AFS: Η παγκόσμια οικογένεια που ανοίγει νέους ορίζοντες στα παιδιά, μας συστήνεται

AFS: Η παγκόσμια οικογένεια που ανοίγει νέους ορίζοντες στα παιδιά, μας συστήνεται

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εδώ και 75 χρόνια, τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και Παγκοσμίων Οικογενειών της AFS έδωσαν και συνεχίζουν να προσφέρουν τη  δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά να αποκτήσουν ανεκτίμητες εμπειρίες, αξίες, αλλά και διαπολιτισμικές δεξιότητες που θα τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή – Η AFS Greece προσκαλεί οικογένειες να καλωσορίσουν τον κόσμο στο σπίτι τους, φιλοξενώντας έναν μαθητή ανταλλαγής.

Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις μαθητών που κάθε χρόνο φτάνουν στα γραφεία της AFS, προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα ανταλλαγής και για λίγους μήνες να βρεθούν σε μια άλλη χώρα, σε άλλη οικογένεια και σε άλλο σχολείο, αποκομίζοντας τεράστιες εμπειρίες και οφέλη που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είχαν στη χώρα τους και που θα τα βοηθήσουν ουσιαστικά στη ζωή τους.

Τα προγράμματα της AFS δεν είναι καινούρια. Αντίθετα έχουν μια μεγάλη ιστορία 75 χρόνων, μέσα από την οποία εξελίχθηκαν με στόχο να καλύπτουν τις  σύγχρονες ανάγκες των μαθητών αλλά και να προσφέρουν τα μέγιστα όσον αφορά στο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Η Διευθύντρια Ελληνικών Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων AFS, Βάλι Παπαδημητρίου, με συνέντευξή της στο GRTimes αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορία του Οργανισμού, «πατέρας» του οποίου ήταν ο Έλληνας Steven Galatis. Μίλησε επίσης για την πορεία της AFS Greece, για τον τρόπο με τον οποίο  επιλέγονται τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και  για άλλες σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Παράλληλα, η κα Παπαδημητρίου προβάλλοντας τα οφέλη του προγράμματος,  εξηγεί τη σημασία που έχει να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες εθελοντών στο παγκόσμιο δίκτυο της AFS.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα της AFS

Οι μαθητές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, περνούν από μια διαδικασία συνεντεύξεων προκειμένου οι υπεύθυνοι να αξιολογήσουν εάν οι αιτηθέντες μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα.

Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογούνται και ελέγχονται από έμπειρες επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από εκπαιδευτικούς, γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και λοιπές ειδικότητες. Κατόπιν συντάσσεται προσωπική έκθεση για κάθε υποψήφιο, απαραίτητη για την επιλογή του εκπαιδευτικού συστήματος και της χώρας διεξαγωγής του προγράμματος. Απώτερος σκοπός είναι ο υποψήφιος να είναι καλός πρέσβης της χώρας του στο εξωτερικό!

Οι νέοι από την Ελλάδα, μπορούν να επιλέξουν έναν από τους 37 προορισμούς σε όλον τον κόσμο και εφόσον επιλεγούν, θα ζήσουν εκεί για ένα ακαδημαϊκό  έτος, φιλοξενούμενοι σε μια οικογένεια εθελοντών που έχει επιλεχθεί με αυστηρά κριτήρια και θα πηγαίνουν στο σχολείο της περιοχής τους, διδασκόμενοι τη γλώσσα της χώρας υποδοχής!

Το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένο κόστος για κάθε χώρα (μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα της AFS, ΕΔΩ)  και καλύπτει όλα τα απαραίτητα για την προετοιμασία, το ταξίδι από και προς τον προορισμό κτλ.

Το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει στηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν το Πρόγραμμα με 50 πλήρεις και μερικές Υποτροφίες.

