Α. Αγγέλου: O κτηνοτρόφος που αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της καμένης Εύβοιας

Α. Αγγέλου: O κτηνοτρόφος που αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της καμένης Εύβοιας

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Από την απόλυτη καταστροφή, στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ο κτηνοτρόφος Αντώνης Αγγέλου που πέρυσι έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από το βίντεο που ανάρτησε με το καμένο του κοπάδι, στις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας.

Πέρυσι το καλοκαίρι, είχε προκαλέσει ρίγη συγκίνησης με το δράμα του, έχοντας χάσει ολόκληρο το κοπάδι του στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας. Κλαίγοντας σχεδόν, βρήκε το κουράγιο να βγάλει ένα βίντεο με τα 350 αιγοπρόβατα που είχε και τα οποία βρήκαν φριχτό θάνατο όταν απανθρακώθηκαν.


Οι φωνές και η απόγνωση για το γεγονός ότι έχασε και τη δουλειά του ως ρητινοκαλλιεργητής, “ταξίδεψαν” μέσω του διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας το κύμα συμπαράστασης των πολιτών προς τους κατοίκους της Εύβοιας που βίωσαν την απόλυτη φρίκη, καθώς η φωτιά καίγοντας τα δάση της βόρειας Εύβοιας, υπονόμευσε και το μέλλον τους στην περιοχή.

Ο Αντώνης Αγγέλου μιλώντας  στο GRTimes.gr, εξομολογείται πως λίγο καιρό μετά τη φωτιά, έχασε και τον πατέρα του που ήταν βαριά στεναχωρημένος για τα όσα έγιναν, με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να τον βρει αδύναμο και να τον λυγίσει.

Μετά από όσα έγιναν ωστόσο, ο 40χρονος σήμερα κτηνοτρόφος από την Κερασιά Ευβοίας φέρεται αποφασισμένος να ξανασταθεί στα πόδια του και να πολεμήσει με όσες δυνάμεις έχει, για να μείνει στον τόπο που μεγάλωσε και αγαπάει, για να μεγαλώσει με τη σειρά του τα δύο του παιδιά.

“Αυτό το πράγμα που έγινε στην Εύβοια, δεν μπορεί να το πει κάποιος ότι ήταν ζημιά. Ήταν μια  καταστροφή για όλο το νησί, αλλά και προσωπικά και εμείς καταστραφήκαμε. Χάσαμε όλο το κοπάδι, 350 γίδια, τα ρετσίνια που είχαμε, γιατί πελεκάγαμε και πεύκα και από αυτά δεν έμεινε τίποτα. Κάηκαν 10.000 δέντρα στην περιοχή μας. Δεν έχει μείνει τίποτα. Και μετά τις φωτιές έχασα και τον πατέρα μου”, αναφέρει ο Αντώνης Αγγέλου.

Χαρακτηρίζει το περυσινό καλοκαίρι σαν ένα μεγάλο σοκ, από το οποίο ο ίδιος και οι συγχωριανοί του άργησαν να συνέλθουν, με πολλούς να μην πιστεύουν ακόμα τι κακό έχει συμβεί, ή να μην έχουν καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής. “Καταρχάς πάλι καλά που είμαστε όρθιοι  και μιλάμε και λογικά. Γιατί όλα αυτά που περάσαμε… Να είσαι αγρότης, κτηνοτρόφος, νοικοκύρης τη μια μέρα και την άλλη να μην έχεις τίποτα. Πάλι καλά λέμε που τουλάχιστον είμαστε στα πόδια μας”.

Παρόλα αυτά, λέει με πείσμα πως η ζωή συνεχίζεται και δεν το βάζει κάτω, καθώς είναι και νέος άνθρωπος και έχει και οικογένεια να φροντίσει. “Ξαναφτιάξαμε ένα κοπαδάκι, ξεκινώντας με 100 πρόβατα και 30 γίδια. Στο δάσος κόβουμε ξύλα, τα καμένα δέντρα, με τα συνεργεία, για όσο καιρό κρατήσει αυτό και έχω και ένα μικρό μελίσσι” λέει στο GRTimes, εξηγώντας πως τα βγάζει πέρα, για να φροντίσει την οικογένεια του  και τα δύο του παιδάκια, ένα αγοράκι 2 ετών και ένα κοριτσάκι 6 ετών.

Και παρότι ο ίδιος πιστεύει  ότι θα τα βγάλει πέρα, εύκολα ή δύσκολα, δεν είναι  το ίδιο αισιόδοξος με την περιοχή του. “Το θέμα είναι ότι στα χωριά εδώ, άλλοι δούλευαν με κτηνοτροφία και οι πιο πολλοί με τα ρετσίνια. Τώρα για ένα δύο χρόνια θα υπάρχει λίγη δουλειά για τον κόσμο. Λίγο με τα ξύλα, λίγο με το ένα, λίγο με το άλλο, κάτι θα γίνει. Το θέμα είναι το μετά. Και να βοηθήσει και το κράτος ακόμα έναν χρόνο, πάλι το “μετά” μας βασανίζει. Μόλις γίνουν εκλογές, μετά θα μας ξεχάσουν όλοι και το ξέρουμε καλά αυτό” λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει πως τα πεύκα, για να ξαναγίνουν όπως ήταν και να αρχίσει ξανά η παραγωγή του ρετσινιού που έχει παράδοση στην περιοχή από τη δεκαετία του 1950, θα αργήσουν πάρα πολύ και πως πολλές από τις οικογένειες που ζούσαν με αυτή  τη δραστηριότητα, θα βρεθούν σε απόγνωση.

Στο ερώτημα για το αν έχουν φύγει συγχωριανοί του για άλλες περιοχές ή για κάποια πόλη, ο ίδιος λέει ότι ακόμη, όσο υπάρχουν δουλειές με τις υλοτομήσεις πχ, δεν έχουν φύγει. Και αναφέρει πως μέχρι πριν τις φωτιές, πολλοί  που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια, άρχισαν να επιστρέφουν στα χωριά τους στην Εύβοια, για να ασχοληθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με την ρητινοκαλλιέργεια. Ωστόσο πλέον, φοβάται ότι σε βάθος 1,2 ετών θα φύγουν πάρα πολλοί και πάλι.

“Εγώ δεν φεύγω με τίποτα από το χωριό μου. Τώρα κόβω ξύλα και θα το παλέψουμε όσο πάει. Μετά έχω λίγα μελίσσια και με το κοπάδι που ξαναχτίζω, κάτι θα κάνουμε. Να έχουμε την υγεία μας και εγώ και όλος ο κόσμος και πιστεύω ότι καλά είναι να μην φύγει κανένας και να το παλέψουμε όλοι μαζί για να μείνουμε εδώ. Γιατί αν φύγουν όλοι από τα χωριά μας, δεν θα μείνει τίποτα” λέει ο Αντώνης, για να καταλήξει στη συνέντευξη του στο GRTimes.gr, πως το μόνο που θέλει, είναι να μπορεί να βγάζει πέρα τις υποχρεώσεις του για να ζει ο ίδιος και η οικογένεια του με αξιοπρέπεια και να βοηθάει τα παιδιά του όσο μπορεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κτηνοτρόφος ξεσπάει πάνω από το καμένο κοπάδι του στη Β. Εύβοια (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top