6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ευόσμου: Με χορηγίες προσπαθούν οι γονείς να καλύψουν ανάγκες του σχολείου

6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ευόσμου: Με χορηγίες προσπαθούν οι γονείς να καλύψουν ανάγκες του σχολείου

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τη συνδρομή όλων των γονέων για την προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού, ηλεκτρικού εξοπλισμού και οργάνων για τα εργαστήρια φυσικής και χημείας, ζήτησε ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου που προσπαθεί να καλύψει με δικές του πρωτοβουλίες, πολλές από τις ελλείψεις. Στο GRTimes μιλούν για το θέμα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α`βάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Μέσω δωρεών από γονείς ή ακόμα και με προσωπική προσπάθεια, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ευόσμου, προσπαθούν να καλύψουν τις αρκετές ελλείψεις που έχει το σχολείο τους, τόσο σε εξοπλισμό, όσο και σε αναλώσιμα και εργασίες που είναι απαραίτητες.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ευόσμου, Φρόσω Γαβριήλ, ο Σύλλογος οδηγήθηκε στη λύση της ανακοίνωσης, στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις σε αθλητικό εξοπλισμό, όπως σε μπάλες οι οποίες είναι φθαρμένες και λίγες, χωρίς να επαρκούν για τα παιδιά, ενώ πχ με τις ρακέτες μπάντμιντον  παίζουν μόνο δύο τμήματα από τα 17 που έχει το σχολείο την ώρα της γυμναστικής.

Ελλείψεις παρατηρούνται και στα  εργαστήρια της Φυσικής και Χημείας και αφορούν σε ηλεκτρομαγνητικές πυξίδες, δυναμόμετρα, φακούς, μπαταρίες, κάποια καλώδια που τα λένε «κροκοδειλάκια», ζυγαριές κ.α.

«Κάποια πράγματα θα καλύψει ο σύλλογος από τις συνδρομές, υπάρχει και κάποιο κονδύλιο από πίσω, αλλά δεν αρκεί για να καλυφθούν όλα αυτά τα πράγματα, καθώς ανά πάσα στιγμή, όλο και κάτι βγαίνει» τονίζει η κα Γαβριήλ, εξηγώντας παρακάτω μερικά από τα πράγματα που κάνει ο Σύλλογος Γονέων, με τα λιγοστά έσοδα που έχει από τις συνδρομές που πληρώνουν κάποιοι από τους γονείς.

  • Υπάρχουν τρία παιδάκια που βοηθάει ο Σύλλογος και με γραφική ύλη και στο κυλικείο και με τη βοήθεια βέβαια της γυναίκας που διατηρεί το κυλικείο
  • Τώρα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ο σύλλογος θα καλύψει τα καπέλα για τα παιδιά που θα ντυθούν ναυτάκια. Το σχολείο παραδοσιακά κάνει παρέλαση με μαθητές – ναυτάκια. Είναι 50-60 καπέλα, περίπου στα 200 ευρώ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε να μην κάνουν τα παιδιά παρέλαση, ούτε να κάνουν με χάλια καπέλα».
  • Αν δεν φτάσουν για όλα τα παιδιά, οι υπόλοιποι ντύνονται με παραδοσιακές στολές από το βεστιάριο του σχολείου. Τις στολές που πηγαίνουν καθαριστήριο, τις αναλαμβάνει ο Σύλλογος.
  • Το βάψιμο του σχολείου εξωτερικά, το αναλαμβάνει ο Σύλλογος. Μόνο φέτος δεν θα το βάψουν όλο. «Είναι αρκετά μεγάλο κόστος γιατί στα χρώματα μπορεί να χρειαστούν και 500 ευρώ».
  • Μέλη του Συλλόγου ανέλαβαν και έπλυναν τις κουρτίνες του σχολείου.
  • Κάποια άλλα υλικά που χρειάστηκε το σχολείο, τα ανέλαβε ο Σύλλογος.
  • Δώρα στα 335 παιδιά του σχολείου για την έναρξη της χρονιάς, την προηγούμενη σχολική χρονιά κατά τη λήξη κτλ.
  • Ότι χρειάζεται από τους δασκάλους ή τη διευθύντρια, προσπαθούν να βοηθήσουν