Απονομή Υποτροφιών του Ιδρ. Σταύρος Νιάρχος σε Έλληνες μαθητές στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου της AFS στην Αθήνα - 2022

Απονομή Υποτροφιών του Ιδρ. Σταύρος Νιάρχος σε Έλληνες μαθητές στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου της AFS στην Αθήνα – 2022

Όσον αφορά τις οικογένειες που φιλοξενούν μαθητές, η διαδικασία γίνεται εθελοντικά.

Η AFS Intercultural Programs είναι διεθνής, εθελοντικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συντονίζει όλη τη διαδικασία, με απόλυτη ασφάλεια για τους μαθητές, όπως εξηγείται και παρακάτω και φροντίζοντας  πάντα να υπάρχουν λύσεις για οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόβλημα, ώστε να  εξασφαλίζεται και το μέγιστο παιδαγωγικό κέρδος για τα παιδιά αλλά και μια ανεπανάληπτη διαπολιτισμική εμπειρία για τις συμμετέχουσες οικογένειες.

Από το 2020 στην Ελλάδα μετά από απουσία 28 ετών

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Ελληνικών Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων της AFS, το πρόγραμμα αυτό είχε σταματήσει στην Ελλάδα το 1992. Μετά από απουσία 28 χρόνων, το επανεκκίνησε η ίδια μαζί με την ομάδα της το 2020. Μάλιστα, με τη βοήθεια του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το οποίο έδωσε 50 πλήρεις και partial υποτροφίες, το πρόγραμμα πήρε μια μεγάλη ώθηση.

Προσθέτει ακόμα πως «πατέρας» της AFS, ήταν ο Steven Galatis, Στέφανος Γαλάτης, παιδί 2ης γενιάς Ελλήνων από το New Jersey, φοιτητής στη διάρκεια του  Α` Παγκοσμίου Πολέμου στο Χάρβαρντ. Μαζί με άλλους συμφοιτητές του, είχαν πάει στη Γαλλία να βοηθήσουν στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο κάνοντας την οργάνωση  AAFS, American Ambulance Field Service, γιατί ήταν οδηγοί τραυματιοφορείς σε ασθενοφόρα. Μετά το τέλος των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, το πρόγραμμα μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό. «Εκεί, λοιπόν, ήταν διευθυντής ο Στέφανος Γαλάτης που όλοι τον τιμούν ανά τον κόσμο, εμείς όμως στην Ελλάδα δεν τον ξέρουμε» τονίζει με νόημα η κα Παπαδημητρίου.

Το 1947 συμμετείχε η πρώτη Ελληνίδα μέσω του προγράμματος της AFS. Πρόκειται για την Άρτεμη Δαμασκηνού η οποία έμεινε τότε δύο χρόνια στην Αμερική. Γενικότερα, αν και δε συστήνεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα για πάνω από ένα έτος, μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις λέει η κα  Παπαδημητρίου, κάνοντας γνωστό πως πχ φέτος, θα το κάνουν δύο παιδιά. Η μια είναι τώρα στην Τυνησία και θα πάει στο Βέλγιο και μια ακόμα που σπουδάζει τώρα στην Ταϊλάνδη δήλωσε να πάει στην Ολλανδία. «Θέλουν 2η χρονιά γιατί γυρίζουν γνωρίζοντας ήδη μια γλώσσα και μια φοβερή εμπειρία και συνεχίζουν πηγαίνοντας και σε άλλη χώρα!».

Μικρό το κόστος, σε σχέση με όσα προσφέρει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, το κόστος είναι διαφορετικό για την κάθε χώρα και το χρηματικό ποσό καλύπτει μεταξύ άλλων τα εισιτήρια, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη αν χρειαστεί και τα orientations, τα οποία γίνονται πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα και με διάρκεια από δύο έως τρία 24ωρα, ανάλογα την περίπτωση. Καλύπτεται επίσης η μετακίνηση, το admission fee και όλα τα απαραίτητα.

