3 – 5 Πηγάδια – Νάουσα: Οι επενδύσεις ένα χρόνο μετά και οι προσευχές για… χιονοπτώσεις

3 – 5 Πηγάδια – Νάουσα: Οι επενδύσεις ένα χρόνο μετά και οι προσευχές για… χιονοπτώσεις

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εκμίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια για τα επόμενα 23 έτη, και παρά την περσινή συντηρητική του λειτουργία και τη μηδενική, μέχρι στιγμής, φέτος, σ’ ότι αφορά τη χιονοδρομία, οι αναβαθμίσεις, συντηρήσεις και έλεγχοι στις εγκαταστάσεις δίνουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. «Αυτό που λείπει είναι το χιόνι» δηλώνει στο GRTimes.gr ο μισθωτής του χιονοδρομικού και υπεύθυνος λειτουργίας Αλέξανδρος Νουλίκας.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Ήταν 10 Ιανουαρίου του 2022 όταν η εταιρία «Ορεινός Τουρισμός ΙΚΕ» κατέθετε στο δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Νάουσας το σχετικό φάκελο της διακήρυξης για την μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου 3 – 5 Πηγάδια στο όρος Βέρμιο. Η ανοιχτή διαδικασία είχε αίσιο τέλος για τα δυο αδέλφια, τον Γιώργο και τον Αλέξανδρο Νουλίκα, οι οποίοι διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον χώρο των χιονοδρομικών κέντρων, στην εγκατάσταση χιονοδρομικών αναβατήρων, στον κλάδο της διαχείρισης εγκαταστάσεων κτλ.

Δέκα μέρες μετά, στις 20 Ιανουαρίου 2022, υπεγράφη η σύμβαση εκμίσθωσης μεταξύ του Δήμου Νάουσας και της αναδόχου, από τον πρόσφατο διαγωνισμό, με τη διάρκεια της μίσθωσης να ορίζεται στα 23 έτη και ετήσιο μίσθωμα 31.000 ευρώ (σ.σ. Από αυτά, τα δεκαπέντε (15) έτη το μίσθωμα θα είναι μειωμένο σε ποσοστό 50%.).

Το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια ξεκίνησε με συντηρητική λειτουργία και εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, άνοιξε στις 12 Φεβρουαρίου 2022. Η σεζόν του ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου και έκτοτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και ελέγχων στις εγκαταστάσεις του.

Ανακατασκευές και ανακαινίσεις

Η χθεσινή χιονόπτωση μπορεί να άσπρισε το βουνό, σε καμία περίπτωση όμως, σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, δεν επιτρέπει για χιονοδρομία. «Μας κορόιδεψε, μας έφτιαξε λίγο τη διάθεση, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε για χιονοδρομία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο υπεύθυνος λειτουργίας του χιονοδρομικού 3 – 5 Πηγάδια Αλέξανδρος Νουλίκας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανακαινίσεις και συντηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ο κ. Νουλίκας επισημαίνει πως όλες οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα, αυτό που περιμένουν βεβαίως όλοι είναι το χιόνι.

«Ανακατασκευάσαμε και ανακαινίσαμε το κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, βάλαμε νέο εξοπλισμό, ανακατασκευάσαμε τα λιφτ, έγιναν επιδιορθώσεις, πραγματοποιήθηκε ο τεχνικός έλεγχος του εναέριου διθέσιου αναβατήρα ο οποίος τα τελευταία χρόνια λόγω βλάβης ήταν παροπλισμένος» ανέφερε ο κ. Νουλίκας.

