«Άγνωστος Χ» τα μέτρα στην αγορά μετά την καραντίνα

«Άγνωστος Χ» τα μέτρα στην αγορά μετά την καραντίνα

Με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης ενόψει της σταδιακής άρσης των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, αλλά και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες από άλλους χώρους «κρέμονται» κάθε απόγευμα από τα χείλη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Περιμένουν να μάθουν πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις την επομένη της λήξης της «καραντίνας» στην οποία έχει τεθεί η αγορά εδώ και 42 μέρες οπότε αποφασίστηκε το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων.

Το σενάριο περί επανεκκίνησης κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων –εμπορικών καταστημάτων (πλην των πολυκαταστημάτων σε πρώτη φάση), κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής- από την 4η Μαΐου έχει κινητοποιήσει τους επαγγελματίες των κλάδων που θα κάνουν… πρεμιέρα στη νέα εποχή για την αγορά. Ωστόσο περιμένουν οδηγίες για το πώς θα συμπεριφερθούν οι ίδιοι, αλλά και οι καταναλωτές: Θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες για όλους, δηλαδή για εργαζόμενους και πελάτες; Θα φορούν όλοι προστατευτικές μάσκες; Θα μπουν διαχωριστικοί «τοίχοι» στα γκισέ ή στους πάγκους πώλησης -μέτρο που ήδη εφαρμόστηκε στη χώρα μας από πολλά φαρμακεία- ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι και οι έμποροι με τους πελάτες;

Κάποια φαρμακεία εξυπηρετούν από το «παραθυράκι», ενώ κάποια άλλα έχουν τοποθετήσει διαχωριστικό από πλέξιγκλας στον πάγκο του Ταμείου, κάτι που δεν αποκλείεται να δούμε και σε εμπορικά καταστήματα μετά τη λήξη της καραντίνας…

Δεν γνωρίζουμε…

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει η αγορά και τι μέτρα προστασίας θα εφαρμοστούν», υπογραμμίζει στο GRTimes ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης ο οποίος θεωρεί πως είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστούν στη χώρα μας και δη στα μικρά εμπορικά καταστήματα μέτρα όπως η κατασκευή διαχωριστικού στους πάγκους, καθώς «πρέπει να εξυπηρετήσουμε από κοντά τον πελάτη ο οποίος επίσης θέλει να πιάσει με τα χέρια του το ρούχο ή το παπούτσι που τον ενδιαφέρει. Θεωρώ πως θα είναι τραγικό αν κληθούμε να βάλουμε διαχωριστικά από πλέξιγκλας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ προσθέτοντας πως δεν είναι γνωστό, επίσης, αν θα πρέπει να φορούν γάντια οι πελάτες όταν θα πιάνουν ένα προϊόν όπως συμβαίνει και σε κάποια σούπερ μάρκετ.

Η διεθνής εμπειρία

Ήδη, πάντως, σε χώρες που προχώρησαν σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, όπως στη Γερμανία, κάποιες εταιρίες τοποθέτησαν στα ταμεία αλλά και μπροστά σε ολόκληρους πάγκους -πίσω από τους οποίους βρίσκονται εργαζόμενοι- διαχωριστικά από πλέξιγκλας, ενώ τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας. Αλλά και στη Δανία όπου άνοιξαν επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, κέντρα τατουάζ και αισθητικής, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον σχολαστικό καθαρισμό και στην απολύμανση όλου του πάγκου και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Η απολύμανση αφορά τα πάντα: από το πόμολο της πόρτας που άγγιξε ο πελάτης μπαίνοντας στο κατάστημα και βγαίνοντας από αυτό έως το μηχάνημα με τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή των προϊόντων ή των υπηρεσιών με την κάρτα το πελάτη!.