Οι υποψήφιοι προετοιμάζονται από την κάθε χώρα αποστολής, από ομάδες εθελοντών εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, γιατρών, για το τι ακριβώς  θα κληθούν να συναντήσουν και η υποστήριξη συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος στην Ελλάδα.

Η Erika από την Ιταλία με την οικογένεια φιλοξενίας της στην Κρήτη - 2023

Η Erika από την Ιταλία με την οικογένεια φιλοξενίας της στην Κρήτη – 2023

Το Orientation καλύπτει αυτό το σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας, ώστε αφενός ο υποψήφιος να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν το ταξίδι του, αφετέρου η ομάδα της AFS να αφουγκραστεί και να παρατηρήσει από κοντά τις ιδιαιτερότητες, την καταλληλόλητα , την ευπροσαρμοστικότητα και τη σωστή εκπροσώπηση που υποψηφίου στο εξωτερικό.

Με την άφιξη του μαθητή στη χώρα επιλογής του, λαμβάνει χώρα πρόσθετο Orientation, κατά το οποίο ενημερώνεται για όσα αφορούν στον τρόπο ζωής της χώρας, το εκπαιδευτικό σύστημα και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει για τον τόπο που θα φιλοξενηθεί για ένα ακαδημαϊκό έτος.

Από πλευράς εξόδων η οικογένεια του μαθητή δεν έχει να καλύψει άλλο έξοδο, παρά μόνο τις πρόσθετες δραστηριότητες που ο ίδιος επιθυμεί (σπορ, ταξίδια, ρουχισμός), τα οποία δεν προσφέρονται από το σχολείο.

Orientation για τους μαθητές ανταλλαγής στα Νιφοραίικα Αχαΐας - 2022

Orientation για τους μαθητές ανταλλαγής στα Νιφοραίικα Αχαΐας – 2022

Αυστηρή η επιλογή και των οικογενειών που φιλοξενούν τους μαθητές

Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των οικογενειών οι οποίες θα φιλοξενήσουν μαθητές του εξωτερικού, η Διευθύντρια Ελληνικών Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων AFS επισημαίνει ότι γίνεται με αυστηρά κριτήρια.

“Πολλές από αυτές σε κάποιες χώρες, έχουν φιλοξενήσει περισσότερες από μια, πέντε, δέκα ή και περισσότερες φορές παιδιά, γιατί είναι στην κουλτούρα τους» λέει, προσθέτοντας πως ο μαθητής δεν επιλέγει την οικογένεια, μόνο την χώρα προορισμού σπουδών και η τελική επιλογή εξαρτάται από μια πολύπλοκη και συστηματική διαδικασία με τη συμβολή της AFS International, με τη συνεργασία της εκάστοτε χώρας, τους εθελοντές και τα local chapters.

Ο μαθητής αναχωρεί με φάκελο, ενημερωμένο με σχολικά έγγραφα, συστατικές επιστολές, ερωτήσεις και κάποιες μικρές εκθέσεις που έχουν τεθεί ήδη από την International AFS. Πριν την τοποθέτηση εξετάζονται όλα τα δεδομένα του μαθητή, ακολουθεί το matching με την απόλυτα κατάλληλη οικογένεια, το οποίο λαμβάνει υπόψιν και διάφορες παρατηρήσεις, όπως πχ ότι μπορεί να υπάρχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις ή μπορεί το παιδί να αδυνατεί να συνυπάρξει στο σπίτι με κατοικίδιο λόγω κάποιας αλλεργίας ή λόγω διατροφικών συνηθειών (vegan, vegeterian κτλ).

Η κάθε οικογένεια θέτει τις δικές της «κόκκινες  γραμμές», όσο αφορά την καθημερινότητα στο σπίτι και το παιδί οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες της. Οπότε, αν για παράδειγμα ένα παιδί θέλει να κάνει εξόδους, θα μπορεί να τις πραγματοποιεί μόνο στο ωράριο που ορίζει η κάθε οικογένεια ενώ το ίδιο ισχύει και για λοιπές καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες το επιθυμητό είναι να υπάρχει σύμπνοια”.

