1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου: Τοπικά προϊόντα και συνταγές με φόντο την Πελοποννησιακή γη

1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου: Τοπικά προϊόντα και συνταγές με φόντο την Πελοποννησιακή γη

Το Παράλιο Άστρος της Π.Ε. Αρκαδίας είναι ο τρίτος σταθμός του 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει τίτλο  «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού», συμπεριλαμβάνοντας έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσίες, μαγειρικές επιδείξεις, παραδοσιακές συνταγές, εργαστήρια δημιουργίας για παιδιά, μουσικές κ.ά.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού» είναι ο τίτλος του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο την προβολή του γαστρονομικού περιεχομένου κάθε Περιφερειακής Ενότητας (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία), με έμφαση σε παραδοσιακά υλικά, τοπικά προϊόντα, παραδοσιακές συνταγές και μοντέρνες εκδοχές τους.

Τρίτος σταθμός του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού» το Παράλιο Άστρος, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, με την εκδήλωση να λαμβάνει χώρα απόψε το απόγευμα στο ανοιχτό θέατρο Παράλιου Άστρους «Μελίνα Μερκούρη».

«To Peloponnese Food Stories θέτει σε πρώτο πλάνο τον γαστρονομικό πλούτο ολόκληρης της Περιφέρειας. Μέσα από τις πρώτες ύλες εξωτερικεύεται ο πολιτισμός, η ταυτότητα και η ιστορία του τόπου» δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου επισημαίνοντας πως το εν λόγω φεστιβάλ αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό καθώς και μία μοναδική βιωματική εμπειρία.

Σχετικά με τον αποψινό σταθμό του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας, «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού» στο Παράλιο Άστρος της Π.Ε. Αρκαδίας, όπως δήλωσε η κα. Καλογεροπούλου «Η τρίτη εκδήλωση του Food Stories πραγματοποιείται στο  Παράλιο Άστρος, έναν εξίσου δυνατό και πολλά υποσχόμενο τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου» προσθέτοντας «είναι άλλωστε υποχρέωση μας να αναδείξουμε και να προωθήσουμε την αρκαδική γη και τα τοπικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν τους πρεσβευτές μας».

Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων μέσα από τις οποίες συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πελοπόννησος – Τουρισμός: Αυθεντικότητα και βιωματικές εμπειρίες – Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στο GRTimes

Κρασί, μέλι, τυροκομικά, λάδι, ελιές

Δέκα τέσσερις αρκαδικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν απόψε στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου, οι οποίες από τις 7 το απόγευμα θα εκθέτουν τα προϊόντα τους στον χώρο διεξαγωγής του, στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Παράλιο Άστρος.

«Οι αρκαδικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τα τοπικά μας προϊόντα – μέλι, κρασί, λάδι, ελιές, τυροκομικά- και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αρκαδικές γεύσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής.

Όπως ο ίδιος αναφέρει θα συμμετέχουν και αρκετοί Πολιτιστικού Σύλλογοι της περιοχής όπου και θα μαγειρέψουν παραδοσιακές συνταγές. Συγκεκριμένα, πέντε Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα δώσουν το ‘παρών’ φτιάχνοντας παραδοσιακά εδέσματα.

Το αποψινό πρόγραμμα

Η αποψινή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Τρουπή.

Ομιλίες με θέμα τα άγρια μανιτάρια και την τρούφα του Πάρνωνα, για την αρκαδική γαστρονομία αλλά και για την ταινία «Αρκαδία 1900 – Η Καμπανία της Ανατολής» από τον σκηνοθέτη και εμπνευστή της Κώστα Σπυρόπουλο,  μαγειρικές επιδείξεις από τοπικούς σεφ με βάση τα άγρια μανιτάρια, την τσακώνικη μελιτζάνα, τα τυροκομικά κ.ά, παραδοσιακές συνταγές από τους Γυναικείους Πολιτιστικούς Συλλόγους όπως «σκαστά» ζυμαρικά γνωστά και ως «κρατσούνια» στην Τσακώνικη διάλεκτο, κερασόπιτα, πλακόπιτα κ.ά., κοκτέιλ με τοπικά κρασιά και βότανα Αρκαδίας, γευσιγνωσία μελιού για παιδιά και εργαστήρι δημιουργίας ελιόψωμων, γευσιγνωσία ελιάς και ελαιολάδου, ζωντανή μουσική και βεβαίως έκθεση τοπικών προϊόντων συμπεριλαμβάνονται στο αποψινό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού». Σημαντική παράλληλη δράση είναι το Village tour που υλοποιεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Αρκαδική Κοιν.Σ.Επ «5ΕΝΤΕ».

Σημειώνεται ότι η αποψινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, το Επιμελητήριο Αρκαδίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ανατολικής Αρκαδίας και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου.

Ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου

H αυθεντική και βιωματική εμπειρία, η οποία εντάσσεται σε μία σειρά δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της κάθε περιοχής, θέτει στο επίκεντρο την ιστορία, τη μαγειρική, τα τοπικά προϊόντα, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και τον οικοτουρισμό.

Στόχος του εν λόγω Φεστιβάλ Γαστρονομίας, είναι η ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος με πολιτιστική αξία και η σύνδεσή του με τη γαστρονομία, η επιμόρφωση του κοινού για την τοπική γαστρονομία, η «εγκατάσταση» εμπορικού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών και επισκεπτών και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Πελοποννήσου ξεκίνησε από την Αρεόπολη της Λακωνίας, συνεχίστηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας (7 Αυγούστου), απόψε διεξάγεται στο Παράλιο Άστρος της Αρκαδίας και θα συνεχιστεί σε Αργολίδα και Κορινθία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εναλλακτικός Τουρισμός: «Ανοίγουν τις πόρτες» τους ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία

Πελοπόννησος: Καστροπολιτείες, ψαροχώρια, τιρκουάζ νερά και κρασί Μαλβάζια (ΦΩΤΟ)

Πελοπόννησος: Με νησιωτικά χαρακτηριστικά και ανεξερεύνητη ομορφιά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top