Αναδιάταξη χώρων

Επίσης, σε κομμωτήρια και κουρεία που λειτούργησαν από τις αρχές της εβδομάδας στο εξωτερικό έχει γίνει αναδιάταξη στους χώρους αναμονής από όπου πλέον… απουσιάζουν οι στοίβες των περιοδικών lifestyle και ομορφιάς τα οποία συνήθιζαν να ξεφυλλίζουν οι πελάτες περιμένοντας τη σειρά τους.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί, σύμφωνα με πληροφορίες και στα ελληνικά κομμωτήρια τα οποία επίσης αναμένουν οδηγίες. Όλα δείχνουν πως η… αναμονή θα αποτελεί παρελθόν -τουλάχιστον στο πρώτο μεταβατικό στάδιο- καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγίες θα προβλέπουν αυστηρή τήρηση των ραντεβού τα οποία μάλιστα θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους (σ.σ. ενδεχομένως περίπου 15 λεπτά, χρόνος που απαιτείται για την απολύμανση του χώρου μετά από κάθε πελάτη). Επίσης, οι πελάτισσες θα πηγαίνουν στο κομμωτήριο μόνες τους και όχι έχοντας… παρέα τα παιδιά ή τους συζύγους, ενώ αναμένεται να τηρηθούν και αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Πρέπει δε να θεωρείται αυτονόητο πως η είσοδος των πελατών και στα κομμωτήρια θα γίνεται με βάση τα τετραγωνικά όπως συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ. Πάντως δεν έγινε γνωστό αν οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε αυτά τα καταστήματα ούτε αν θα υποχρεωθούν να κατασκευάσουν διαχωριστικά από πλέξιγκλας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο κομμωτήριο έχει ήδη τοποθετήσει διαχωριστικό μπροστά από το ταμείο. Επίσης, κάποιοι επαγγελματίες, όπως οι τεχνίτριες νυχιών, επιθυμούν το διαφανές διαχωριστικό ανάμεσα σε εκείνες και στους πελάτες τους για καλύτερη προστασία.

Έντονος προβληματισμός

Πάντως ο πρόεδρος του ΕΣΘ θεωρεί πως η επανεκκίνηση της αγοράς «δεν θα έρθει απλά και μόνο με το άνοιγμα των καταστημάτων», αλλά θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Όπως λέει αν δεν υιοθετηθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα που πρότεινε ήδη ο σύλλογος, ο εμπορικός κόσμος θα καταρρεύσει ακολουθώντας την πορεία του τζίρου.

Επίσης, «αν μπουν περιορισμοί στον αριθμό των επιβατών στα λεωφορεία ή εξακολουθήσουν απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, η αγορά θα ανοίξει χωρίς λόγο, καθώς θα γράφει μόνο ζημίες», υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης ο οποίος είναι προβληματισμένος, αλλά και απαισιόδοξος για το μέλλον που επιφυλάσσει στους εμπόρους η «επόμενη μέρα», παρότι, όπως λέει, «ο κόσμος θα κατεβεί με χαρά στην αγορά». Και αυτό διότι ο ίδιος θεωρεί πολύ πιθανό να μπει όριο στον αριθμό πελατών που θα εισέρχονται σε ένα κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά. «Αν για παράδειγμα το όριο τεθεί στα 20 τμ αυτό σημαίνει πως στα μικρά καταστήματα των 40-50 τμ θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα το πολύ δυο πελάτες τη φορά και στο 8ωρο ο αριθμός δεν θα ξεπερνά συνολικά τα 15 άτομα. Και εννοείται πως δεν θα ψωνίσουν όλοι», υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης. Όπως λέει, αν τεθεί όριο στον αριθμό των εισερχομένων στο κατάστημα θεωρείται απίθανο «να δούμε ουρές έξω από τα δικά μας μικρά καταστήματα, με πελάτες να περιμένουν να έρθει η σειρά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους»…

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10:3206/08

Καμπάνια ενίσχυσης του τουρισμού από τους επαγγελματίες της Πιερίας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

10:3006/08

Χαλκιδική: Ακυρώνεται το Φεστιβάλ Κασσάνδρας λόγω κορωνοϊού Κορωνοϊός ,Πολιτισμός

