Άγνωστοι έλυσαν 10 άλογα και μουλάρια που βοηθάνε στην υλοτόμηση δέντρων του Σέιχ Σου

Post Thumbnail
Ελλάδα, Κοινωνία   | 24/06/2019 | 14:16

«Περιπολίες του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης εντόπισαν χθες λυμένα στο Σέιχ Σου 10 άλογα και μουλάρια, που χρησιμοποιούνται στις υλοτομικές εργασίες. Άγνωστοι έλυσαν τα ζωντανά που βοηθούν στη μετατόπιση της ξυλείας, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναπληρώτρια δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου και ανέφερε πως ήδη έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης-Συκεών.

«Τα ζώα αυτά είναι ζώα εργασίας και βοηθάνε στη διαδικασία υλοτόμησης που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του φλοιοκτόνου εντόμου. Στην περιοχή είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων, που προκαλούν καταστροφή στο περιαστικό δάσος» διευκρίνισε η κα Αγγελίδου και τόνισε πως « άλλωστε υπάρχει σήμανση στην περιοχή, με πινακίδες και ταινίες που απαγορεύουν την πρόσβαση για όσο διάστημα εκτελούνται οι υλοτομικές εργασίες».

Ο Αλέξανδρος Τσουραλάκης, μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταύρου «Ένωση», σχολιάζοντας το περιστατικό, ανέφερε ότι «ειδοποιηθήκαμε και ήρθε μέλος του συνεταιρισμού από το Σταυρό το βράδυ, για να δέσει τα 10 ζώα που είχαν λύσει οι άγνωστοι». Διευκρίνισε ότι το λύσιμο των ζώων είναι πρόβλημα, «διότι μπορεί να βγουν στο δρόμο, να γίνει ατύχημα ειδικά τη νύχτα και να πάθει ζημία ο οδηγός που θα διέρχεται με το όχημα του, αλλά και να σκοτωθεί το ζώο».

Μάλιστα ο ίδιος έκανε έκκληση σε αυτούς που έλυσαν τα 10 άλογα και μουλάρια και ζήτησε «να μην πλησιάσουν ξανά στο σημείο, διότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι για εργασία και όχι για βόλτα. Εδώ υπάρχουν 200 ζώα που εργάζονται καθημερινά. Ζητήσαμε από το δασαρχείο να ενημερώσει την αστυνομία, προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν το νου τους στην περιοχή» είπε ο κ Τσουραλάκης.

«Σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε σύστημα παρακολούθησης στο δάσος» λέει ο ειδικός εντομολόγος Δρ Δημήτρης Αβτζής

Για τα έντομα που υπάρχουν στα ελληνικά δάση, τις αιτίες της πληθυσμιακής έξαρσης κάποιων εξ αυτών και τις συγκεκριμένες συνθήκες που ευνόησαν την παρουσία του φλοιοφάγου σκαθαριού «Tomicus piniperda» στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δρ Δημήτρης Αβτζής, εντεταλμένος ερευνητής, ειδικός στη Δασική Εντομολογία και την Δασοπροστασία ένας εκ των ελάχιστων ειδικών στη συγκεκριμένη οικογένεια των εντόμων στην Ελλάδα, όπως και σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αυτά συμβαίνουν στο δάσος. Απλώς αυτό το έντομο εκμεταλλεύεται κάποιες συνθήκες ευνοϊκές για το ίδιο. Είχαμε μια μεγάλη πληθυσμιακή έξαρση, που παρατηρήθηκε φέτος την Άνοιξη και αυτή η έξαρση δημιουργεί τις νεκρώσεις που βλέπουμε τώρα. Δεν είναι κάτι τόσο συχνό, αν αναλογιστεί όμως κάποιος τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν πρωτοεμφανίστηκε το έντομο, δεν μπορεί να εκπλαγεί πάρα πολύ» σημειώνει ο Έλληνας ειδικός που μάλιστα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Tomicus piniperda εμφανίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό σε περιοχές συγκεκριμένα τους περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. «Πρωτοεμφανίστηκε στις δυτικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος είναι ότι σε εκείνες τις περιοχές (…) έχουμε ρηχά εδάφη, χαμηλή υγρασία και αυξημένη θερμοκρασία. Άρα, τα δέντρα είναι σίγουρα καταπονημένα» αναφέρει ο κ.Αβτζής, που μάλιστα εξηγεί πώς συνδυάζονται τα επιστημονικά δεδομένα με τα χαρακτηριστικά διαβίωσης του εντόμου.

