ο αρωματικός και πολυδύναμος χαρακτήρας του Ξινόμαυρου, λόγω και του μεγάλου υψομέτρου, δίνει την δυνατότητα να παραχθεί μεγάλη ποικιλία οίνων όπως  λευκοί και ροζέ αφρώδεις, λευκοί, ροζέ, ερυθροί, ερυθροί πρώιμης κατανάλωσης καθώς και ερυθροί  παλαίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αμύνταιο – Κτήμα Άλφα: Νέες επενδύσεις σε οινοποιείο, εστιατόριο και καταλύματα

Κρασί – Κορωνοϊός: Μειώσεις τζίρων, δύσκολος τρύγος αλλά με… καλή σοδειά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top