Aγορά ακινήτων: Γιατί θα “φύγει” ο χρυσός από την golden visa

Aγορά ακινήτων: Γιατί θα “φύγει” ο χρυσός από την golden visa

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ο διπλασιασμός,  στις 500.000 ευρώ, της ελάχιστης απαιτούμενης επένδυσης  για τη χορήγηση golden visa σε πολίτες τρίτων κρατών έχει προξενήσει έντονο προβληματισμό στον κλάδων των μεσιτών, καθώς θεωρείται ότι η Eλλάδα θα χάσει έδαφος έναντι άλλων των χωρών της Νότιας Ευρώπης που ανταγωνίζονται για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος και πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Τζάρο,” η αύξηση του ποσού για τη χορήγηση golden visa, από τις 250.000 ευρώ, στις 500.000 ευρώ, θα αποδειχθεί καταστροφική γιατί η Ελλάδα θα χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει έναντι άλλων χωρών, σε μία περίοδο που η ελληνική αγορά ακινήτων δεν έχει ορθοποδήσει ώστε να στραφεί σε  ποιοτικότερους επενδυτές”.

Eνδεχομένως το όριο των 500.000 ευρώ να τραβήξουν το βλέμμα ξένων που θέλουν να επενδύσουν στα “φιλέτα” των μοντέρνων αναπτύξεων στη χώρα μας, αλλά η αύξηση του ορίου θα αφήσει απ’ έξω και πολλούς, μικρότερης οικονομικής δύναμης, πιθανούς επενδυτές.

Η μεγάλη αυτή αύξηση, θεωρείται άκαιρη επειδή  αποφασίσθηκε σε μία περίοδο , που η Ελλάδα χάνει αλλοδαπούς επενδυτές ( Κινέζους, Τούρκους και Ρώσους ), όπως μαρτυρούν τα στοιχεία α’ εξάμηνου 2022 του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα  δείχνουν  μείωση άνω του 5% στις χορηγήσεις αδειών 5ετούς διάρκειας σε επενδυτές που κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω των €250.000.

Πέραν αυτού, η αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης, δεν θα εξασφαλίσει περισσότερα ακίνητα για τους Έλληνες που θέλουν να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη και δε βρίσκουν επειδή πράγματι η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Και δεν θα εξασφαλίσει περισσότερα ακίνητα για την εγχώρια ζήτηση, γιατί ακόμη και οι 250.000- 300.000 ευρώ είναι ποσό που πολύ δύσκολα εξασφαλίζει η μέση ελληνική οικογένεια, έστω και με τη λήψη στεγαστικού δανείου.

«Γιατί κάποιος πολίτης τρίτης χώρας, να προτιμήσει την Ελλάδα από την Πορτογαλία,  για να πάρει ακίνητο και, golden visa, όταν μάλιστα στην Πορτογαλία υπάρχουν δελεαστικότεροι όροι για περιοχές χαμηλής πυκνότητας, για ακίνητα παλαιότερα που χρήζουν ανακαίνισης. Η αγορά, η χώρα μας, χρειάζεται αυτές τις επενδύσεις εξωτερικού. Γεγονός είναι πως η κίνηση είχε καμφθεί αλλά τελευταία παρατηρήθηκε αύξηση ενδιαφέροντος και αγορές ακινήτων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως Αρμενία, Γεωργία όπως και από το Ισραήλ».

Εξίσωση με πολλούς αγνώστους το «Σπίτι μου»

Η ΟΜΑΣΕ αντιμετωπίζει με  σκεπτικισμό και  ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με το «Σπίτι μου» για την εξασφάλιση στέγης από νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών, με το  «Σπίτι μου»

«Είναι δεδομένη η έλλειψη στην προσφερόμενη στέγη, ενώ δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το πρόγραμμα θα στηριχθεί από τις Τράπεζες, οι οποίες σταθερά εμμένουν στη χορήγηση δανείων με καθαρώς τραπεζικά κριτήρια. Αν πράγματι οι Τράπεζες χορηγήσουν τόσο χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά αλλά και την ανακαίνιση κατοικιών, τότε, σε κάποιο βάθος χρόνου, θα πέσουν και τα ενοίκια. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις Τράπεζες», τόνισε ο κ. Τζάρος.