 Εξασθενημένα δέντρα και ήπιες χειμερινές συνθήκες οι παράγοντες ενίσχυσης των πληθυσμών των εντόμων

Το συγκεκριμένο έντομο χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές ως δευτερογενές, προτιμάει δηλαδή «δέντρα τα οποία έχουν ήδη κάποια εξασθένιση, δεν αναπτύσσονται τόσο καλά και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορεί το έντομο και δημιουργεί αυξημένο πληθυσμό» όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο κ.Αβτζής, που ταυτόχρονα τονίζει πως υπήρχαν ορισμένες συνθήκες που το ευνόησαν, «υπήρχε πάντα στο δάσος, το φλοιοφάγο σκαθάρι εκμεταλλεύτηκε όμως κάποιες θετικές για το ίδιο συνθήκες και βλέπουμε αυτό που βλέπουμε τώρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Φέτος ο χειμώνας για τα έντομα ήταν καλός. Είχαν όλο το χρόνο να αναπτυχθούν. Από την άλλη, σίγουρα και για τα δέντρα δεν ήταν οι καλύτερες συνθήκες. Οι θερμοκρασίες τον χειμώνα ευνοούν και τα δέντρα να ξεκουραστούν και να ξεκινήσουν την άνοιξη ξανά. Αδύναμα και γέρικα δέντρα το έντομο μπορεί έτσι να τα εκμεταλλευτεί πολύ εύκολα και έτσι έγινε το πληθυσμιακό μπουμ», εξηγεί ο ειδικός εντομολόγος που μάλιστα παρομοιάζει τα δέντρα με τον άνθρωπο: «Μετά από κάποια ηλικία το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πεσμένο. Κατά συνέπεια αυτά είναι πολύ πιο αδύναμα. Αυτό εκμεταλλεύεται το έντομο» τονίζει.

 Τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει για χρήση η επιστημονική κοινότητα

«Για αντίμετρα δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, κυρίως επειδή είμαστε σε δασικό οικοσύστημα, παρά το γεγονός ότι είναι μια τεχνητή αναδάσωση εκεί. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να κάνουμε ευρείες επεμβάσεις με χημικά, ενώ τα φλοιοφάγα έντομα είναι απόλυτα προστατευμένα κάτω από τον φλοιό. Για να φτάσουμε δε εκεί δεν μπορούμε ούτε να ψεκάσουμε ούτε να έχουμε κάποιου είδους άλλη επέμβαση», εξηγεί ο κ.Αβτζής που αναφέρει πως αυτό που πρέπει να γίνει από δω και πέρα να δημιουργήσουμε «τους μηχανισμούς ώστε να μην έχουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον». Κατά τον Έλληνα ειδικό επιστήμονα, το σημαντικό είναι να υπάρχει η έγκαιρη προειδοποίηση, «να δημιουργήσουμε ένα σύστημα monitoring (παρακολούθησης) στο δάσος και να βλέπουμε σε ετήσια βάση τον πληθυσμό του εντόμου, έτσι ώστε όταν διαπιστώνουμε ότι αυτό αυξάνεται, να είμαστε κατευθείαν έτοιμοι για επεμβάσεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο παγίδων το οποίο θα το παρακολουθούμε. Να έχουμε ανά πάσα στιγμή γνώση του τι γίνεται μέσα στο δάσος. Αν το έχουμε αυτό, τότε μπορούμε να κάνουμε επεμβάσεις έγκαιρα και με προληπτικά μέτρα. Να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει μέσα στο δάσος», αναφέρει ο κ.Αβτζής που μάλιστα απαντά αρνητικά όταν ερωτάται για το κατά πόσο η φύτευση άλλων δέντρων, πέρα από τα πεύκα, μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη λύση. «Φλοιοφάγα υπάρχουν όχι μόνο για τα πεύκα, αλλά για όλα τα είδη. Το θέμα είναι εμείς να μπορούμε να κρατάμε έναν έλεγχο στον πληθυσμό τους. Αυτά (σ.σ. τα έντομα) εδώ θα τα συναντάμε και τα δάση μας, εμείς που είμαστε στο Νότο της Ευρώπης, θεωρώ ότι θα έχουν τέτοιου είδους πιέσεις πολύ συχνά» τόνισε μάλιστα ο εξειδικευμένος Έλληνας εντομολόγος, ειδικός στη Δασική Εντομολογία και την Δασοπροστασία.

