3-5 Πηγάδια: Το χιονοδρομικό κέντρο της Νάουσας στοχεύει στον 12μηνο τουρισμό (ΦΩΤΟ – VIDEO)

3-5 Πηγάδια: Το χιονοδρομικό κέντρο της Νάουσας στοχεύει στον 12μηνο τουρισμό (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή της σύμβασης εκμίσθωσης του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα, μεταξύ του Δήμου Νάουσας και της αναδόχου εταιρίας. «Στόχος μας είναι η 12μηνη λειτουργία. Αν δεν καταφέρουμε να ανοίξουμε το χιονοδρομικό τέσσερις εποχές δεν θα έρθει εύκολα η βιωσιμότητα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Θανάσης Στυλιανού, ένας από τους μετόχους της εταιρίας «Ορεινός Τουρισμός ΑΕ» και υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ένα από τα δυο χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται στον νομό Ημαθίας, είναι τα Τρία Πέντε Πηγάδια, στη δυτική πλευρά του Βερμίου όρους, σε υψόμετρο 1.430 μ. το  οποίο εκτείνεται έως τα 2.005 μ. (σ.σ. το άλλο χιονοδρομικό είναι του Σελίου, από την πλευρά της Βέροιας).

Σήμερα, Σάββατο 20 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται ακριβώς δυο χρόνια από την ημέρα που είχαν «πέσει» οι υπογραφές για την αξιοποίησή του. Η σύμβαση εκμίσθωσης, κατόπιν διαγωνισμού, είχε υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Νάουσας και του τέως δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα και του εκπροσώπου της εταιρίας «Ορεινός Τουρισμός Α.Ε.» (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία  (ΙΚΕ) τότε) Αλέξανδρου Νουλίκα.

Μίσθωση για τα επόμενα 23 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα τα 31.000 ευρώ. Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια ξεκίνησε τη συντηρητική του λειτουργία στις 12 Φεβρουαρίου του 2022 και έκτοτε βήμα βήμα αναβαθμίζεται. Για τη φετινή σεζόν 2023 – 2024 ήταν από τα πρώτα χιονοδρομικά που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους –στις 23 Δεκεμβρίου 2023- εξασφαλίζοντας το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας με τους αυστηρότατους πλέον ελέγχους και απαιτήσεις για την ασφάλεια των χιονοδρόμων και επισκεπτών.

«Ξεκινήσαμε στις 23/12, με χιόνι τρεις μέρες στις εορτές, στη συνέχεια η άνοδος της θερμοκρασίας “έκοψε” τις πίστες και συνεχίσαμε τη λειτουργία με τα σαλέ, τον εναέριο για βόλτα και λίγο παιχνίδι για τα παιδιά με έλκηθρο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Θανάσης Στυλιανού υπεύθυνος του χιονοδρομικού Τρία Πέντε Πηγάδια και ένας εκ των μετόχων που διαχειρίζεται το κέντρο.

Όπως επισημαίνει η επόμενη χιονόπτωση έπεσε στο βουνό στις 10 Ιανουαρίου, η οποία με τη βοήθεια της τεχνητής χιόνωσης βοήθησε για την επάρκεια του χιονιού. «Όταν παραλάβαμε δεν ήταν κανένα κανόνι σε λειτουργία, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 12, ένας αριθμός ικανοποιητικός για να βοηθήσουν τις μισές πίστες του χιονοδρομικού» υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανού προσθέτοντας πως τα επόμενα χρόνια σκοπεύουν να ενισχύσουν το χιονοδρομικό περαιτέρω και να ανανεώσουν όλη την εγκατάσταση.

Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια για τα επόμενα 23 έτη θα το διαχειρίζεται η εταιρία Ορεινός Τουρισμός Α.Ε.». Εκ των βασικών μετόχων είναι τα αδέλφια Αλέξανδρος και Γιώργος Νουλίκας των οποίων η οικογενειακή επιχείρηση έχει μια πολυετή εμπειρία 20ετίας, στην εγκατάσταση αναβατήρων, στην προμήθεια χιονοστρωτήρων σ’ όλη την Ελλάδα, στη διαχείριση και συντήρηση χιονοδρομικών κέντρων.