«Πόρτα» σε πολλά αιτήματα

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κανονικά υπεύθυνη είναι η Σχολική Επιτροπή, επειδή όμως έδωσε χρήματα για κάποια άλλα πράγματα, όπως πχ χάρτες που χρειάστηκαν για πολλές αίθουσες (ένα μεγάλο κονδύλιο 800-900 ευρώ πήγε εκεί), προμήθεια μασκών και αντισηπτικών, ανταλλακτικά για δύο προτζέκτορες που χάλασαν κτλ, τα χρήματα δεν επαρκούν για πολλές άλλες ανάγκες τις οποίες επιδιώκει να καλύψει ο Σύλλογος, με όποιον τρόπο μπορεί.

«Πάντα τρώμε “πόρτα”. Ότι μπορεί και η Διευθύντρια το κάνει. Δεν βλέπουμε ανταπόκριση ούτε από τον Δήμο, ούτε από πολλούς γονείς» λέει χαρακτηριστικά. Εξηγεί ακόμη ότι ο Σύλλογος έκανε την ανάρτηση, γιατί διαπίστωσε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πολλές συνδρομές και από τη στιγμή που το κονδύλιο που υπάρχει στην άκρη αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται, κάπως έπρεπε να κινητοποιηθεί. «Δηλαδή αν κάποιος γονιός είναι ηλεκτρολόγος, θα μπορούσε να βοηθήσει με τον ενισχυτή του σχολείου που έχει πρόβλημα και το μικρόφωνο δεν ακούγεται το πρωί στα παιδιά. Ο ενισχυτής θέλει αλλαγή, αλλά αν κάποιος έχει έναν και μπορεί να τον διαθέσει, θα μας καλύψει. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε μια ανακοίνωση για χορηγίες» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ήδη κάποια μητέρα που δουλεύει σε αθλητικά είδη, είπε ότι θα βοηθήσει με τις μπάλες.

Σύμφωνα με την κα Γαβριήλ, η διευθύντρια του σχολείου έχει στείλει χαρτί στον δήμο ώστε να αλλάξουν οι αντιολισθητικές ταινίες που είναι στη μεγάλη εξωτερική σκάλα του σχολείου, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

«Ζητάμε κάτι απλό, πχ τις μπάλες, ώστε τα χρήματα που θα έδινε ο Σύλλογος εκεί, να τα διαθέσουμε σε κάτι άλλο πιο απαραίτητο. Δηλαδή αντί για παιχνίδια πχ, να αγοράσουμε τα πράγματα που χρειάζεται το εργαστήριο της Φυσικής» τονίζει η κα. Γαβριήλ.

Περιμένοντας την μπάντα του δήμου και… να φύγουν κατεστραμμένες καρέκλες

Όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα ούτε στο αίτημα να παραχωρήσει την μπάντα του, για τη λαμπαδηδρομία που κάνει το σχολείο παραδοσιακά, μετά την παρέλαση το απόγευμα, για να τιμήσει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τη Μάχη του Λαχανά. «Θέλουμε την μπάντα του δήμου λοιπόν και μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε αν θα την έχουμε. Συνήθως δεν μας τη δίνει για μια ώρα το απόγευμα. Από την τροχαία έχουμε το ΟΚ και έρχονται αστυνομικοί για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά ο δήμος δεν μας δίνει την μπάντα».

Επίσης ένα άλλο θέμα που θίγει, αφορά στον χώρο που προοριζόταν για εργαστήριο της Φυσικής στο υπόγειο.  Σύμφωνα με την ίδια, ο δήμος ζήτησε να καθαριστεί το υπόγειο για να γίνει το εργαστήριο, ωστόσο μέσα στον χώρο αφέθηκαν εδώ και έξι μήνες, καρέκλες σπασμένες που προορίζονται για καταστροφή. «Έχω πάρει επανειλημμένα τηλέφωνο και εγώ και η διευθύντρια στο τμήμα Παιδείας και δεν έχει ο δήμος ένα αυτοκίνητο να στείλει, για να φύγουν οι καρέκλες μέσα από το σχολείο, μη χτυπήσει και κανένα παιδί», καταλήγει η κα Γαβριήλ.