Ο κ.Αβτζής διατύπωσε, τέλος, την εκτίμηση πως ένα πρόγραμμα επιτήρησης που θα σχεδιαστεί για τη Θεσσαλονίκη και το περιαστικό της δάσος μπορεί να λειτουργήσει και ως πρότυπο για άλλες περιοχές της χώρας. «Για ποιο λόγο να μη φτιάξουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να επεκταθεί και στα υπόλοιπα πευκοδάση της Ελλάδας, για να έχουμε αυτό που δυστυχώς δεν έχουμε ως χώρα: τη συστηματική καταγραφή, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε συστηματική καταγραφή των καταστάσεων που επικρατούν στην χώρα μας. Αν είχαμε αυτήν την καταγραφή θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι» τόνισε ο Έλληνας ειδικός που μάλιστα ανάφερε πως το κοστολόγιο για κάτι τέτοιο δεν είναι αποτρεπτικό: «Ελπίζω να εκμεταλλευτούμε αυτό που έχει δημιουργηθεί προς όφελός μας» καταλήγει ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11:5320/10

Τούρκος στρατιώτης νεκρός σε επίθεση των Κούρδων στη Συρία Διεθνή

11:2620/10

ΣΥΡΙΖΑ: Η «πιρουέτα» για την ψήφο των αποδήμων ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΝΔ Κόμματα ,Πολιτική

11:1820/10

Επικουρικές Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις Οικονομία

11:0820/10

Ο Τερζής τραγούδησε μαζί με την κόρη του (VIDEO) Lifestyle

10:4120/10

Γιορτάζει η ΕΛ.ΑΣ σήμερα (VIDEO) Ελλάδα

10:2920/10

28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβεται Ελλάδα ,Κοινωνία

10:2020/10

Ο Τραμπ δε θα «φιλοξενήσει» την επόμενη G7 Διεθνή

09:5020/10

«Ξήλωσαν» ATM και το πήραν μαζί τους! Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3920/10

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1820/10

Χιλή: Τρεις νεκροί σε ταραχές στο Σαντιάγο Διεθνή

09:0220/10

Έρχονται ελαφρύνσεις στη φορολογία Οικονομία ,Σημαντικά

08:4920/10

Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:4120/10

Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:3120/10

Σταϊκούρας στη Σύνοδο του ΔΝΤ – Οι στόχοι των επόμενων μηνών Οικονομία ,Σημαντικά

08:2420/10

Brexit: Οι αναποφάσιστες επιστολές του Τζόνσον στην ΕΕ Διεθνή ,Σημαντικά

08:1820/10

Θεσσαλονίκη: Ρίψεις μολότοφ τα ξημερώματα στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

08:0520/10

Ο καιρός για σήμερα Κυριακή Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

08:0020/10

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Θα συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, αν χρειαστεί» Β.Ελλάδα ,Σημαντικά ,Συνέντευξεις

07:4920/10

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ ευνοούν τις ενεργειακές κοινότητες Ενέργεια

07:0020/10

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

06:3020/10

Ο Κήπος διοργανώνει το Σεμινάριο Συγγραφής με τον Λένο Χρηστίδη Πολιτισμός

06:0020/10

Stray Action: Δράσεις για τα Αδέσποτα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης Πολιτισμός

05:3020/10

Εαυτοφιλία: Aν είστε autosexual το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε ανταπόκριση Διάφορα

05:0020/10

Το φυσικό αγχολυτικό που καταπολεμά το στρες και την αϋπνία Υγεία

04:3020/10

Πέντε τρόποι για γερή άμυνα και αντικαρκινική προστασία Υγεία

04:0020/10

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος Υγεία

03:3020/10

Φούσκωμα: Τρεις κινήσεις που μας απαλλάσσουν σε 3′ Διάφορα

03:0020/10

Αυτά τα φάρμακα που όλοι έχουμε πάρει προκαλούν πρόωρο θάνατο Ελλάδα ,Κοινωνία

02:3020/10

Το λάθος που κάνετε και βλάπτετε τον σκύλο σας Διάφορα

02:0020/10

Πόσες σοκολάτες το μήνα κάνουν καλό στην καρδιά; Διάφορα

01:3020/10

Ο μόνος καφές που πρέπει να πίνουν όσοι έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη Διάφορα

01:0020/10

Κοκκίνου – Χρηστίδου: Γιατί δεν λένε ούτε καλημέρα; Lifestyle

00:3020/10

Επιστήμονες εξηγούν γιατί η Γη δεν είναι και τόσο μοναδική Διάφορα

00:0020/10

Χανιά: Πατέρας έδειρε δασκάλα – Κλείνει τη Δευτέρα το σχολείο Ελλάδα

23:5619/10

ΗΠΑ και Μεξικό συμφώνησαν να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο όπλων στα σύνορα Διεθνή

