Αγ. Συρίγος: Διπλός ο λόγος που οι Τούρκοι αυξάνουν την ένταση στις σχέσεις τους με την Ελλάδα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Αγ. Συρίγος: Διπλός ο λόγος που οι Τούρκοι αυξάνουν την ένταση στις σχέσεις τους με την Ελλάδα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τροπή που έχουν πάρει μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης (25/5) στη Μαρία Σαμολαδά και την εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα» στον Real FM 107,1.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, ξεκινώντας την τοποθέτησή του από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο και τον απόηχο που επέφερε η επίσκεψη στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «η μεγάλη εικόνα, ξεφεύγει από τα ελληνοτουρκικά. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός μίλησε στην καρδιά τους διότι αναφέρθηκε στη σύγκρουση μεταξύ δημοκρατίας και λαϊκισμού. Και αυτό είναι κάτι που στην Αμερική το έχουν ιδιαίτερα έντονο. Αυτό είδαν. Είδαν στη συζήτηση την Αρχαία Αθήνα, την Ελλάδα και τη σύγχρονη Αμερική σε σχέση με τη σύγκρουση δημοκρατίας και λαϊκισμού. Αυτό ήταν το στοιχείο που τους επηρέασε τόσο πολύ και για τον λόγο αυτό σηκώθηκαν τόσες πολλές φορές και χειροκρότησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και είναι προφανές πως ήταν κάτι αυθόρμητο, διότι αυτό δεν μπορεί να υποδειχθεί σε ένα τέτοιο Σώμα».

Επιπλέον σημείωσε ότι τα «τα αποτελέσματα του ταξιδιού, δεν τα έχουμε δει ακόμα. Είναι σαφές ότι σκέψη της ελληνικής πλευράς ήταν το πώς μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τη ρευστότητα σε θέματα ενέργειας στην Ευρώπη και πώς μπορεί να μεταβληθεί σε κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς τα Ευρωπαϊκά κράτη. Είτε μέσω Αλεξανδρουπόλεως και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε μέσω ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και την Αφρική».

Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Συρίγος συμπλήρωσε πως «είχαμε και το θέμα των F-35 ως προς την ενδυνάμωση της άμυνας. Εδώ κρατώ ότι δεν επρόκειτο για κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Άρα, η δυνατότητα συμπαραγωγής είναι κάτι πολύ σοβαρό ως προοπτική»

Ο Ερντογάν έχει ξανακάνει παρόμοιες δηλώσεις για τον Μητσοτάκη

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «ο Ερντογάν το έχει ξανακάνει. Αν θυμάστε όταν είχε αποτύχει η προσπάθειά του να διασπάσει τα ελληνικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου, είχε συναντηθεί με τον Βούλγαρο πρόεδρο και τότε είχε δηλώσει πως «με τον Μητσοτάκη δε δέχομαι να μπω ούτε σε φωτογραφία». Μετά από αυτό βέβαια, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Κωνσταντινούπολη με δική του πρωτοβουλία.

Τώρα αυτό που κάνει η Τουρκία δεν είναι κάτι που αφορά στην Ελλάδα και μόνο. Είναι ένα ευρύτερο στοιχείο. Δηλαδή αν προσέξουμε τι έχει συμβεί, θα διαπιστώσουμε ότι η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, ανέβασε τους τόνους έναντι της Ελλάδος και παράλληλα δήλωσε ότι τουρκικά στρατεύματα ετοιμάζονται να μπουν σε μια ζώνη 30χλμ κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων και να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τρομοκρατικά στοιχεία. Και αυτό είναι κάτι που ο Ερντογάν είχε ξαναπεί τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ. Τότε μάλιστα είχε παρουσιάσει και έναν χάρτη στον οποίο έλεγε ποιες είναι οι περιοχές αυτές στις οποίες θα έμπαιναν. Είναι νομίζω σαφές, πως η Τουρκία αισθάνεται πως μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η θέση της και ότι έχει το περιθώριο να επανέλθει σε σκέψεις που είχε κάνει στο παρελθόν, αλλά είχε υποχρεωθεί λόγω της ακρότητάς τους να τις σταματήσει.

Σε ερώτηση για την παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπογράμμισε πως «είναι ενδιαφέρον πως το κάνουν παρά το γεγονός ότι το πλοίο δεν έχει τις επιχειρησιακές ικανότητες να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει την πρόθεσή τους. Και συνήθως αυτού του είδους οι κινήσεις έχουν διπλό χαρακτήρα. Ο ένας αφορά την πρόθεσή τους και ο άλλος αφορά την αναμονή των διεθνών αντιδράσεων. Φαίνεται δηλαδή να κάνουν κάτι φαινομενικά αθώο για να διαπιστώσουν και το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα. Τι θα κάνει η ΕΕ. Η οποία σας θυμίζω πως όταν η Τουρκία είχε εισβάλλει παρανόμως μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και έκανε σεισμογραφικές έρευνες, γεγονός που απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ είχε διαμαρτυρηθεί ρητορικά αρκετές φορές και στη συνέχεια επέβαλλε κυρώσεις σε δύο διευθυντικά στελέχη της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, σε σχέση με τις εξόδους τους στην Ευρώπη και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αστεία πράγματα. Η Τουρκία λοιπόν, θέλει να διαπιστώσει και ποιες είναι οι αντιδράσεις για να προχωρήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η Τουρκία κλείνει το μάτι στη Ρωσία

Επιπλέον αναφορικά με τις αντιδράσεις της γειτονικής χώρας στην ένταξη της Σουηδίας και τη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Συρίγος τόνισε πως «ειδικά η Σουηδία είναι μια χώρα στην οποία διαμένει πολύ μεγάλος αριθμός αντικαθεστωτικών Τούρκων και Κούρδων. Υπάρχει επίσης, μια πολύ μεγάλη κοινότητα Ασσύριων. Η Τουρκία είναι ενοχλημένη διότι μια χώρα που έχει «σημαία» τα ανθρώπινα δικαιώματα και ισχυρό αντιτουρκικό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να μπει μέσα στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ο ένας λόγος. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες, Ένας παράγοντας επίσης είναι ότι κλείνει το μάτι στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ενοχλημένη από την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας και η Τουρκία παίζει τον ρόλο της Ρωσίας αυτή τη στιγμή πουλώντας ένα είδος εκδουλεύσεως.

Επίσης περνά ένα μήνυμα πως «εγώ είμαι μια χώρα η οποία δεν μπαίνει στο καλούπι των δυτικών και ότι έχω τη δική μου ανεξάρτητη πολιτική» κάτι το οποίο μετράει και για τη Ρωσία. Και τέλος έχουμε το κλασσικό στοιχείο με το Ανατολικό παζάρι. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που τέτοιες κινήσεις αντιμετωπίζονται με πολύ ενόχληση».

Τον πόλεμο μπορεί να τον σταματήσει μόνο ο Πούτιν

Εν κατακλείδι και μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως  «απέχουμε πολύ από το τέλος του οικονομικού πολέμου που έχει κηρυχθεί στη Ρωσία και που επηρεάζει και τις δικές μας οικονομίες. Το τέλος του πολέμου αυτού καθ’ αυτού μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι κάτι που εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Τον Πούτιν. Αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο, αυτός μπορεί να τον σταματήσει. Αλλά και να γίνει αυτό, ο οικονομικός πόλεμος δεν θα ολοκληρωθεί».

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Άγγελος Συρίγος στη Μαρία Σαμολαδά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top