Τι σχολιάζει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής

Το GRTimes, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α`βάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, κ. Γιώργο Σταυρίδη, θέτοντας τα θέματα που θίγουν οι γονείς.

Όπως τονίζει ο κ. Σταυρίδης, για τον αθλητικό εξοπλισμό, το σχολείο έχει χρηματοδότηση από τη Σχολική Επιτροπή για να προβεί σε αγορές αθλητικών ειδών όπως μπάλες και άλλα αντικείμενα.

Για τα εργαστήρια, ανέφερε ότι «οι αίθουσες Φυσικής και Χημείας, λογικά είναι εξοπλισμένα από το υπουργείο Παιδείας. Τα συγκεκριμένα εργαστήρια δεν τα εξοπλίζουν οι Σχολικές Επιτροπές. Αν γίνει ένα αίτημα από τη διεύθυνση του σχολείου προς τη Σχολική Επιτροπή και είναι απαραίτητο, τότε ναι, να το δούμε». Τον εξοπλισμό των εργαστηρίων δεν τον κάνουν οι Σχολικές Επιτροπές, επανέλαβε λέγοντας ότι το σχολείο μπορεί να έρθει σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας, καθώς τα όργανα είναι μεγάλη δαπάνη.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό των ηλεκτρονικών μέσων, επισημαίνει ότι η Σχολική Επιτροπή, λόγω και του Covid, έχει προβεί σε δύο διαγωνισμούς, με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει, γιατί τη χρηματοδότηση την λαμβάνει από το υπουργείο Εσωτερικών. «Έχουμε προβεί σε κάποιες αγορές οι οποίες είχαν να γίνουν εδώ και 10 χρόνια» είπε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή μοίρασε πχ περίπου 500 υπολογιστές στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Δεν φτάνουν αυτά, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε».

Για τις αντιολισθητικές ταινίες στις σκάλες, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό θα το κάνουμε. Αν δεν το έχουμε κάνει είναι λάθος μας. Δεν είναι τίποτα αυτό. Και αυτό μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι, αλλά αν δεν μπορούν θα το κάνουμε εμείς… Εγώ τουλάχιστον δεν είμαι ενημερωμένος για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι θέματα αυτά για εμάς. Αυτά είναι μηδαμινά. Ούτε το αντιολισθητικό στις σκάλες. Μπορούσε να πάρει η ίδια η διευθύντρια τον υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας και να πάει να τις περάσει. 20 ευρώ στοιχίζουν. Θα πάει ο τεχνίτης του δήμου και θα τις περάσει».

Ο κ. Σταυρίδης δήλωσε πως στον Δήμο υπάρχουν στην Α’ βάθμια και στη Β” βάθμια Επιτροπή, συνολικά 120 σχολικές μονάδες και πως οι ανάγκες είναι πάντα αυξημένες.

«Η σχολική επιτροπή πληρώνει ρεύμα, φυσικό αέριο, τηλέφωνα, τα πάντα. Η κοινότητα του σχολείου έχει μια χρηματοδότηση από την Σχολική Επιτροπή για διάφορες ανάγκες. Ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και τις αίθουσες που έχει. Από αυτά αγοράζουν τα απορρυπαντικά τώρα, λόγω του Covid, αν χρειάζονται πχ 10 μπάλες. Αυτόν τον εξοπλισμό δεν τον αγοράζουμε εμείς. Έχουν τα χρήματα να τα προμηθευτούν, τις μπάλες πχ, σε συνεργασία με τους γυμναστές φυσικής αγωγής».

Όπως επανέλαβε, αυτά είναι απλά πράγματα και η Σχολική Επιτροπή δεν ασχολείται. «Ο Σύλλογος Γονέων είναι πολύ θετικό που κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Εμείς ότι χρειαστεί παρεμβαίνουμε. Αν δηλαδή μας πουν ότι βούλωσαν τουαλέτες ή πχ έπεσε μια πόρτα, σε αυτά θα επέμβουν κατ` ευθείαν τα συνεργεία που έχουμε για να τα κάνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