Εξηγεί ακόμα ότι σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρα, υπάρχει «Contact Person», το οποίο είναι διαθέσιμο σε καθημερινή βάση, 24ώρες το 24ωρο για κάθε μαθητή. Επίσης λειτουργεί «Local Chapter», στελεχωμένο από εθελοντές που συνεργάζεται σε πολύ συχνή βάση με το μαθητή, το Contact Person και την οικογένεια φιλοξενίας, το Σχολείο κτλ.

Μαθητές ανταλλαγής σε ανέμελες στιγμές τους σε AFS Orientation στη Θεσσαλονίκη (2022)

Μαθητές ανταλλαγής σε ανέμελες στιγμές τους σε AFS Orientation στη Θεσσαλονίκη (2022)

Η εγγραφή στο νέο σχολείο και η ενασχόληση με τη νέα γλώσσα

Λίγο μετά την άφιξη τους στη νέα χώρα, οι μαθητές γράφονται στο λύκειο της περιοχής όπου κατοικούν, το οποίο είναι προετοιμασμένο από την AFS και διαθέτει και κατάλληλα προετοιμασμένους εκπαιδευτικούς. Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν σχολεία που έχουν φιλοξενήσει πολλές φορές παιδιά από άλλες χώρες.

Το «Contact Person» συνήθως είναι κάποιος εκπαιδευτικός ή ο καθηγητής των αγγλικών τους, οπότε η πρώτη γλώσσα με την οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά  είναι η αγγλική, την οποία φυσικά τελειοποιούν, ενώ μετά «χτίζουν» σταδιακά και τη νέα γλώσσα την οποία μαθαίνουν ικανοποιητικά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στο ερώτημα εάν οι μαθητές προλαβαίνουν να ανταποκριθούν γρήγορα για να μη  χάσουν μαθήματα λόγω της εναλλαγής από το σχολείο μιας χώρας σε ένα άλλο, η  κ. Παπαδημητρίου απαντά: “Στη θετική κατεύθυνση τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, διότι σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα, η ύλη είναι περίπου η ίδια. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, στη θεωρητική κατεύθυνση, η ύλη μπορεί να καλυφθεί πολύ σύντομα.

Επίσης κατά την επιστροφή τους από το πρόγραμμα, οι μαθητές εισάγονται στα σχολεία με μεταφρασμένη τη βαθμολογία από τη χώρα που προορισμού και αυτή κατατίθεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να γίνει η αντιστοίχιση της με τα μαθήματα του Ελληνικού Λυκείου. Ανάλογα τα μαθήματα που παρακολούθησαν, εγγράφονται συνήθως στην επόμενη σχολική χρονιά”.

Σχετικά με τη γλώσσα στη νέα χώρα, μόλις γίνει γνωστή η τοποθέτησή των μαθητών, δίνονται ταχύρρυθμα διαδικτυακά μαθήματα εκμάθησης. Αυτό αφορά τις πιο κοινά ομιλούμενες γλώσσες. Γίνονται όμως προσπάθειες εκμάθησης για όλες τις γλώσσες.

Οι μαθητές που επιστρέφουν μετά την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους, έχουν την δυνατότητα πιστοποίησης της γλώσσας στην οποία φοίτησαν, λαμβάνοντας το αντίστοιχο πτυχίο .