Επιπρόσθετα, στο ‘πακέτο’ συντηρήσεων και αναβαθμίσεων του χιονοδρομικού 3-5 Πηγάδια προστίθενται οι έλεγχοι από εξειδικευμένους επιθεωρητές πιστοποιημένης Αυστριακής εταιρίας, η απόκτηση του νέου σήματος λειτουργίας, η ανακαίνιση του σαλέ – lift bar- και η προσθήκη deck 600 τ.μ., η ανακαίνιση στις τουαλέτες στη βάση, η ασφαλτόστρωση του πάρκινγκ, η αντικατάσταση της πεσμένης στέγης του μηχανοστασίου, η αγορά ενός χιονοστρωτήρα, η επιδιόρθωση της τεχνητής χιόνωσης στα 6 κανόνια κτλ. Ανακαίνιση έγινε και στο σαλέ στα 2.005 μ., στο οποίο φτάνει κανείς με τον διθέσιο αναβατήρα “Φίλιππος”, και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr την επόμενη σεζόν θα γίνει rebranding.

Ο κόσμος αγκάλιασε τις ανακαινίσεις

Η φετινή σεζόν στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2022, με το ανακαινισμένο lift bar να λειτουργεί καθημερινά για καφέ, φαγητό, ποτό. Για χιονοδρομία, μέχρι στιγμής, δεν έχει λειτουργήσει, γεγονός που μεταφράζεται σε μηδενικό τζίρο στο συγκεκριμένο τομέα.

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τις ανακαινίσεις και την ανακατασκευή του κέντρου» δήλωσε ο κ. Νουλίκας προσθέτοντας «περιμένουμε το χιόνι, ώστε να τεθεί το κέντρο σε πλήρη λειτουργία και να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα του χιονοδρομικού».

Σημειώνουμε ότι τα ‘δυνατά’ Σαββατοκύριακα, εντός της εορταστικής περιόδου, ανέβαιναν στο ανανεωμένο lift bar του χιονοδρομικού τουλάχιστον 300 – 400 άτομα/ημέρα. Υπό κανονικές συνθήκες με χιόνι, πολλαπλασιάστε τον παραπάνω αριθμό επί δέκα (x 10).

Σε φάση μελετών και αδειών το ξενοδοχείο

Η μακροχρόνια μίσθωση, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συνολική ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια και τη μετατροπή του σε ορεινό θέρετρο 12μηνης λειτουργίας. Επίσης, το επενδυτικό σχέδιο, περιλαμβάνει και τη λειτουργία του ξενοδοχείου, το οποίο θα πρέπει να αναβαθμιστεί, να είναι τουλάχιστον 4 αστέρων, να ληφθεί Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και να εκκινήσει τη λειτουργία του, το αργότερο μέχρι το πέρας του 3ου έτους της μίσθωσης.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, το ξενοδοχείο βρίσκεται σε φάση μελετών και αδειοδοτήσεων και σύμφωνα με τον κ. Νουλίκα απαιτείται χρόνος ώστε να παρθούν οι απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις. «Επιθυμία μου είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν» υπογραμμίζει ο κ. Νουλίκας.

Σημειώνεται ότι το κτίσμα που λειτουργούσε παλιά ως ξενοδοχείο 2 αστέρων είναι τριώροφο κτίριο, δυναμικότητας 100 κλινών, με γυμναστήριο, δυο σάουνες, θερμαινόμενη πισίνα κτλ.

Το χιονοδρομικό κέντρο

Το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου όρους, σε υψόμετρο 1.430 μ. Διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, οι οποίες διαγράφονται ανάμεσα σε δάσος δρυός ενώ υπάρχει και τεχνητή χιόνωση. Έχει 8 πίστες και 5 αναβατήρες (1 διθέσιο και 4 συρόμενους).

*Φωτογραφίες αρχείου από τη σελίδα @35Pigadia στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χιονοδρομικά κέντρα – Γιορτές: «Χιονοστιβάδα» ακυρώσεων & μείωση τζίρου άνω του 50%

Επιτέλους! «Άσπρη μέρα» για τα χιονοδρομικά κέντρα-Χαμόγελα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Χιονοδρομικά κέντρα: Δίχως χιόνι αλλά με ανοιχτά τα σαλέ για βόλτα

3-5 Πηγάδια: Αίσιο τέλος για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top