Αφιέρωμα: Στο δρόμο για το συνέδριο της ΝΔ – Προσυνέδριο Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα: Στο δρόμο για το συνέδριο της ΝΔ – Προσυνέδριο Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, πραγματοποιείται το προσυνέδριο της ΝΔ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών και κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.  Το GRTimes.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά και μεταφέρει τον παλμό του προσυνεδρίου φιλοξενώντας απόψεις από τους συμμετέχοντες στην διαδικασία.

Στον δρόμο για το 14ο Συνέδριο της ΝΔ γράφουν σήμερα στο GRTimes.gr ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Παύλος Μαρινάκης, ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ κ. Νίκος Ρωμανός, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας κ. Βασίλης Φεύγας, ο διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καλλίτσης και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Μητράκας.

 

Παύλος Μαρινάκης

Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Θέτουμε τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα

 

«Ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη γιατί η Θεσσαλονίκη έχει πάρει μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης τα τελευταία δυόμιση χρόνια, με τα μεγάλα έργα υποδομής να δίνουν τις θέσεις τους στις μακέτες και τις υποσχέσεις και με τις μεγάλες επενδύσεις που συρρέουν στο νομό οι θέσεις εργασίας να πολλαπλασιάζονται. Δεν σταματήσαμε ποτέ να βρισκόμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη και όπως και εδώ, έτσι και σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούμε συχνά επισκέψεις καταγράφοντας τα ζητήματα κάθε τόπου αλλά και αναδεικνύοντας το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε του 14ου Συνεδρίου του κόμματος, ένα συνέδριο που έρχεται να τονίσει και να προβάλει κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου που εδώ και περίπου τρία χρόνια, έχει καλύψει στο μεγαλύτερο βαθμό το προεκλογικό πρόγραμμα του 2019 και μάλιστα στις πιο δύσκολες συνθήκες που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Η πανδημία, οι προκλήσεις στα ανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας, η παγκόσμια πληθωριστική κρίση, η εισβολή στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει τις πιο απαιτητικές και απρόβλεπτες καταστάσεις που έχει κληθεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Κι όμως τα καταφέραμε και από δω και πέρα στοχεύουμε στο να περάσουμε μπροστά. Μέσα από το Συνέδριο μας φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις και τους στόχους μας για τα επόμενα χρόνια, να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μια Ελλάδα που δεν διορθώνει μόνο τα κακώς κείμενα δεκαετιών, αλλά θα χαράσσει τη δική της πορεία στην ανάπτυξη».

 

 

Νίκος Ρωμανός

Διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Το ίδιο, βαρετό ρεπερτόριο

 

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ραγδαία και βίαια. Πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, αβεβαιότητα, ανασφάλεια. Προσαρμοζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς σε νέα δεδομένα. Αλλάζουμε εν μέσω αναταράξεων και σφοδρών κλυδωνισμών.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν τεράστια βάρη από τις πρωτόγνωρες -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- ανατιμήσεις στην ενεργειακή αγορά και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δεν διαφαίνεται εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αυτό το μεταλλασσόμενο περιβάλλον κάτι παραμένει απαράλλαχτα ίδιο: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επαναλαμβάνει το ίδιο, βαρετό ρεπερτόριο. Πιστός στη φιλοσοφία του λαϊκισμού, επενδύει στην καταστροφολογία και στη μη κανονικότητα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά την κ. Αχτσιόγλου «η κανονικότητα δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την αριστερά». Μοιράζει ανερυθρίαστα υποσχέσεις,  ζητά εκλογές για να… σώσει τη χώρα.

«Αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε» λέει ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά, για να επαναφέρει στη συλλογική μνήμη πώς… έσωσε τη χώρα το 2015.

Και τώρα με το ίδιο μοντέλο, προσπερνώντας το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσωποποιεί την κρίση στο όνομα Μητσοτάκη. Η «ακρίβεια Μητσοτάκη», η «πανδημία Μητσοτάκη», παγκόσμιες κρίσεις, οι οποίες, προς χάριν του κομματικού συμφέροντος, βαφτίζονται εγχώριες.

Κάθε διεθνής κρίση χρεώνεται ως εθνική αποτυχία και κάθε επιτυχία παραβλέπεται συστηματικά και εσκεμμένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το ίδιο κι απαράλλαχτο ρεπερτόριο. Αυτό, που το 2014 τον οδήγησε στην εξουσία και τη χώρα, ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού.