Πίστες, αναβατήρες, τιμές

Αυτή τη στιγμή το χιόνι είναι οριακό, περίπου στα 20 εκατ., σε λειτουργία βρίσκονται οι πίστες Κεντρική, Παράδεισος και Λούκι, ενώ από απόψε το βράδυ αναμένονται χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.430 μ. – 2.005 μ., διαθέτει οκτώ (8) πίστες -5 καταβάσεων μαύρες, κόκκινες, μπλε, πράσινες και 3 δρόμου αντοχής- και πέντε (5) αναβατήρες – έναν διθέσιο και τέσσερις συρόμενους. Επίσης, έχει εγκατασταθεί ένας ταινιόδρομος 45 μ. για τους αρχάριους, ο οποίος όπως επισημαίνεται είναι πολύ βοηθητικός για τα πρώτα βήματα των παιδιών.

Σ’ ότι αφορά τις τιμές, η κάρτα για τον σκιέρ κοστίζει  20 ευρώ Σ/Κ και αργίες, 15 ευρώ καθημερινές, ενώ στα 10 ευρώ/άτομο είναι η βόλτα με τον εναέριο αναβατήρα, ο οποίος σε 13 λεπτά της ώρας σε ανεβάζει στην κορυφή του χιονοδρομικού, στα 2.005 μ., όπου λειτουργεί και σαλέ (τα Σ/Κ) με πανοραμική θέα.

Η ενοικίαση εξοπλισμού είναι στα 17 ευρώ το σετ σκι και για 20 ευρώ το σνόουμπορντ, ενώ για μαθήματα η ώρα ξεκινάει από 40 ευρώ/ώρα, και πέφτει η τιμή της ανάλογα με τα άτομα και τις ώρες που συμμετέχουν.

Χιονοδρόμοι, φίλοι του βουνού, Ακαδημίες

Επισκεφτήκαμε το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια μια μέρα εντός της εβδομάδας και το κοινό ήταν κυρίως μικρά παιδιά από τις Ακαδημίες εκμάθησης χιονοδρομίας συνοδευόμενα από ενήλικες, παλιοί χιονοδρόμοι αλλά και νεότεροι σε ηλικία.

«Τις γιορτές είναι, κυρίως, οικογένειες και από πιο μακρινές περιοχές, τα Σ/Κ το κοινό μας είναι μεικτό, έχουμε και οικογένειες και παιδιά από  Ακαδημίες και χιονοδρόμους οι οποίοι έρχονται κυρίως αυθημερόν, με μεγαλύτερη “δεξαμενή” τη Θεσσαλονίκη» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Θανάσης Στυλιανού.

Η επισκεψιμότητα στο χιονοδρομικό, κατά μέσο όρο τις καθημερινές κυμαίνεται στα 300 – 500 άτομα, τα δε Σ/Κ παρατηρείται το αδιαχώρητο, με μέσο όρο άνω των 2.000 ατόμων την κάθε μέρα.

Στόχος η 12μηνη λειτουργία

Η μακροχρόνια μίσθωση προβλέπει τη συνολική ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια και τη μετατροπή του σε ορεινό θέρετρο 12μηνης λειτουργίας. Η κλιματική αλλαγή έχει συρρικνώσει τις χειμωνιάτικες ημέρες και οι θερμοκρασίες με τα απότομα ανεβοκατεβάσματά τους δεν επιτρέπουν πλέον μια «ομαλή» λειτουργική σεζόν.

«Θα πρέπει επιτέλους να δούμε τα βουνά διαφορετικά, να τα αξιοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» δηλώνουν στο GRTimes.gr εμπλεκόμενοι του ορεινού τουρισμού και δη της χιονοδρομίας με πολυετή εμπειρία σε χιονοδρομικά κέντρα και προορισμούς που συνδέονται άμεσα μ’ αυτά.

Το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια το οποίο βρίσκεται εντός δημοτικού άλσους, μεταξύ άλλων, διαθέτει ξενοδοχείο που είχε την ονομασία «Πηγάδια» τριώροφο  κτίριο δυναμικότητας 100 κλινών, δυο καταφύγια – το «Πέτρινο» και το «Μιχάλης Ξανθίδης» παραχωρημένο στον ΕΟΣ Νάουσας-, σαλέ κορυφής, καφέ μπαρ, ορειβατικά καταφύγια (στις θέσεις Μπαλκόνι και Μουντάκι) κλπ.

«Τριάντα χιλιάδες ευρώ ετήσιο μίσθωμα. Βγαίνουν αυτά τα χρήματα;» ρωτήσαμε τον κ. Στυλιανού υπεύθυνο του χιονοδρομικού και ένας εκ των τεσσάρων μετόχων της εταιρίας. «Θα βγουν. Στόχος είναι η 12μηνη λειτουργία, αν δεν καταφέρουμε να ανοίξουμε το χιονοδρομικό τέσσερις εποχές δεν θα έρθει εύκολα η βιωσιμότητα» επισημαίνει.

