6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας: Πάνω από 1.200 κουδουνοφόροι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας: Πάνω από 1.200 κουδουνοφόροι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Τα κουδούνια θα ηχήσουν και τα έθιμα θα αναβιώσουν και πάλι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου με θεματική «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού». «Στόχος να γνωρίσει ο κόσμος τα έθιμα, αλλά και να εμπνευστούν οι καλλιτέχνες για τα έργα τους» δηλώνει στο GRTimes.gr η Γιάννα Ευαγγελίδου, διοργανώτρια του Φεστιβάλ και σκηνοθέτης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια αλλά και μια μεγαλειώδη παρέλαση περιλαμβάνει το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, το οποίο ξεκινάει τις δράσεις του στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Ύστερα από μια παύση -και λόγω της πανδημίας- οι «Δρόμοι του Κουδουνιού» επιστρέφουν και παρουσιάζουν ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Μαρτίου με τη μεγάλη παρέλαση των κουδουνοφόρων από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.

Φέτος, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα συμμετέχουν τουλάχιστον 25 ομάδες κουδουνοφόρων από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και από τα Βαλκάνια. Από τον Σοχό Λαγκαδά μέχρι τη Σκύρο και από τη Δράμα και τη Φλώρινα μέχρι τη Θεσσαλία, την Πέλλα και από τη Βουλγαρία μέχρι τη Ρουμανία και ενδεχομένως και από την Αλβανία.

«Στόχος του φεστιβάλ είναι, αφενός να γνωρίσει ο κόσμος τα έθιμα και να τα παρουσιάσουμε, αφετέρου να εμπνευστούν μέσα από αυτά και οι καλλιτέχνες για τα έργα τους» δηλώνει στο GRTimes.gr η Γιάννα Ευαγγελίδου διοργανώτρια του Φεστιβάλ και σκηνοθέτης.

Ο ήχος του κουδουνιού

Οι προϊστορικές κοινότητες μπροστά στον φόβο για το απρόβλεπτο που απειλούσε τη σοδειά τους, και κατ’ επέκταση και την κοινότητά τους, είχαν επινοήσει διαβατήριες τελετές «καλοχρονιάς». Με τα δρώμενα τους πίστευαν ότι ο ήχος του κουδουνιού έχει τη δύναμη να ξυπνήσει τις ευεργετικές δυνάμεις της φύσης.

Πώς μπορούμε να ξορκίσουμε το κακό; Με ομαδικότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και… πολλά κουδούνια! Και κάπως έτσι, το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι “Δρόμοι του Κουδουνιού” είναι μια δράση, στόχος της οποίας είναι η διερεύνηση του εθίμου των κουδουνοφόρων, η καταγραφή του, η χαρτογράφηση όλου αυτού του πλούτου» επισημαίνει η κα. Ευαγγελίδου στο GRTimes.gr προσθέτοντας πως «θέλουμε να συμβάλλουμε στη διάσωση του εθίμου αλλά και να το παρουσιάσουμε στο πλατύ κοινό».

Φωτογραφικές εκθέσεις, ημερίδες και εργαστήρια

Σχετικά με το πρόγραμμα του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, ξεκινάει την επόμενη Παρασκευή 23/2 με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στον πολυχώρο τέχνης Remezzo στην Πλαζ Αρετσούς (ώρα 19.30) με τίτλο «Κωδωνοφορίες ξανά», ενώ το Σάββατο 24/2 στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης / εργαστηρίου του Περιπλανώμενου Μουσείου Πολιτισμών της Βαλένθια με τίτλο «οι καμπάνες του κόσμου» για παιδιά και ενήλικες. Την ίδια μέρα στο Σπίτι Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «Κωδωνοφορίες παντού».

Την Πέμπτη 28/2 στο «Στέκι» στις Συκιές θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Κωδωνοφόροι στους δρόμους», ενώ το Σάββατο 2/3 στο φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, 13.00- 15.00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Κωδωνοφορίες– τελετουργίες- θέατρο» και ομιλητές τους, Χάρη Κουτελάκη (δρ. Αρχαιολογίας, Ιστορικός), Άννα Μαχαιριανάκη (Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος), Πάνο Σκλαβενίτη (Εικαστικός καλλιτέχνης).

Την τελευταία ημέρα του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, Κυριακή 3 Μαρτίου,  μεταξύ 11.00– 17.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους, θα λάβει χώρα υπαίθριο βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 4 έως 11 ετών με τίτλο «Γίνε».

Η μεγάλη παρέλαση

Αναμφίβολα τις εντυπώσεις του Φεστιβάλ, θα «κλέψει» η μεγάλη παρέλαση με τις ομάδες κουδουνοφόρων που θα συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα και από Βαλκανικές χώρες. Πάνω από 1.200 θα είναι οι συμμετέχοντες, όπου και θα παρελάσουν στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, με τον δρόμο, να κλείνει για εκείνη την ημέρα για περίπου τρεις ώρες.

Λευκός Πύργος – Παραλιακή – Πλ. Αριστοτέλους από τις 11 το πρωί της Κυριακής 3 Μαρτίου θα είναι γεμάτοι από ήχους κουδουνιών και ομάδες κουδουνοφόρων. Σημειώνουμε ότι η 1η Ευρωπαϊκή πομπή κωδωνοφόρων από τους «Δρόμους του Κουδουνιού» πραγματοποιήθηκε το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουδουνοφόροι: Ο ‘Παρθενώνας’ του Σοχού στη… σκιά των Καρυάτιδων στην «καρδιά» της Αθήνας

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top