Το ίδιο ρεπερτόριο, που  αναμειγνύει απόψεις όπως «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» ή «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», που στηρίζει τον εμβολιασμό, αλλά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές αναλαμβάνοντας το ρίσκο των διαδηλώσεων εν μέσω σφοδρού κύματος πανδημίας. Το ίδιο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει λύσεις και για την ενεργειακή ακρίβεια:  «Θα πάγωνα τα τιμολόγια της ΔΕΗ», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε την εταιρεία στο χείλος της χρεοκοπίας, με χρέη δισεκατομμυρίων.

Το ίδιο ρεπερτόριο και στο θέμα των φόρων: «Θα μείωνα τους φόρους, αλλά δεν πρόλαβα».

Ένα πολιτικό ρεπερτόριο με τις ίδιες υποσχέσεις, που ο κ. Τσίπρας δεν υλοποίησε ποτέ όσο κυβερνούσε.

Ο λαϊκισμός αναμφισβήτητα ασκεί γοητεία. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης- πεδίο δόξης λαμπρό για τα λαϊκιστικά κόμματα- το να πουλάς ελπίδα, το να δίνεις μαγικές λύσεις, το να μοιράζεις λεφτά, ακούγεται ελκυστικό στα αυτιά ανθρώπων που υποφέρουν. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές από μια υπεύθυνη κυβέρνηση,  που προσπαθεί συνεχώς να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να στηρίξει  τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έμπρακτα και όχι με παχιά λόγια και… κορώνες που δεν στοιχίζουν τίποτα.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα αρχικό δυναμικό σχέδιο ανταπόκρισης στην πρώτη φάση ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα αγαθά,  που προκάλεσε στην παγκόσμια εμπορική αλυσίδα η πανδημία. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, προστίθενται στοιχεία και πολιτικές εξαντλώντας κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε και θα συνεχίσει να παίρνει στοχευμένα μέτρα με έγνοια για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα διεκδικεί ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, συμμετέχει ενεργά στην εξεύρεση νέων λύσεων και δυνατοτήτων.

O λαϊκισμός μπορεί να γοητεύει ιδιαίτερα δε σε περιόδους κρίσης όπου το έδαφος είναι πρόσφορο αλλά πάντα κατισχύουν ο ρεαλισμός, η αξιοπιστία, η συνέπεια και η σοβαρότητα.

Και αυτό θα αποτυπωθεί και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν την Άνοιξη του 2023.

Μέχρι τότε ο κ. Τσίπρας μπορεί να παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις και ανάλογα με το αποτέλεσμα να τις χαρακτηρίζει ως αξιόπιστες ή «στημένες.

 

 

Βασίλης Φεύγας

Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας

Ν.Δ.: Σαράντα οκτώ χρόνια ζωής, 14 συνέδρια

 

Κεντρικός στόχος του 14ου συνεδρίου, όπως είναι φυσικό, είναι η ανάδειξη και προβολή του έργου και των μεταρρυθμίσεων που προώθησε αυτή η κυβέρνηση εν μέσω και των πολλαπλών κρίσεων που βρέθηκε η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό θα αναδειχθεί το κατά πόσο βελτιώθηκε η καθημερινότητα των πολιτών επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα:

  • Καθώς η Ν.Δ. αποτελεί –με διαφορά από το δεύτερο– το πιο ισχυρό κόμμα σε επίπεδο οργάνωσης και κομματικής βάσης, έμφαση θα δοθεί στη συσπείρωση και την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού ενόψει των εκλογών του 2023.
  • Αναμένεται να επαναβεβαιωθεί ότι η Ν.Δ. είναι ένα σύγχρονο κόμμα που εκπροσωπεί πολίτες σε ένα φάσμα που ξεκινάει από τη δημοκρατική λαϊκή δεξιά, διαπερνά το κέντρο και φτάνει ως την Κεντροαριστερά.
  • Το συνέδριο θα εκλέξει και νέα Πολιτική Επιτροπή η οποία θα είναι ανανεωμένη, δίνοντας βάση στα νεότερα στελέχη, ενώ το μείζον κριτήριο θα είναι το βιογραφικό και η προσφορά των υποψηφίων. Το ισχυρό σήμα ανανέωσης δόθηκε με την εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη, δικηγόρου με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
  • Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναμένεται να δούμε είναι η περαιτέρω ψηφιοποίηση τόσο της διοργάνωσης όσο και άλλων εσωτερικών κομματικών διαδικασιών, σε συνέχεια των εσωκομματικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν υβριδικά τον Νοέμβριο, της εκλογή του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, του μητρώου μελών, του περασμένου συνεδρίου του κόμματος αλλά και της νεολαίας.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες συνεχώς εμβαθύνονται τόσο στη βάση όσο και στην κορυφή. Αποκορύφωμα, η μεγάλη δημοκρατική τομή της εκλογής του ίδιου του αρχηγού από τη βάση του κόμματος, που αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατική τομή και είναι κατάκτηση για το κόμμα μας.

