Αεροδρόμιο “Μακεδονία”: Μετά 2-3 χρόνια, η σύνδεση με Αμερική (ΦΩΤΟ)

Αεροδρόμιο “Μακεδονία”: Μετά 2-3 χρόνια, η σύνδεση με Αμερική (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Aegean Airlines δίνει ακόμη μεγαλύτερα φτερά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς το 2023 θα αυξηθούν κατά 30% οι προσφερόμενες θέσεις στο επιβατικό κοινό.

Η Aegean που μέσα στο 2022 πρόσθεσε έξι νέους διεθνείς προορισμούς στις απευθείας συνδέσεις του «Μακεδονία» με χώρες του εξωτερικού, διατηρώντας τες μάλιστα και στη διάρκεια του χειμώνα, το 2023 θα φτάσει να συνδέει τη Θεσσαλονίκη, με απευθείας πτήσεις, με 21 διεθνείς προορισμούς σε 10 χώρες, όταν το 2019, δηλαδή στην τελευταία χρονιά προ covid, πετούσε σε 13 διεθνείς προορισμούς, σε 7 χώρες.

Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Αegean Airlines κ. Δημήτρης Γερογιάννης, στη διάρκεια κοινής εκδήλωσης με τη Fraport Greece,  που πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Αργεί η σύνδεση με ΗΠΑ

Ωστόσο, όπως φάνηκε, η Θεσσαλονίκη θα πρέπει ακόμη να δουλέψει, να προετοιμαστεί ως προορισμός, για να δημιουργηθεί η αεροπορική γέφυρα που θα τη συνδέσει, υπερατλαντικά, με την Αμερική.

Την σύνδεση Θεσσαλονίκης- ΗΠΑ, πιθανότερα με Νέα Υόρκη, ο διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece κ. Γιώργος Βήλος, την βλέπει να υλοποιείται μετά από 2-3 χρόνια καθώς όπως δήλωσε, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, για να φτάσουν από την ιδέα στην πράξη, στην ένταξη ενός νέου προορισμού στα προγράμματά τους, χρειάζονται περίπου τόσο χρόνο.

Το θετικό είναι ότι έχει ήδη γίνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε ο κ. Βήλος, λέγοντας ότι πολλές Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τη Fraport Greece, αλλά θα πρέπει ακόμη να γίνουν ενέργειες για να καταστεί η Θεσσαλονίκη προορισμός και να εξασφαλισθούν πληρότητες που θα καθιστούν βιώσιμη μία απευθείας σύνδεση.

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η άποψη του κ. Γερογιάννη, που είπε ότι η δρομολόγηση υπερατλαντικής πτήσης στο «Μακεδονία», θέλει χρόνο για να προετοιμαστεί και να ωριμάσει.

800.000 επιβάτες εξωτερικού το 2022

Ο CEO της Αegean δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία της επιβατικής κίνησης το 2022 καθώς η εταιρεία, πέτυχε, παρά τους περιορισμούς λόγω covid που ίσχυσαν στο Α’ τρίμηνο της χρονιάς, να έχει τον ίδιο αριθμό επιβατών εξωτερικού που είχε και το 2019.

Στο μεταξύ, μέσα στο 2022, πρόσθεσε απευθείας πτήσεις προς Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Ρώμη , Μιλάνο, Αμβούργο και Βερολίνο, ενώ έχει και 14 απευθείας συνδέσεις εσωτερικού που τις διατηρεί και για το 2023. Όσον αφορά τις νέες συνδέσεις εξωτερικού για την καινούργια χρονιά, αυτές θα ανακοινωθούν από την Εταιρεία σε επόμενο χρόνο.

Ο κ. Γερογιάννης, μίλησε για τη Θεσσαλονίκη που αλλάζει πρόσωπο τα τελευταία χρόνια, σε μία περίοδο που και η Aegean μεγαλώνει δίνοντας πάντοτε έμφαση στην αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Έτσι, από τους 45.000 επιβάτες εξωτερικού το 1999, όταν άρχισε η εταιρεία να πετάει από το «Μακεδονία», έφθασε στις 800.000 επιβάτες εξωτερικού το 2019, νούμερο που κατέκτησε και το 2022, έχοντας προσθέσει και έξι νέους προορισμούς στο πτητικό πρόγραμμα εξωτερικού.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 230 άτομα προσωπικό στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία τα 150 είναι προσωπικό πληρώματος, 13 μηχανικοί ενώ 50 άτομα απασχολούνται στο remote call center.

Βήλος: -15% η κίνηση στο «Μακεδονία» το 2022

Aπό την πλευρά της Fraport Greece, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο ρόδινα το 2022, ειδικά σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Εταιρεία, έχοντας επενδύσει στην επέκταση και αναβάθμισή του πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Όπως προέβλεψε ο κ. Βήλος, το 2022 θα κλείσει με μία μείωση της επιβατικής κίνησης της τάξης του -15%, σε σύγκριση με το 2019, με το αεροδρόμιο να «χάνει» περίπου 1 εκατομμύριο επιβάτες, από τους οποίους οι μισοί σχεδόν ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί.

Η φετινή χρονιά, λόγω και των μέτρων πρόληψης, ξεκίνησε με μείωση -35% στο Α’ τρίμηνο του 2022, η οποία ευτυχώς στη συνέχεια περιορίσθηκε στο -10%, με αποτέλεσμα στο σύνολο της χρονιάς η απώλεια στην επιβατική κίνηση ( αφιξο-αναχωρήσεις), να διαμορφώνεται στο -15%.

Σε τούτη τη φάση, η Fraport δεν έχει ακόμη εικόνα για την επόμενη χρονιά καθώς προς το τέλος του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να εκδηλώνονται ζητήσεις για slots. Όμως, αυτό που τόνισε ο διευθυντής Ανάπτυξης της Εταιρείας είναι, ότι συλλογικά η πόλη, θα πρέπει να δουλέψει για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως προορισμού.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ‘Όλυμπος Νάουσσα’ του ON Residence, παρόντες ήταν μεταξύ πολλών προσκεκλημένων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΤΘ κα. Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ κ. Θάνος Λιάγκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης, ο Διευθυντής του Αεροδρομίου «Μακεδονία» κ. Γιάννης Βογιατζής, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ξ.Χ. κα. Γιάννης Λασπάς και πολλοί τουριστικοί επιχειρηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top