25η Μαρτίου: Ο πόλεμος βάζει «φρένο» στις εκδρομές – Δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα

25η Μαρτίου: Ο πόλεμος βάζει «φρένο» στις εκδρομές – Δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα

Υποτονικό είναι το ενδιαφέρον του κόσμου για αποδράσεις και εκδρομές, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. «Τηλέφωνα έχουν να χτυπήσουν πριν από την έναρξη του πολέμου» δηλώνουν επαγγελματίες του τουρισμού κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου από τις υπέρογκες αυξήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών στο ενεργειακό κόστος, στο μεταφορικό αλλά και σε προϊόντα βασικής ανάγκης. Ολοένα και περισσότερο βαθαίνει η κρίση δηλώνουν στο GRTimes.gr με την αβεβαιότητα και την κακή ψυχολογία να κυριαρχούν.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Εικοστή μέρα πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ενώ ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει ουσιαστικά ανοίξει, το κλίμα δεν είναι εκείνο που θα επιθυμούσαν οι εμπλεκόμενοι του κλάδου’ αντιθέτως, η ψυχολογία του κόσμου είναι αρνητική με αποτέλεσμα το τελευταίο που έχει στο μυαλό του είναι τα ταξίδια και οι εκδρομές.

Το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας κινήθηκε ικανοποιητικά στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, ωστόσο, η έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε σε ολικό ‘πάγωμα’ των κρατήσεων και από τις αγορές του εξωτερικού.

Οι υπέρογκες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ούτε να απορροφηθούν ούτε να μεταφερθούν στον πελάτη, και οι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού ζητούν άμεσες λύσεις και στήριξη από την Κυβέρνηση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Καλαμπάκα – ‘Χάνονται’ 4 εκατ. τζίρος

Μεγάλο πλήγμα από το ρωσικο ουκρανικό έχει υποστεί η περιοχή της Καλαμπάκας, η οποία με τα μοναστήρια των Μετεώρων προσέλκυε κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία. Από τις 15 Μαρτίου τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να είναι σε πλήρη λειτουργία, ωστόσο, οι προγραμματισμένες κρατήσεις που ίσχυαν από Απρίλιο έχουν ‘παγώσει’.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων Γιάννης Κουρούπας κρατήσεις από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη έχουν παγώσει, ενώ από Ρωσία και Ουκρανία υπάρχει βεβαίως ολική ακύρωση.

«Έχουμε ακυρώσεις από τουλάχιστον 200.000 κρατήσεις Ρώσων τουριστών και άλλες 100.000 από Ουκρανούς» δηλώνει ο κ. Κουρούπας εξηγώντας πως μόνο από τις συγκεκριμένες αγορές, ‘χάνονται’ 4 εκατ. ευρώ τζίρος.

Σχετικά με τη ρωσική αγορά, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας στην χώρα μας. «Ενώ πριν από το 2013 είχαμε 1,2 εκ. ταξιδιώτες από τη Ρωσία στην Ελλάδα, αυτό έπεσε στο 50% μετά τον πόλεμο στην Κριμαία το 2013-2014, συνέχισε να έχει φθίνουσα πορεία και δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της πίτας του τουρισμού μας. Εν μέσω πανδημίας, ήταν της τάξεως των 50.000-60.000 επισκέπτες το 2020 και 100.000 το 2021» ανέφερε ο κ. Κικίλιας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή υπενθυμίζοντας πως υπάρχει απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας έως τις 28 Μαΐου, «θα περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος της άνοιξης πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Υπό κανονικές συνθήκες, η περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων, όπως αναφέρει ο κ. Κουρούπας, δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1,5 εκατ. κόσμο. «Μάρτιο έχουμε τις σχολικές εκδρομές από Ελλάδα, Απρίλιο και μέχρι το Καθολικό Πάσχα από εξωτερικό – Ιταλία, Βέλγιο κ.α.- που συνδυάζουν και πολιτιστική εκπαίδευση. Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, όλα ‘πάγωσαν’» δηλώνει και προσθέτει «πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις υπέρογκες χρεώσεις;».

