Άγιος Δημήτριος: Χωρίς πιστούς η λιτανεία της εικόνας

Άγιος Δημήτριος: Χωρίς πιστούς η λιτανεία της εικόνας

Χωρίς την παρουσία πιστών θα πραγματοποιηθεί φέτος η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, την παραμονή της μεγάλης εορτής στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Αθανασίου μιλώντας στην TV100 για τις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με την τοπική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα ο Αρχιμανδρίτης την χαρακτήρισε ως «καρποφόρα» και «ουσιαστική».

«Βρισκόμαστε από την ίδια μεριά και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα υγειονομικά μέτρα. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και φέτος ελπίζουμε να τα πάμε ως πολύ καλύτερα» δήλωσε ο πάτερ Ιάκωβος Αθανασίου.

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στους περσινούς εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου έκανε λόγο για «στοχοποίηση» της Εκκλησίας και της Αστυνομίας. «Την περσινή χρονιά αδικηθήκαμε και η Αστυνομία και η Εκκλησία. Υπήρχε ένας πολύ σημαντικά περιορισμένος αριθμός προσέλευσης πιστών. Έγινε μια προσπάθεια πέρυσι να τηρηθούν τα μέτρα, φέτος θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά μερικές φορές η Εκκλησία στοχοποιείται καθώς η αυστηρότητα κάποιων εξαντλείται εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη φετινή λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, που πραγματοποιείται την παραμονή της μεγάλης εορτής, ο αρχιμανδρίτης είπε: «Θα πραγματοποιηθεί, όχι στην κανονικότητα άλλων χρονικών περιόδων, οπωσδήποτε περιορισμένα και χωρίς να ακολουθήσουν οι πιστοί και χωρίς την λαμπρότητα των εποχών της κανονικότητας. Μια πάρα πολύ σύντομη λιτανεία πέριξ του ναού, οπωσδήποτε θα γίνει».

Όπως πέρυσι η επίσημη Δοξολογία

Ο πάτερ για το πως θα γίνει η επίσημη Δοξολογία είπε: « Όπως και πέρυσι εμείς δείξαμε μια ελαστικότητα, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και φέτος, ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους τοπικούς φορείς και πιστεύω ότι φέτος θα είμαστε πιο θωρακισμένοι από την εμπειρία την περσινή».

Στο ναό κατά τη δοξολογία θα βρίσκονται μόνο οι προσκεκλημένοι, για τους οποίους ευθύνη φέρει η οργανωτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ το προσκύνημα, όπως είπε ο πάτερ Ιάκωβος, θα συνεχιστεί από το πλαϊνό κλίτος του ναού, ώστε να μην υπάρξει επαφή της κεντρικής δοξολογίας με το προσκύνημα. Όπως λέει ο ίδιος η διακοπή του προσκυνήματος και το κλείσιμο του ναού που έγινε πέρυσι ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε συνωστισμός στον προαύλιο χώρο του ναού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top