Α.Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economist: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (VIDEO)

Α.Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economist: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Για περίεργη κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική αγορά εργασίας, με ποσοστά ανεργίας που μειώθηκαν αλλά και με ζήτηση για εργάτες από τρίτες χώρες, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο Thessaloniki Metropolitan Summit, του Economist.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η Ελληνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε «πολύ περίεργη κατάσταση» καθώς από τη μία έχουμε πλέον ποσοστό ανεργίας 10.8%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στα τελευταία 15 χρόνια, από την άλλη ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το περίεργο είναι ότι όποιος πηγαίνει στο γραφείο του, είτε από τον αγροτικό τομέα, είτε από τον κατασκευαστικό, είτε από τη Βιομηχανία, ακόμα και από τον τουριστικό τομέα, το μόνο πραγματικό αίτημα που διατυπώνει, είναι να εγκριθεί η εργασία ατόμων που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε.

«Οπότε είναι περίεργο ότι η πίεση για εισαγωγή εργατικής δύναμης είναι τόσο μεγάλη και την ίδια στιγμή τα ποσοστά ανεργίας μας να είναι ακόμα 10.8%» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπάνω κατάσταση ψηφίστηκε «μια εργατική μεταρρύθμιση που είναι σε μια πολύ πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση, που δίνει την ευκαιρία, σε εργαζόμενους να δουλεύουν με πολύ πιο ευέλικτους τρόπους και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και στις εταιρείες να προσελκύουν και να προσλαμβάνουν περισσότερο κόσμο, από το δικό μας (εσωτερικό) εργατικό δυναμικό».

Ο υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο ίδιο «μονοπάτι» μεταρρυθμίσεων, όσο γρηγορότερα μπορεί, με στόχο όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια μιας ύφεσης. Πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε στην πραγματική δύναμη αυτής της χώρας και είμαι πολύ περήφανος που τα τελευταία χρόνια που ήμουν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχαμε πετύχει ρεκόρ όλων των εποχών στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (FDIs) και τώρα ως υπουργός Εργασίας, διάδοχος του κ. Χατζηδάκη, που μειώνουμε τα ποσοστά ανεργίας με έναν γρήγορο ρυθμό» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, σημείωσε πως η πόλη αλλάζει πολύ γρήγορα με την ολοκλήρωση του μετρό τον επόμενο χρόνο, την κατασκευή του Fly over, την ανάπλαση της ΔΕΘ που ωριμάζει για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, και το λιμάνι που μεγαλώνει γρήγορα.

Όπως ανέφερε, η Θεσσαλονίκη προσφέρει και θα προσφέρει και στο μέλλον ευκαιρίες επενδύσεων για μεγάλες εταιρείες και η περιοχή γύρω από την πόλη ακόμη έχει πολλούς τρόπους να αναπτυχθεί και να παράγει νέες θέσεις εργασίας.

Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές επιπλέον 1%

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τις αρχές του 2024 και έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να τις περιορίσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη δυσκολία για τις επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό μειονέκτημα και για τους μισθούς.

«Δεν είναι εύκολο να το αλλάξεις αυτό, διότι από την άλλη πλευρά πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Αυτός είναι ίσως και ο πλέον κρίσιμος παράγοντας σε μια οικονομία διότι αν το συνταξιοδοτικό σου σύστημα καταρρεύσει, τότε καταρρέει όλη η οικονομία συνολικά» εξήγησε και προανήγγειλε πως στις αρχές του επόμενου έτους, ύστερα από τις μειώσεις κατά 4%, θα μειωθούν οι εισφορές κατά επιπλέον 1%.

 Δείτε και τη είπε ο κ. Γεωργιάδης σε δήλωση του, προσερχόμενος στο συνέδριο:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top