Σαράντα οκτώ χρόνια ζωής, 14 συνέδρια. Δεν υπάρχει άλλο αστικό κόμμα με τόσο έντονη πολιτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Εκ του αποτελέσματος, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που έχουμε πετύχει. Η Ν.Δ.,  το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, είναι η παράταξη που εδραίωσε την Δημοκρατία, έβαλε τη χώρα στο δρόμο της Ευρώπης, τη στήριξε όταν κινδύνεψε να πέσει στα βράχια και τώρα την οδηγεί στη λεωφόρο της υγιούς ανάπτυξης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο προηγούμενο συνέδριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αξιοποιήσαμε το ιστορικό βάθος της παράταξης για να ανανεώσουμε τις αξίες του δημοκρατικού φιλελευθερισμού. Και συνεχίζουμε να δίνουμε φρέσκο νόημα στις θεμελιώδεις στοχεύσεις μας σε ένα πολιτικό περιβάλλον που εξελίσσεται. Αυτό, εξάλλου, δηλώνει το ίδιο το όνομά μας: Πάντα Δημοκράτες και διαρκώς Νέοι!»

 

 

Θεόδωρος Καλλίτσης

Διευθυντής Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης

Οραματιζόμαστε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη

 

Προετοιμάζοντας το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί στις 6-8 Μαΐου στην Αθήνα, διοργανώνεται το προσυνέδριο Θεσσαλονίκης, με δύο θεματικές ενότητες:

  1. Τα έργα υποδομών και
  2. Την καθημερινότητα των πολιτών με μειωμένους φόρους, επενδύσεις και νέες δουλειές.

Δραστηριότητες διεθνών επιχειρήσεων που στεγάζονται πλέον στη Θεσσαλονίκη, μαζί με εθνικές προσπάθειες νέων προσελκύσεων καινοτομίας, όπως το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς ThessINTEC, εξελίσσουν την προοπτική της εγκατάστασης περισσότερων ενδιαφερόμενων και την απασχόληση νέων εργαζομένων σε καλοπληρωμένες θέσεις υψηλών απαιτήσεων στη Θεσσαλονίκη. Η ανάπτυξη έργων υποδομών στην πόλη, και στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν τους όρους και διασφαλίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα όλων. Η ροή παραγωγικού χρήματος και η φιλοξενία των καινοτόμων δραστηριοτήτων που κρατούν και προσελκύουν νέους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, συμβάλουν στη βελτίωση του εισοδήματος για όλους, καθώς ταυτόχρονα μειώνεται η φορολογία και οι εισφορές. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης, και η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της εφαρμογής.

Οραματιζόμαστε λοιπόν μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη: Τη Θεσσαλονίκη που αλλάζοντας εξυπηρετεί τους πολίτες της καλύτερα.

Αυτή τη στόχευση για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή αντανακλούν οι δύο θεματικές ενότητες του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας: Περιλαμβάνει την παρουσίαση της συστηματικής στρατηγικής δουλειάς της Νέας Δημοκρατίας, που τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην προοπτική της αυτοδύναμης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Από το 2018 με τον ερχομό του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ και την παρουσίαση του προγράμματος για τη Θεσσαλονίκη, για την οικονομική ανακούφιση των οικογενειών και για τον νέο πατριωτισμό της επιχειρηματικότητας, ξεκίνησε να συζητείται και δημοσίως το οραματικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, για την πόλη μας ως επίκεντρο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης την περασμένη χρονιά και παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας, αναλύθηκε η στρατηγική για τη Θεσσαλονίκη των μεγάλων έργων, των πανεπιστημίων, της ακαδημαϊκής ζωής, της γνώσης και του πολιτισμού:

