1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού: Μαθητές σε «ρόλο businessmen» δημιούργησαν επιχείρηση παροχής βοήθειας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού: Μαθητές σε «ρόλο businessmen» δημιούργησαν επιχείρηση παροχής βοήθειας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Να διακριθούν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας, κατάφεραν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κορδελιού, δημιουργώντας μια εικονική επιχείρηση, με την ονομασία «Ο Άνθρωπός μου» και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους.

Ένα αξιέπαινο εγχείρημα, με εμφανή δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας, έφεραν σε πέρας μαθητές της τρίτης λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι σε συνεργασία με καθηγητές, γονείς και μέντορες, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία εικονική επιχείρηση, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ και γενικά συνανθρώπων που χρίζουν βοήθειας.

«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΟΥ». Με αυτό το λογότυπο οι εκκολαπτόμενοι businessmen, λανσάραν την εικονική επιχείρηση τους, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας «Junior Achievement Greece» και κατάφεραν να αποσπάσουν θετικές εντυπώσεις για την υλοποίηση της καινοτόμου ιδέας, που προωθεί τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Για πέντε μήνες μαθητές εργάστηκαν εντατικά για την υλοποίηση της ιδέας

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes η καθηγήτρια πληροφορικής και υπεύθυνη της συμμετοχής του σχολείου, Νικολέττα Κατσαβού «16 μαθητές της τρίτης λυκείου στον τομέα πληροφορικής (σ.σ. τεχνικών εφαρμογών πληροφορικής), ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο να δουλεύουν το πρότζεκτ, στο πλαίσιο των μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών και με πολύ όρεξη και ενθουσιασμό καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το στήσιμο της εικονικής επιχείρησης τέλη Μαρτίου, για τη συμμετοχή στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό».

Στην προσπάθεια αυτή των μαθητών όπως διευκρινίζει η κ. Κατσαβού συνεισφέραν καθηγητές, γονείς, μέντορες και σύμβουλοι επιχειρηματικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή, δεν είναι η πρώτη διάκριση του σχολείου, καθώς το 2018-19 μαθητές συμμετείχαν στον ίδιο διαγωνισμό με άλλη επιχείρηση, ενώ παράλληλα «τρέχουν» πρότζεκτ ρομποτικής και προγράμματα Erasmus.

«Ο Άνθρωπος Μου»: Λίγα λόγια για την μαθητική επιχείρηση

Η κ. Κατσαβού περιγράφοντας γεμάτη υπερηφάνεια το δημιούργημα των μαθητών της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια εικονική επιχείρηση που στηρίζεται στις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν νέοι άνθρωποι σε όποιον έχει ανάγκη».

Αναλυτικά συμπληρώνει για την κεντρική ιδέα της επιχείρησης ότι «τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο Δείκτης Γήρανσης του πληθυσμού της χώρας μας, και οι ηλικιωμένοι ζουν πλέον αρκετά χρόνια με αποκλεισμό από δραστηριότητες. Η οικονομική κρίση, ανάγκασε πολλούς νέους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, αφήνοντας πίσω τους γονείς τους, που όταν βρεθούν σε ανάγκη χρειάζονται έναν άνθρωπο κοντά τους να στηριχτούν. Η έλλειψη οργανωμένων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων έχει ανεβάσει το κόστος υπέρογκα, ώστε μια οικογένεια, που ανήκει στα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα, δύσκολα  μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα ο απότομος ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, στον οποίο συνέβαλε αδιαμφισβήτητα και η πανδημία, απέκλεισε πολλούς ηλικιωμένους από δουλειές που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους. Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας, προχώρησαν στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα που το έχουν ανάγκη. Σκοπός της επιχείρησης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και Α.Μ.Ε.Α. και η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Καθώς επίσης και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος, που ασχολούνται με την φροντίδα των ατόμων αυτών».

Οι υπηρεσίες που παρέχει «Ο Άνθρωπος μου» ανήκουν στους τομείς Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Οικιακών Δραστηριοτήτων και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Παρέχονται καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου, για όλες τις μέρες της εβδομάδας και κάθε οικογένεια μπορεί να επιλέξει το πακέτο υπηρεσιών, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της.

«Θα ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση»

Κλείνοντας η κ. Κατσαβού ερωτηθείσα για τις εντυπώσεις που έκανε αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία στους μαθητές ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι τα παιδιά λόγω πανελλαδικών ήταν «φορτωμένα» με μεγάλο όγκο εξεταστικής ύλης, ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία, καθώς μπήκαν σε ένα άγνωστο πεδίο (σ.σ. των επιχειρήσεων), με αποτέλεσμα να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες μπροστά τους. Μάλιστα σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους πολλά παιδιά που συμμετείχαν στο πρότζεκτ ανέφεραν ότι είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση».

Δείτε το promo-video της επιχείρησης: 

Δείτε το λογότυπο και το προσπέκτους της επιχείρησης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Μαθητές τραγούδησαν για την προώθηση της δωρεάς μυελού των οστών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού: Μαθητές σε «ρόλο businessman» δημιούργησαν επιχείρηση παροχής βοήθειας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Η Αυλή των Θαυμάτων» στο Μέγαρο Μουσικής από 28 Μαΐου έως 5 Ιουνίου

Ουκρανία: Ξεκίνησε η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου – Ένοχος δηλώνει ο ρώσος στρατιώτης

Ν. Κορέα: Πάνω από 31.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 31 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top