Όπως ήταν επόμενο, πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται από την ανακοίνωση των μέτρων που θα ληφθούν: Για παράδειγμα, ποιοι θα αναλάβουν και θα χρηματοδοτήσουν τις μαζικές ανακαινίσεις κενών κατοικιών, όταν μάλιστα υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών στα αστικά κέντρα; Μήπως τελικώς το πρόγραμμα θα έρθει «κουτί» στα funds που διαθέτουν κεφάλαια και διαθέτουν και χιλιάδες ακινήτων, που ήρθαν στα χέρια τους με το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων;

Mήπως υπάρχει το ενδεχόμενο, οι ανακαινίσεις, να δώσουν αυξητική ώθηση στα ήδη υψηλά ενοίκια ή, αντίθετα,   να τα μειώσουν σε κάποιο βάθος χρόνου, αν οι ευνοϊκοί όροι  χρηματοδότησης στρέψουν νέα ζευγάρια στην αγορά κατοικίας αντί στην ενοικίαση;

Μία πρώτη προσέγγιση πρέπει να λάβει ως δεδομένο ότι η αγορά, τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση στέγης, είναι σοβαρά ελλειμματική.

Τα χαμηλότοκα στεγαστικά που προβλέπονται από το «Σπίτι μου», θα ισχύσουν για τιμές που δεν υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις.  Με δάνειο 100.000 ευρώ, ένα νέο ζευγάρι, μπορεί να αγοράσει γκαρσονιέρα και όχι διαμέρισμα. Με 100.000 ευρώ, ένα ζευγάρι θα βρει ανακαινισμένο δυάρι, μία κατοικία 40-45 τ.μ. που δεν φτάνει για  να στεγαστεί οικογένεια.

Επίσης, οι 150.000 ευρώ δάνειο, δεν επαρκούν για την αγορά διαμερίσματος ως 120 τ.μ. και μάλιστα μικρής παλαιότητας ( έτος κατασκευής ως το 2007).  Τα νέα αυτά ζευγάρια, με τα χαμηλά εισοδήματα, που έχουν πρόβλημα εξασφάλισης μίας αξιοπρεπούς κατοικίας, εννοείται πως δεν έχουν προλάβει να αποταμιεύσουν άλλες 80.000-100.000 ευρώ, για να συμπληρώσουν και να αγοράσουν ένα διαμέρισμα σε καλή κατάσταση.

ΟΜΑΣΕ: Μείωση του φόρου μισθωμάτων

Η ΟΜΑΣΕ, υποστηρίζει τη μείωση στο ήμισυ, του φόρου που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, του φόρου μισθωμάτων, εφ’ όσον ο ενοικιαστής το μισθώνει για πρώτη, κύρια κατοικία. Έτσι, αντί να υπάρξουν παρεμβάσεις που ενδεχομένως θα προξενήσουν στρεβλώσεις στην αγορά, οι ιδιοκτήτες θα έχουν λόγο να κρατήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα μισθώματα, κάνοντάς τα πιο προσιτά στους νέους, στα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να βρούνε στέγη με τα χαμηλά εισοδήματα που έχουν.

Να σημειωθεί ότι ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από ακίνητα, είναι στο 15% για ποσό μέχρι 12.000 ευρώ ενώ αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα μέχρι τις 23.000 ευρώ.

«Επιμένουμε ότι η πρόταση αυτή, δεν αφορά τα μισθώματα από όλα τα ακίνητα, αλλά μόνο τα ενοίκια από εκμίσθωση διαμερίσματος για πρώτη κατοικία. Ο ιδιοκτήτης υπολογίζει τον φόρο που θα χρειαστεί να καταβάλλει και ανάλογα ρυθμίζει και το ύψος του ενοικίου που ζητάει, άρα, μικρότερος φόρος, χαμηλότερα ενοίκια», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ προσθέτοντας ότι άμεσα η Ομοσπονδία θα καταθέσει αναλυτικά τις θέσεις της σχετικά με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top