Οι υποδομές στις μετακινήσεις, η συνδεσιμότητα με τους επιχειρησιακούς δρόμους, αξιοποιώντας το λιμάνι και το νέο ουσιαστικά αεροδρόμιο και πετυχαίνοντας, τη λειτουργική μεταφορική δυνατότητα μεταξύ αυτών και με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ανάγουν τη Θεσσαλονίκη σε προσβάσιμο επιχειρηματικό προορισμό. H ροή προϊόντων και υπηρεσιών γίνεται πιο συμφέρουσα.

Τα Πανεπιστήμια και οι ερευνητικές δομές, συμπεριλαμβανομένων ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, φέρνουν στη Θεσσαλονίκη Έλληνες και ξένους φοιτητές και νέους επιστήμονες που θέλουν να δημιουργήσουν, να μάθουν, να επιτύχουν. Δημιουργείται γνώση.

Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη υποδέχεται γλώσσες, κουλτούρες, δεξιότητες και προσφέροντας καλές δουλειές και ανθρώπινο περιβάλλον διαβίωσης και δημιουργίας, έλκει και υποδέχεται νέους ορεξάτους ανθρώπους που με τους κόπους και το μεράκι τους, τη θέληση και τις γνώσεις τους, φέρνουν την καινούργια ανάπτυξη. Η ανθρώπινη ζωή, οι χάρες και οι χαρές της πόλης, η συμβολή του Μετρό, που επιτέλους μπήκε στις ράγες του, η fly over νέα περιφερειακή, η ανάπλαση της ΔΕΘ με τη δημιουργία σύγχρονων λειτουργικών και χώρων αναψυχής, το Μητροπολιτικό πάρκο στη Δυτική Θεσσαλονίκη και μαζί τους οι μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, τα λεωφορεία που ξαναεμφανίστηκαν στους δρόμους και ανανεώνονται, συμβάλλουν στο να καλυτερέψει η ζωή για όλους.

Αλλά η εξωστρεφής ανάπτυξη αφορά σε όλη την Ελλάδα. Έργα διασύνδεσης και ευκολίας στις συγκοινωνίες και την επικοινωνία φέρνουν κοντύτερα ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η Πέλλα έρχεται κοντύτερα, η πρόσβαση στη Χαλκιδική γίνεται συντομότερη, το Κιλκίς γίνεται διαδρομή μισής ώρας. Νέα μέρη σε όλη τη Μακεδονία γίνονται προσφιλέστεροι προορισμοί καθότι πιο προσβάσιμοι. Το καλύτερο περιβάλλον με την απολιγνιτοποιημένη Δυτική Μακεδονία και τις νέες επενδύσεις, ο αναπτυξιακός  επαγγελματικός προσανατολισμός, το ζωντάνεμα της Θρακικής παραγωγικής, η μεταποίηση των προϊόντων της Μακεδονικής και της Θρακικής γης επιβραβεύουν και στηρίζουν την πρωτογενή, τη μεταποιητική και την τουριστική δραστηριότητα.

Η Ελλάδα γίνεται παραγωγικότερη καθώς βελτιώνει τις υποδομές της και καλεί τους ανθρώπους της να στελεχώσουν την παραγωγική δραστηριότητα. Ο χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ,  η μείωση φόρων και εισφορών, η ανέξοδη μεταβίβαση της μικρής και μεσαίας περιουσίας, ο χαμηλότερος ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, η επιστροφή της εισφοράς για τα αγροτικά καύσιμα, η βοήθεια στις εργαζόμενες μητέρες και στις οικογένειες για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, δυναμώνουν την κοινωνία και δίνουν ελπίδα στους νέους. Η ποιότητα ζωής αποκτάει επιτέλους τη δυνατότητα να προσεγγιστεί από όλους.

Αυτό είναι το όραμά μας και αυτή είναι συμβολή μας στο φετινό, 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη. Απλά και προσεγγίσιμα. Χωρίς τσιτάτα, χωρίς συνθήματα. Χωρίς τα λόγια και τα έργα των κινητοποιήσεων που δεν αγγίζουν πια κανέναν, που απωθούν τους νέους από την πολιτική και από τα κοινά. Η καλύτερη ζωή, η καθημερινότητα περνάει από τη συστηματική δουλειά, την ανάπτυξη υποδομών, την ανάπτυξης θέσεων εργασίας, τους λιγότερους φόρους, το καλύτερο εισόδημα.