Στο 50% οι κρατήσεις για την 25η Μαρτίου

Ξενοδοχεία που ήταν να τεθούν σε πλήρη λειτουργία για τη σεζόν, όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr θα ανοίξουν για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και μετά θα ξανακλείσουν. «Τώρα είναι ανοιχτά 3-4 ξενοδοχεία στο σύνολο των 60 επιχειρήσεων» δηλώνει με προβληματισμό για την επόμενη μέρα ο κ. Κουρούπας.

Ο ίδιος εξηγεί πως για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου οι προκρατήσεις κινούνται, μέχρι στιγμής, στο 50%, δίχως ωστόσο και αυτές να είναι επιβεβαιωμένες. Προέρχονται από την ελληνική αγορά, «με τέτοια αύξηση στο μεταφορικό κόστος, θα έρθουν, δεν ξέρουμε» αναρωτιέται ο κ. Κουρούπας επισημαίνοντας ότι δεν πηγαίνουν ούτε οι εμπορικοί αντιπρόσωποι. «Πολλές οι αγκυλώσεις, πολλά τα ερωτηματικά για τη σεζόν» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

Στο 85% οι κρατήσεις στα Ιωάννινα

Καλύτερη δείχνει η εικόνα στην πόλη των Ιωαννίνων όπου τόσο το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας όσο και αυτό της 25ης Μαρτίου κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους ξενοδόχους της περιοχής.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, «οι πληρότητες για Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Μαρτίου κινούνται στο 85%-90%, μόνο όμως για αυτές τις δυο μέρες». Σύμφωνα με τον ίδιο αυτήν την περίοδο υπάρχει μια μικρή κίνηση από σχολικές εκδρομές ενώ η πόλη αναμένει και ένα μεγάλο καρδιολογικό συνέδριο που θα διεξαχθεί 14-17 Απριλίου με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2.000 ατόμων.

Υποτονικές οι οργανωμένες εκδρομές

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα για τις οργανωμένες εκδρομές που διοργανώνουν τα τουριστικά γραφεία. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο Βαγγέλης Μπιβολάρης, operation manager ταξιδιωτικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς κινούνται κάποιες οδικές εκδρομές στο εξωτερικό.

«Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Ντουμπρόβνικ, Βουδαπέστη προσελκύουν τον κόσμο μέχρι στιγμής» αναφέρει ενώ σ’ ότι αφορά προορισμούς στην Ελλάδα δηλώνει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον. «Εμείς στα προγράμματά μας έχουμε πολύ Ελλάδα, ίσως ο κόσμος να ταξιδέψει αυτόνομα και όχι οργανωμένα» εξηγεί ο κ. Μπιβολάρης.

Δεν πάει άλλο

Άμεση και αποτελεσματική δράση ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας από την Κυβέρνηση οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν με βουλευτές της Μαγνησίας καθώς και με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τις Ενώσεις Ξενοδόχων στις Σποράδες και το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας αναφέρθηκαν τα προβλήματά τους, ζητώντας άμεση δράση για την επιβίωσή τους.

Το ενεργειακό κόστος, η κατάργηση της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, οι ρυθμίσεις οφειλών, η αντιμετώπιση της παραοικονομίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η άμεση πληρωμή τους από το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», η παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» είναι κάποια από τα αιτήματα που έθεσαν ζητώντας παράλληλα επενδύσεις στην περιοχή τους. «Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για την αύξηση των πτήσεων στα αεροδρόμιο της Αγχιάλου, για την βελτίωση υποδομών στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, και άλλα» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες του τουρισμού της Μαγνησίας λέγοντας χαρακτηριστικά «Δηλώνουμε φωναχτά ότι δεν πάει άλλο».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Β. Κικίλιας: Σημαντική πρωτοβουλία η υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης με την Κίνα στον τομέα του τουρισμού

Γρ. Τάσιος: Πληθωριστικό τσουνάμι στον ελληνικό τουρισμό – «Θα μπούμε μέσα αλλά δεν ξέρουμε πόσο»

Τί πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του;

Ξενοδόχοι της Πιερίας προσφέρουν δωρεάν δωμάτια σε Ουκρανούς πρόσφυγες

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top