10:1506/08

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Νεκρός ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς Διεθνή ,ΕΕ

10:0006/08

ΑΑΔΕ: Εκκρεμούν περίπου 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις! Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

09:4506/08

Συνελήφθη στην Ομόνοια ο δραπέτης της Ευελπίδων Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3306/08

Σεισμός βόρεια της Αλόννησου Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3006/08

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 18,8 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

09:1506/08

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: Συμφωνία ή Χάγη Πολιτική ,Σημαντικά

09:0506/08

Σουηδία: Ποιο ελληνικό νησί προτείνεται για διακοπές Διεθνή ,ΕΕ ,Ελλάδα

08:5306/08

Στο… έλεος της «Θάλειας» περιοχές της Β. Ελλάδας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

08:3406/08

Θεσ/νίκη: Συγκέντρωση για τα 75 χρόνια από τις βόμβες σε Χιροσίμα -Ναγκασάκι Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:1406/08

Βηρυτός: Η ισχυρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι Διεθνή ,Σημαντικά

07:5806/08

Προβλήματα υδροδότησης στον Δήμο Ωραιοκάστρου Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3006/08

Γερμανία: Αύξηση κρουσμάτων και «κόκκινο» σε βελγική επαρχία Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

07:1606/08

Κορωνοϊός: Χωρίς τέλος η τραγωδία στις ΗΠΑ Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:0006/08

Θεσσαλονίκη: Αναβολή μεταγγίσεων λόγω ελλείψεων σε αίμα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

07:0006/08

Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία στη Μακεδονία Κοινωνία ,Σημαντικά

23:5905/08

Covid-19: Τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τον Ιούνιο κατέγραψε η Ισπανία Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5405/08

Τατόι: Κατέπεσε μονοκινητήριο αεροσκάφος Κοινωνία

23:5005/08

Αυστρία: Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στον Λίβανο Διεθνή

23:4005/08

Γαλλία – Covid 19: Περίπου 1.700 νέα κρούσματα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3005/08

Βέλγιο: Δεκάδες κρούσματα Covid 19 σε σφαγείο στη Φλάνδρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2005/08

Κορωνοϊός: Εστίες μετάδοσης σε νοσοκομεία Θεσσαλονίκης-Λάρισας Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

23:1005/08

Παρατείνεται η παραμονή αλλοδαπών εργατών γης Αγροτικά ,Κοινωνία

23:0405/08

Σύψας: Σκέψεις για μείωση καλεσμένων στους γάμους Κοινωνία ,Κορωνοϊός

23:0005/08

Ιταλία: Αύξηση ρεκόρ σήμερα σε νέα κρούσματα Covid 19 Διεθνή

22:5005/08

Βηρυτός: Στα 15 δισ. οι ζημιές – Νέο hashtag αλληλεγγύης Διεθνή

22:4005/08

Κύπρος: 15 νέα κρούσματα covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3005/08

Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης Ειδήσεις ,Οικονομία

22:3005/08

Αιγίνιο – Διακοπή ρεύματος: «Εγκλωβισμός» τριών επιβατικών τρένων Κοινωνία

22:2005/08

Συναγερμός στην Ηλεία: Με κορωνοϊό τρία στελέχη του ΕΟΔΥ Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:1005/08

Εξπρές Σάμινα: Απάντληση καυσίμων 20 χρόνια μετά την τραγωδία Κοινωνία

22:0005/08

Σωτήρια… αναβάθμιση στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 Κοινωνία

21:4505/08

Τροχαίο στο ύψος του εμπορικού κέντρου Cosmos Θεσσαλονίκη

21:4005/08

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά στον Βοτανικό Κοινωνία

21:3005/08

Βηρυτός: Μία Ελληνίδα νεκρή Κοινωνία ,Σημαντικά

21:2005/08

«Θάλεια»: Έντονη βροχή στη Θεσσαλονίκη – 9.900 κεραυνοί στη ΒΔ Ελλάδα (VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