Ειδικά για το εισόδημα αυτό, που πάλι τώρα βάλλεται από τον επιθετικό ρωσικό αναθεωρητισμό και τις διεθνείς δυσκολίες της μετάβασης στη μετά COVID εποχή, θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε νέες προοπτικές προστασίας για τις οικογένειες και τους πολίτες.

 

 

Θεόδωρος Μητράκας

Πρόεδρος ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα της επόμενης μέρας

 

Τα συνέδρια των κομμάτων κατά γενικό κανόνα αποτελούν μια κρίσιμη και σημαντική διεργασία που αφορά κυρίως τα μέλη τους. Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όμως, παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες, οι οποίες νομίζω το καθιστούν ενδιαφέρον για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Οι ιδιαιτερότητες αυτές έχουν να κάνουν με το ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σήμερα – αλλά θα έχει και για τα επόμενα χρόνια  – είμαι σίγουρος – την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και με το ότι ο πολιτικός χρόνος διεξαγωγής του συμπίπτει με μια κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη νεότερη Ελλάδα.

Την οικονομική  και κοινωνική κρίση των μνημονίων την διαδέχθηκε η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και σήμερα βιώνουμε ως  Ευρωπαίοι πολίτες μια πολεμική κρίση με συνέπειες σε όλα τα επίπεδα στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι το οποίο φάνταζε από μακρινό έως απίθανο να συμβεί. Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να συντάξει ένα σχέδιο που θα αποτελέσει οδηγό για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και σε αυτή του την προσπάθεια θέλει συμμέτοχους όλους τους Έλληνες. Το μέλλον της χώρας  μας δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ακόμα και αν αυτό είναι ένα κυρίαρχο ιδεολογικά και ιστορικά υπεύθυνο και πατριωτικό κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία.

Με βάση τα παραπάνω διαμορφώθηκε  και η ατζέντα διαλόγου σε δύο άξονες του προσυνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος άξονας θα είναι Καθημερινότητα των Πολιτών – Μειώσεις Φόρων – Επενδύσεις και Νέες Δουλειές και ο δεύτερος άξονας θα είναι τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, πίστεψε στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης να πρωταγωνιστήσει στα χρόνια που έρχονται και στήριξε εμφατικά αυτή την προοπτική. Μετρό, flyover της περιφερειακής οδού, επέκταση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι, σύνδεση του ΟΛΘ με οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα, μεγάλα οδικά έργα όπως η σύνδεση με Χαλκιδική, γενικότερη αναβάθμιση του αεροδρομίου , στήριξη των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την πανδημία και των εργαζομένων τους,  προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας , συντονισμένες προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών όλο το χρόνο, συνθέτουν ένα παζλ έργων και ενεργειών  που αλλάζουν  ριζικά το προφίλ ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, από Ανατολικά προς Δυτικά και από Βορρά προς Νότο και είναι μέρος μόνο των προσπαθειών, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Μπορεί η φράση «η Θεσσαλονίκη έχει δυνατότητες» να ακούγεται σαν μια πολιτικάντικη τοποθέτηση, αλλά όσον με αφορά  προσωπικά και το πιστεύω και ήταν ένας από του κύριους λόγους για να ασχοληθώ με τα κοινά. Η ύπαρξη δυνατοτήτων όμως από μόνη της δεν αποτελεί ικανή συνθήκη επιτυχίας αν δεν συνδυαστεί με την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και αν δεν εμπλακούμε όλοι μας ενεργά σαν πολίτες στο βαθμό και με την ένταση που μπορεί ο καθένας από εμάς. Η παρακολούθηση και η συμμετοχή στις ανοιχτές διεργασίες του προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο το Σάββατο 2 Απριλίου ( 09.30 ) είναι ένα πρώτο βήμα συστράτευσης σε αυτή την προσπάθεια και καλώ όλες και όλους τους συμπολίτες μας να το τολμήσουν και να το επιχειρήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Σάββατο το πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη

Στο εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, στην Αμαλιάδα ο Κ. Μητσοτάκης

Με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top