Αέρας δηλητήριο: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των αιωρούμενων από τα μποτιλιαρίσματα λόγω flyover

Αέρας δηλητήριο: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των αιωρούμενων από τα μποτιλιαρίσματα λόγω flyover

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Σε τρομακτικά επίπεδα κινούνται τον τελευταίο καιρό τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Τα μποτιλιαρίσματα λόγω των εργασιών του flyover φαίνεται πως επιδείνωσαν την ήδη επιβαρυμμένη ατμόσφαιρα της πόλης. Τι προκαλούν τα σωματίδια αυτά;

Διαχρονικά η Θεσσαλονίκη υπέφερε από τα αιωρούμενα σωματίδια, με διεθνείς έρευνες να της δίνουν αρνητικές πρωτιές. Φαίνεται πως οι εργασίες για την εναέρια περιφερειακή, ή όπως λέμε flyover, μεγέθυναν και εξάπλωσαν το φαινόμενο και σε περιοχές γύρω από το κέντρο. Τι σημαίνουν όμως οι αυξήσεις στα αιωρούμενα σωματίδια για την υγεία μας και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

“Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είδαμε μια αύξηση και στα αιωρούμενα σωματίδια και σε άλλους ρύπους και μας ανησύχησε ιδιαίτερα η συχνότητα των υπερβάσεων αυτών”, δήλωσε στο GRTimes o Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας.

Μόνο στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου είχαμε 7 υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, όχι μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε περιοχές όπως η Καλαμαριά. “Είχαμε και κάποια ανησυχητικά δεδομένα σε ό,τι αφορά άλλους ρύπους όπως είναι το μονοξείδιο του αζώτου και του άνθρακα, που οφείλονται σύμφωνα με τους επιστήμονες στο μποτιλιάρισμα και στα καυσαέρια που εκλύονται από τα ΙΧ και τα υπόλοιπα οχήματα“, εξηγεί ο κ. Γιουτίκας.

Τα σωματίδια αυτά προκαλούνται από τις καμινάδες των σπιτιών και των βιομηχανιών, από τα αυτοκίνητα αλλά και από τον αέρα που εισάγεται στην πόλη από άλλες περιοχές, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο πνευμονολόγος και συντονιστής διευθυντής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Αδαμάντιος Χλωρός ασχολείται διαχρονικά με το φαινόμενο των αιωρούμενων σωματιδίων μέσα από την ακαδημαϊκή του έρευνα. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes διαχρονικά η Θεσσαλονίκη, μαζί με το Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα βρισκόταν στην κορυφή των πιο “βρώμικων”, από άποψη ρύπων στον αέρα, πόλεων της Ευρώπης. “Η Θεσσαλονίκη έχει στενούς δρόμους, ψηλά κτήρια και αυτές οι “χαράδρες” που δημιουργούνται -σε συνδυασμό με την υπερβολική κίνηση των αυτοκινήτων- παγιδεύουν τους ρύπους”, όπως εξηγεί ο ίδιος. Ο Βαρδάρης ενίοτε καθαρίζει την ατμόσφαιρα, κάποιες φορές ωστόσο, φέρνει ακόμα περισσότερους ρύπους από τη Βιομηχανική Περιοχή.

Τι προκαλούν τα σωματίδια στο σώμα μας;

“Τα σωματίδια όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο βλαβερά είναι”, όπως εξηγεί ο κ. Χλωρός και τονίζει πως η Θεσσαλονίκη έχει συχνές υπερβάσεις των ορίων των επιβλαβών σωματιδίων.

Τα σωματίδια αυτά προκαλούν βλάβες σε τρία επίπεδα.

Πρώτον στο επιθήλιο των αεραγωγών, προκαλώντας βλάβες ανάλογες με το κάπνισμα όπως εξηγεί ο κ. Χλωρός, όπως χρόνια βρογχίτιδα.

Δεύτερον προκαλούν βλάβες στο ενδοθήλιο των αγγείων, επιδεινώνοντας την κατάσταση ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις. “Προκαλούν αρρυθμίες, αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαία επεισόδια και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία” σημειώνει ο κ. Χλωρός.

Η τρίτη κατηγορία βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών και έχει να κάνει με τις καρκινογόνες ουσίες που φέρουν. “Όλα αυτά τα σωματίδια φέρουν πάνω τους συνδεδεμένα καρκινογόνα σωματίδια τα οποία μακροχρονίως εκθέτουν τον άνθρωπο σε κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθων νοσημάτων”, εξηγεί ο κ. Χλωρός.

Τι κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε;

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθεί το φαινόμενο και ενημερώνει και το Υπουργείο”, λέει ο κ. Γιουτίκας. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσε λίστα προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εργασιών του flyover, μεταξύ των οποίων αλλαγές στο σύστημα φορτοεκφόρτωσης, παρεμβάσεις στο ωράριο αποκομιδής των απορριμμάτων και η τηλεργασία όπου είναι εφαρμόσιμη.

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη αρχαιοκάπηλου-Θα πουλούσε επιτύμβια στήλη και προτομή του Ομήρου (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμα μετά τη φωτιά (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΕΝΙΘ: Αναστολή λειτουργίας για τη Γ΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top