32ο Money Show-Προοπτικές και Προκλήσεις στο Real Estate: Ανάγκη σύστασης Υπουργείου Ακίνητης Περιουσίας και Στεγαστικής Πολιτικής

32ο Money Show-Προοπτικές και Προκλήσεις στο Real Estate: Ανάγκη σύστασης Υπουργείου Ακίνητης Περιουσίας και Στεγαστικής Πολιτικής

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

 Την σύσταση Υπουργείου Ακίνητης Περιουσίας και Στεγαστικής Πολιτικής ζήτησε ο Πρόεδρος των Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα Προοπτικές και Προκλήσεις στο Real Estate που διοργάνωσε στο 32ο Money Show στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο  σε συνεργασία με την εταιρεία Georgakos Real Estate.

Στην ελληνική κτηματαγορά, όπως σημείωσε ο κ.Ποταμιάνος στην εκδήλωση για το Real Estate στο 32ο Money Show, υπάρχουν δομικά προβλήματα από πλευράς κράτους-πολιτείας, λείπει η οργάνωση και ασχολούνται με τα ακίνητα συνολικά επτά υπουργεία. Σοβαρό πρόβλημα σύμφωνα με τον κ.Ποταμιάνο υπάρχει και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το οποίο έχει λυθεί εν μέρει με την ψηφιακή μεταγραφή, όχι όμως και μεταβίβαση.

Επίσης άσκησε κριτική στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», όπως και ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και εκ των ιδιοκτητών της Georgakos Real Estate, μεσίτης Κώστας Γεωργάκος,  ότι έχει σωστή φιλοσοφία και στόχους αλλά υλοποιήθηκε σε λάθος timing, καθώς πρόσθεσε άλλα 40.000 αιτήματα για ακίνητα ενώ ήδη προϋπήρχε έλλειψη ακινήτων στην αγορά.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι στον τομέα των οικιστικών ακινήτων έχει επέλθει κορεσμός σε κάποια σημεία τόσο ως προς την ενασχόληση, όσο και ως προς τις τιμές, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων. Όπως σημείωσε σχετικά και ο κ.Γεωργάκος στον δυτικό κόσμο καταγράφεται μείωση τιμών στα οικιστικά ακίνητα λ.χ. κατά 20% στη Βρετανία, αντίστοιχα και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία, ενώ στην χώρα μας συνεχίζουν ανοδικά.

Στην ερώτηση, δε, πώς βλέπει τις προοπτικές του Real Estate για το 2024 ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών-Αττικής απάντησε «σκωπτικά», και συνέστησε  προσοχή σε όλους, επαγγελματίες του κλάδου και πολιτεία, σημειώνοντας ότι «είμαστε πολύ πιο ώριμοι από το παρελθόν, όμως μάλλον δεν περάσαμε τη γραμμή που πρέπει στην πολιτεία και ακούμε πράγματα ασυνάρτητα. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ όλοι μας για να μην ξαναφτάσουμε στο σημείο παρελθόντος που μας δυσαρέστησε και μας έκανε να σκεφτόμαστε εάν πρέπει να ασχολούμαστε με τον κλάδο».

Airbnb

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) στην χώρα μας διαβλέπει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου. Ο Σύλλογος, όπως επισήμανε ο κ.Χίου, έχει σε εξέλιξη τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης και τόνισε ότι στον Δήμο Αθηναίων τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ξεπερνούν το 2,1% και στον Δήμο Θεσσαλονίκης το 1,8%

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει ανατροπές στην κτηματαγορά αλλά δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ τους μεσίτες σε σύγκριση με άλλους κλάδους, σύμφωνα με τον CEO της iarts, Ηλία Χείτα, και οι καλύτεροι θα μάθουν, θα εξοικοιωθούν και θα τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top