21:1005/08

«Χειμώνας» στην Κοζάνη – Σφοδρή χαλαζόπτωση (VIDEO) Κοινωνία

21:0005/08

Βηρυτός: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών Διεθνή ,Χωρίς κατηγορία

20:5005/08

Δήμος Θερμαϊκού: Συλλήψεις για ρευματοκλοπή Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:4005/08

Θεσ/νίκη: Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για… αιωρούμενο παντζούρι! (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:3005/08

Μετρό Θεσ/νίκης: Τι απαντά το Ε.Κ.Θ. στα δημοσιεύματα Θεσσαλονίκη

20:2005/08

Θάνατος μουεζίνη μέσα στην Αγιά Σοφιά! Διεθνή

20:1005/08

ΚΕΔΕ: Επιστολή προς δήμους για κορωνοϊό Δήμοι ,Χωρίς κατηγορία

20:0105/08

Κορωνοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 124 νέα κρούσματα Κορωνοϊός ,Σημαντικά

20:0005/08

Συναντήσεις Κικίλια με διοικητές νοσοκομείων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

19:5005/08

Γαλλία: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – Απολογισμός καταστροφών Διεθνή

19:4005/08

Δ. Νεάπολης-Συκεών: Παράταση αιτήσεων παιδικών σταθμών Δήμοι

19:3005/08

Βηρυτός: Και Έλληνες μεταξύ των τραυματιών Διεθνή ,Χωρίς κατηγορία

19:2005/08

ΠΟΥ-Covid-19: Πρέπει πραγματικά να πάτε σε πάρτι; Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:1005/08

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για συμπλήρωμα διατροφής Υγεία

19:0005/08

Αλόννησος: Ένας «παράδεισος» με βαθυγάλανα νερά Τουρισμός

18:5605/08

Κορωνοϊός: 124 νέα κρούσματα – 210 οι νεκροί Κορωνοϊός

18:5505/08

Στη Χάλκη αύριο ο Μητσοτάκης Παραπολιτικά

18:5005/08

Ηράκλειο: Αξιοποίηση ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης Δήμοι

18:4005/08

Τι λέει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το περιστατικό με τον μετανάστη Κοινωνία

18:3005/08

Βηρυτός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Διεθνή

18:2005/08

Δ. Δέλτα: «Όχι» στην μονάδα αποτέφρωσης στη Σίνδο Δήμοι ,Κοινωνία ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

18:1105/08

Φυλάκιση για τον αυνανισμό στην πισίνα με τις ανήλικες Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

18:1005/08

Στο ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤ η αντιπεριφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Ελλάδα

18:0505/08

Διοίκηση Κ. Ζέρβα: Πολιτικές σκοπιμότητες πάνω από τις ανάγκες της πόλης Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

18:0005/08

Αυστηρή τήρηση των μέτρων ζήτησε ο Γ. Πλακιωτάκης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:4505/08

NESTOR: Εθνικό δίκτυο σχολών γονέων στις φυλακές Ελλάδα ,Κοινωνία

17:4005/08

Θεσσαλονίκη: Ακυρώθηκε το δημοτικό συμβούλιο λόγω αποχής Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:3005/08

Δήμος Αριστοτέλη: «Όχι» σε αναστολή ή υποβάθμιση λειτουργίας του Ταχυδρομείου Αρναίας Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Ελλάδα

17:1505/08

ΔΕΘ 2020: Ελληνογερμανική συνεργασία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

17:1305/08

Πυροβολισμοί και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

17:0005/08

Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρία για διαφορετική πορεία της πατρίδας μας Οικονομία ,Πολιτική

17:0005/08

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:5605/08

Κορωνοϊός-Αλεξανδρούπολη: 26 τα κρούσματα από τον γάμο Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

16:4505/08

«Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Τάσος Παπαχρήστου Ελλάδα ,Κοινωνία

16:4305/08

Έκρηξη στη Βηρυτό: Έως 300.000 οι άστεγοι Διεθνή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