Ο ίδιος μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού όπως, για παράδειγμα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου όπου από φέτος λειτουργεί χώρος εστίασης για καφέ, ενώ από του χρόνου θα λειτουργήσει και με φαγητό.

«Τον Μάρτιο ξεκινάει η ανακαίνιση του ξενοδοχείου το οποίο θα μετατραπεί σε 4 αστέρων, θα διαθέτει 32 δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους, spa center. Θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα ski in – ski out στη βάση χιονοδρομικού» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Στυλιανού προσθέτοντας πως το πέτρινο κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ξενοδοχείο, στην παιδική πίστα, θα ενταχθεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου σε επόμενη φάση, αξιοποιώντας το με χώρους διαμονής/σουίτες κλπ.

«Έγινε μεγάλος αγώνας τα πρώτα δυο χρόνια να θέσουμε σε λειτουργία όλες τις εγκαταστάσεις, οι οποίες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» δηλώνει ο υπεύθυνος λειτουργίας κ. Στυλιανού εξηγώντας πως έγινε δουλειά «η οποία μπορεί να μην φαίνεται στο μάτι του τουρίστα, αλλά για να λειτουργήσει ο εναέριος αναβατήρας, όλα τα συρόμενα με ασφάλεια, έγινε μεγάλη δουλειά, μεγάλη επένδυση».

Ήδη για τους υπόλοιπους μήνες, εκτός χειμώνα, έχουν ξεκινήσει κάποιες δράσεις όπως πεζοπορίες το φθινόπωρο, υπάρχει στόχος και για ποδηλατικές διαδρομές, μια ήπια εκδοχή κυρίως για οικογένειες, το ποδόσφαιρο που φημίζεται η περιοχή, δεδομένου ότι υπάρχει ένα πολύ καλό γήπεδο σε πολύ καλό υψόμετρο και το οποίο έχει συντηρηθεί από τους διαχειριστές του χιονοδρομικού κλπ. «Ξεκινώντας και το ξενοδοχείο θα πάμε κατευθείαν σε μια λειτουργία καλοκαιρινή με ομάδες, μικρά συνεδριάκια κλπ.» επισημαίνεται.

Ο δρόμος των 17 χλμ. Νάουσα – Τρία Πέντε Πηγάδια

Η χιλιομετρική απόσταση για το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια είναι στα 108 χλμ. από Θεσσαλονίκη και στα 17 χλμ. από τη Νάουσα. Αυτά τα τελευταία 17 χλμ. διανύοντάς τα κανείς θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο στη… μοίρα του. Ένα οδικό ορεινό δίκτυο, δίχως ίχνος διαγράμμισης και με λακκούβες σε αρκετά σημεία.

Ο δρόμος είναι ευθύνη του Δήμου Νάουσας και όχι της Περιφέρειας, όπως συνήθως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, και όπως επισημαίνεται στο GRTimes.gr σοβαρή επένδυση έχει να γίνει πάνω από 10ετία. Είχε γίνει κάποια συντήρηση πριν μια 5ετία, και πάλι δίχως διαγράμμιση. «Ελπίζουμε με την καινούργια διοίκηση και τη δική μας υποστήριξη, όπου χρειαστεί, να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Είναι προτεραιότητα» επισημαίνει ο κ. Στυλιανού.

Το GRTimes.gr επικοινώνησε για το θέμα και με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη (σ.σ. ο ίδιος είχε διατελέσει δήμαρχος την αυτοδιοικητική περίοδο 2014 – 2019). «Έχει ξεκινήσει σχετική μελέτη για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Νάουσα – Τρία Πέντε Πηγάδια, και απαιτούμενο είναι η χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται στα 3,5 – 4 εκατ. ευρώ» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες – τέλος άνοιξης, αρχές καλοκαιριού-, θα πραγματοποιηθούν σημειακές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διασφάλιση των οδηγών. «Σίγουρα, χρειάζονται παρεμβάσεις στο σύνολο του δρόμου» υπογραμμίζει ο κ. Κουτσογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρ. Κατούνας: Ο χοροδιδάσκαλος που μαθαίνει το ζεϊμπέκικο σε κάθε γωνιά του πλανήτη

INΣΕΤΕ: Τα τουριστικά μεγέθη και η δυναμική των 13 Περιφερειών

Τάσιος – Χαλκιδική: Σε ρυθμούς 2023 η φετινή σεζόν – «Είμαστε σε περίοδο προκρατήσεων»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top