Οι οικογένειες που υποδέχονται τα παιδιά, παίρνουν κάποια αποζημίωση;

Η κ.Παπαδημητρίου απαντά αρνητικά, επισημαίνοντας πως όλες οι οικογένειες είναι εθελοντικά ενταγμένες στο πρόγραμμα: “Για αυτό προσπαθούμε και λέμε ότι θέλουμε να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός και στη χώρα μας. Πολλές οικογένειες το έχουν στην κουλτούρα τους. Πχ στη γειτονική Σερβία και όχι μόνο, οικογένειες φιλοξενούν παραπάνω από μία φορές! Αυτό που έχουν ανάγκη οι μαθητές, εκτός από ένα πιάτο φαγητό κι ένα κρεβάτι, είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Η διαπολιτισμικότητα είναι τεράστια και δέχεσαι αυτό που σου φέρνει το παιδί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξεις το σπίτι σου, τους ορίζοντες σου και να γίνεις έμμεσα πολίτης του κόσμου” αναφέρει.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται δεν είναι απαραίτητο να έχουν τον δικό τους αποκλειστικό χώρο, καθώς πολλές φορές μπορεί να μοιράζονται το δωμάτιο  τους με ένα παιδί της οικογένειας και αυτό αρέσει σε πολλούς, γιατί φέρνει πιο κοντά τα παιδιά .

Υπάρχουν κάποιοι επώνυμοι που ήταν AFSers;

Στα προγράμματα της AFS συμμετείχαν πάρα πολλά άτομα τα οποία διέπρεψαν  στη ζωή τους, κάνοντας λαμπρές καριέρες στους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκαν. Κάποιοι είναι και επώνυμοι όπως η Κριστίν Λαγκάρντ που είχε ακολουθήσει το πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Και εδώ στην Ελλάδα έχουμε πολλούς γνωστούς, όπως η Άννα Γραμματικάκη που είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή, ο πανεπιστημιακός  Χρήστος Μπαρτζώκας, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας, η ψυχολόγος Τένια Μακρή, η ευρωβουλευτής–πολιτικός Άννα Καραμάνου, ο ιδρυτής της Aegean airlines ο εκλιπών Θοδωρής Βασιλάκης και η σύζυγός, καθώς και πολλοί άλλοι.

Πέρα όμως από τους αναγνωρίσιμους, κάθε παιδί αποκτά τις δικές του μοναδικές εμπειρίες που το βοηθούν χαράξει το ίδιο το μονοπάτι της ζωής του.

Η κ.Παπαδημητρίου ξεχωρίζει την ιστορία μιας μαθήτριας, για να δείξει πώς ακριβώς τα προγράμματα της AFS μπορούν να κάνουν τον κόσμο πιο μικρό: «Οικογένεια μαθήτριάς μας από την Αθήνα που φοιτούσε στην Ουρουγουάη, φιλοξενούσε παράλληλα μαθήτρια από την Ιταλία. Λίγους μήνες αργότερα ανέβασαν στο Facebook την οικογένεια από την Αθήνα να βρίσκεται στην Ιταλία με την οικογένεια και μαζί την οικογένεια από την Ουρουγουάη, που πήγε και αυτή να συναντήσει την οικογένεια της μαθήτριας μας που φιλοξενούσε. Τρεις οικογένειες που λίγους μήνες πριν ,δεν γνωρίζονταν, έγιναν ένα…».

Από τις απορίες που έχουν οι γονείς που ενδιαφέρονται να στείλουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα, ποιες είναι οι πιο κοινές;

Οι περισσότερες ρωτάνε για το πώς επιλέγονται οι οικογένειες που φιλοξενούν μαθητές, για το τι θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους κτλ. Τους εξηγείται ότι υπάρχει το Contact Person, ότι οι οικογένειες είναι πάρα πολύ αυστηρά επιλεγμένες, αλλά και ότι στη χειρότερη περίπτωση, κάτι να μην «ταιριάξει» πχ στη «χημεία» μεταξύ του παιδιού και της οικογένειας ή κάποιου μέλους αυτής, υπάρχει πάντα η εναλλακτική.

«Αρχικά προσπαθούμε να “βρούμε την καλύτερη λύση”, γιατί ο άνθρωπος πρέπει να προσαρμόζεται, να μαθαίνει από την κουλτούρα του άλλου. Αλλά αν υπάρξει περίπτωση που δεν γίνεται…αλλάζουμε οικογένεια».