23:5119/10

Γ. Πατούλης: «Υπηρετούμε μόνον το συμφέρον των πολιτών της Αττικής» Περιφέρειες

23:4019/10

Π. Παυλόπουλος: «Είμαστε πάντοτε θεματοφύλακες της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα και του αγώ... Ελλάδα

23:3119/10

Άγιον Όρος: Παρουσία Οικουμενικού Πατριάρχη για τα διακόσια χρόνια του νέου καθολικού τ... Ελλάδα

23:2119/10

Ερντογάν: Όπως έμαθαν στην Κύπρο τι εστί Τουρκία, θα το μάθουν και τώρα Διεθνή ,Σημαντικά

23:1119/10

Συγκλονίζει η Ελένη Καστάνη: «Σε εκείνα τα γυρίσματα ήμουν έγκυος κι έχασα το παιδάκι» ... Διάφορα

23:0119/10

Θεσσαλονίκη: Έκλεψε 200 δελτία από πρακτορείο του ΟΠΑΠ Θεσσαλονίκη

22:5119/10

Λίβανος: Χιλιάδες Λιβανέζοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης και της διαφθοράς Διεθνή

22:4519/10

Βρετανία: Στέλνει άμεσα το αίτημα για παράταση του Brexit από τον Τζόνσον Διεθνή

22:4119/10

Διπλωματικές πηγές: Πάγια θέση της Ελλάδας η μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων... Ελλάδα

22:3119/10

Μπαράζ κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ Ελλάδα

22:2119/10

Κ. Μητσοτάκης: «Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα μιας οικονομικής, κοινωνικής ανάπτυ... Πολιτική ,Σημαντικά

22:1119/10

Brexit: Να αποσαφηνίσει τη στάση του ζητά ο Μακρόν από τον Τζόνσον Διεθνή ,ΕΕ

22:0119/10

Δίκη Χ.Α.: Ο Μίχος άδειασε τοπική Νίκαιας και διέψευσε Ζαρούλια Ελλάδα

21:5119/10

Συλλήψεις, κλήσεις και αφαίρεση πινακίδων χθες το βράδυ στην Πλατεία Λυκαβηττού Ελλάδα ,Κοινωνία

21:4119/10

Μ. Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει κράτος και θα είναι δίπλα στους πολίτες Πολιτική

21:3119/10

Από Δευτέρα στον εισαγγελέα όσοι αναρτούν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες Ελλάδα

21:2119/10

Κρύπτη στο Λούξορ έβγαλε θησαυρό: 30 σαρκοφάγους τριών χιλιάδων ετών! (ΦΩΤΟ-VIDEO) Διεθνή

21:1119/10

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνουν την αναξιοπιστία της ΕΕ Κόμματα ,Πολιτική

20:4019/10

Τεράστιες ανθοδέσμες τοποθετήθηκαν σε δοχεία απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

20:3019/10

Αισχρή ρατσιστική επίθεση σε μάνα με το μωρό της! (VIDEO) Ελλάδα

20:2019/10

Συνάντηση Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κτιριακών Υποδομών Δήμοι

20:0019/10

«Καταργήστε τη δουλεία με κάθε βήμα» προέτρεψαν οι συμμετέχοντες στο 6ο Walk for Freedom Θεσσαλονίκη

19:5019/10

Ερντογάν: “Θα συντρίψουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν φύγουν την Τρίτη” Διεθνή

19:3019/10

Brexit: Χιλιάδες Βρετανοί διαδηλώνουν στο Λονδίνο ζητώντας νέο δημοψήφισμα Διεθνή ,ΕΕ

19:2019/10

Στον παλμό του 8ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

19:1819/10

Τζόνσον: «Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ νέα παράταση για το Brexit» Διεθνή ,ΕΕ

19:0819/10

Στο… χειρουργείο ο Πολάκης (ΦΩΤΟ) Ελλάδα

18:5819/10

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων Ελλάδα

18:4819/10

Πορεία αναρχικών στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

18:4519/10

Ισπανία: Ο Σάντσεθ καλεί τον ηγέτη της Καταλονίας να καταδικάσει τη βία Διεθνή

18:3519/10

Συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση της 18χρονης στην Κρήτη Ελλάδα

18:2519/10

Περιοδεία του Α. Τσίπρα σε Χανιά και Ρέθυμνο Κόμματα ,Πολιτική

18:1519/10

Οι Unboxholics συγκέντρωσαν 42.000 ευρώ για τον μικρό Παναγιώτη – Ραφαήλ Ελλάδα

18:1019/10

Τραγωδία στη Ρωσία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από την κατάρρευση φράγματος Διεθνή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