Με μια μικρή αύξηση- της τάξεως του 10%- θα πωληθεί φέτος η παραδοσιακή λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα από τα αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης – Πόσες εκτιμάται ότι θα φουρνιστούν.
Όπως διευκρινίζει μιλώντας στο GRTimes η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια: «πέρσι η τιμή της λαγάνας κυμάνθηκε στα 2,30 με 2,40 ευρώ (σ.σ. η παραδοσιακή). Φέτος εκτιμώ ότι θα σημειωθεί μία αύξηση 10%. Δηλαδή στα 2,50 με 2,60 ευρώ και μέγιστη τιμή τα 3,20 ευρώ για τις γεμιστές λαγάνες, με χαλβά ντομάτα, ελιά κ.α., οι οποίες βέβαια αφορούν το 10% της συνολικής κατανάλωσης».
Σχετικά μάλιστα με την αύξηση της τιμής η κ. Κουκουμέρια σχολίασε πως είναι η ελάχιστη που μπορούν να κάνουν τα αρτοποιεία, ώστε να επιβιώσουν από τα απανωτά κύματα ανατιμήσεων που ταλανίζουν την αγορά.
«Ο καταναλωτής πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι η παρασκευή της λαγάνας απαιτεί μία διαδικασία εξ’ ολοκλήρου χειροποίητη και δαπάνη τετραπλάσιου χρόνου από ότι το ψωμί. Επιπλέον είναι το φθηνότερο σαρακοστιανό είδος. Οι επαγγελματίες του είδους θα δουλέψουν 15-17 ώρες και θα πληρωθούν αναλόγως την αργία. Επίσης πρέπει να υπολογιστούν και συνολικά οι ανατιμήσεις του υφίσταται πλέον ένα αρτοποιείο. Η αύξηση της τιμής στο αλεύρι και το σουσάμι και φυσικά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οπότε μία αύξηση 10% είναι απαραίτητη, ίσα ίσα για να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας» είπε στο GRTimes.
Πάνω από 500.000 λαγάνες για την Καθαρά Δευτέρα στον νομό Θεσσαλονίκης
Η ίδια εκτίμησε ότι στον νομό Θεσσαλονίκης θα φουρνιστούν περισσότερες από 550-600.000 λαγάνες.
«Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό. Σε γενικές γραμμές όμως πιστεύω θα ξεπεράσουμε αυτούς τους αριθμούς. Είναι μία μέρα χαράς για τα αρτοποιεία και χαιρόμαστε που τηρούμε το έθιμο και συμμετέχουμε» συμπλήρωσε.
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.
Όσο για τον λόγο για τον οποίο η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται «Καθαρά», αναφέρεται ότι η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης».
Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο, έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις στις δημοτικές κοινότητες για την Καθαρά Δευτέρα
Καιρός: Άνοιξη μέχρι το Σάββατο-Βροχές την Καθαρά Δευτέρα (VIDEO)
Πώς πήρε το όνομά της η Καθαρά Δευτέρα και γιατί πετάμε χαρταετό;