Κατά μέσο όρο, πόσα παιδιά φεύγουν από την Ελλάδα για άλλες χώρες και πόσα έρχονται;

Τη χρονιά της επανέναρξης της AFS Greece, που είχε ξεκινήσει και η πανδημία του Covid, έφυγαν 15 παιδιά και ήρθε στη χώρα μας ένας Ιταλός.

Τη δεύτερη χρονιά έφυγαν από την Ελλάδα 21 παιδιά και φιλοξενήσαμε 7 και την τρίτη χρονιά, που τη διανύουμε τώρα, έχουμε 31 παιδιά στο εξωτερικό και φιλοξενούμε 11.

«Έρχονται στη χώρα μας παιδιά από όλον τον κόσμο. Τώρα περιμένουμε παιδιά από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και από την Ευρώπη πολλά, όπως από τη Γαλλία, αλλά οι Ιταλοί και οι Ασιάτες είναι αυτοί που επιλέγουν περισσότερο το πρόγραμμα και πηγαίνουν παντού» αναφέρει η Διευθύντρια Ελληνικών Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων της AFS.

Προσθέτει πως οι Ιταλοί στέλνουν κατά μέσο όρο 2.500 παιδιά κάθε χρόνο και φιλοξενούν γύρω στα 1.500, τονίζοντας πως αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που έμαθαν οι Ιταλοί να μιλούν αγγλικά, το ίδιο και οι Γάλλοι .

Η Ελλάδα στέλνει σε περισσότερες από 30 χώρες, οι οποίες ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες μπορεί να αλλάξουν. Η Ρωσία πχ, μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των προορισμών.

Επίσκεψη στην Ακρόπολη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου της AFS στην Αθήνα (2022)

Επίσκεψη στην Ακρόπολη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου της AFS στην Αθήνα (2022)

Η επιτυχία του Παγκόσμιου Συνεδρίου της AFS στην Αθήνα

Αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς που συντελείται στην AFS Greece, αποτελεί η φιλοξενία πέρυσι στην Αθήνα, του Παγκόσμιου Συνεδρίου της AFS  International.

Ένα πολύ μεγάλο γεγονός, στη διάρκεια του οποίου φιλοξενήθηκαν 236 σύνεδροι  από όλον τον κόσμο, οι οποίοι είδαν από κοντά τη χώρα μας, φωτογραφήθηκαν με τη σημαία της AFS στην Ακρόπολη και αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο πρόεδρος της Ιταλικής AFS μάλιστα, ο Ρομπέρτο Ρουφίνο, μια εμβληματική προσωπικότητα, χαρακτήρισε την Ακρόπολη ως τον ιερότερο τόπο στη γη.

Το συνέδριο ήταν το πρώτο που είχε γίνει μετά από τρία χρόνια λόγω της πανδημίας, ενώ το φετινό θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Νέο Δελχί.

Προσεχώς και προγράμματα 18+

Η κ.Παπαδημητρίου τέλος, κάνει γνωστό ότι προετοιμάζονται προγράμματα φιλοξενίας για νέους πάνω από 18ετών (18+), καθώς μετά το Λύκειο πολλά είναι τα παιδιά που αναζητούν να ακολουθήσουν επίσης κάποιο πρόγραμμα της AFS.

Πρόκειται για μικρά (short) προγράμματα που θα ασχολούνται εκτός από το πολιτιστικό κομμάτι, και με hiking, rafting, climbing και ανάλογες και ποικίλες δραστηριότητες, που εδώ στην Ελλάδα, στόχος θα είναι η διάρκεια των τριών εβδομάδων.

Τα εν λόγω προγράμματα έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να λειτουργήσουν πολύ σύντομα καθώς η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε

Tην ιστοσελίδα της AFS: https://afs.org.gr/

Tον λογαριασμό της στο facebook : https://www.facebook.com/afsgreece

Tον λογαριασμό της στο Instagram : https://www.instagram.com/afs.greece/

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top