Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Η μακεδονική κουζίνα ταξιδεύει στην Ασία

Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Η μακεδονική κουζίνα ταξιδεύει στην Ασία

Προϊόντα της μακεδονικής γης με ιδιαίτερη διατροφική και διαχρονική αξία βάζουν τις βάσεις για να ταξιδέψουν στα βάθη της Ασίας, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων σε Τρίτες χώρες που προωθεί η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μακεδονικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως, το λάδι, τα τυροκομικά, το κρασί αλλά και τυποποιημένα προϊόντα όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και βότανα -για παράδειγμα το τσάι Ολύμπου-, οι ξηροί καρποί κτλ. φιγουράρουν στις δημοφιλέστερες θέσεις για εξαγωγές σε χώρες της Ασίας – στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στο Χονγκ Κονγκ– από επώνυμες εταιρίες που θα τους δοθεί η δυνατότητα να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους σ’ αυτές τις χώρες.

«Είναι η πρώτη φορά που μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους ως Επώνυμα Ευρωπαϊκά Προϊόντα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης εξηγώντας πως το συγκεκριμένο έργο θα είναι τριετές και θα υλοποιηθεί από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΣ-ΠΚΜ), το Επιμελητήριο Επιχειρήσεων Τροφίμων της Σλοβακίας και συντονιστή εταίρο την Ομοσπονδία  Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών της Ισπανίας.

Τριετές πρόγραμμα

H Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πήρε την έγκριση της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου «ExperienceEU» με θέμα «Promotion of Agricultural Products», μέσα στα πλαίσια του προγράμματος προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων σε Τρίτες χώρες, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έργο, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 2.580.918,51 ευρώ και η συνολική χρηματοδότηση των εταίρων 2.064.734,81 ευρώ (20% ιδία συμμετοχή) ενώ σ’ ότι αφορά το ποσό που αναλογεί για την ΑΣ-ΠΚΜ είναι της τάξης των 814.669,47 ευρώ (20% ιδία συμμετοχή).

«Ευελπιστούμε ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν περισσότερες από τριάντα (30) επιχειρήσεις» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΑΣ-ΠΚΜ κ. Κιλτίδης εξηγώντας ότι προτεραιότητα για συμμετοχή, η οποία αντιστοιχεί στο 20%, θα έχουν τα συνεργαζόμενα μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΚΜ, δηλαδή επιχειρήσεις πιστοποιημένες με το Σήμα Ταυτότητας το οποίο φέρει την επιγραφή Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Μακεδονικό Αμφορέα με τον Ρόδακα και το κλαδί δενδρυλλίου.

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα των γεωργικών προϊόντων της Ένωσης και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης των σχετικών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΠΚΜ, η βελτίωση της προβολής τους, η αύξηση του μεριδίου αγοράς τους κτλ. Επίσης, τα προϊόντα τους θα προβάλλονται ως επώνυμα ευρωπαϊκά προϊόντα με τη σήμανση μάλιστα της κάθε εταιρίας.

Εκκίνηση δράσεων

Με μότο «Σερβίρουμε τη Μακεδονική κουζίνα στα βάθη της Ασίας» η ομάδα υλοποίησης του όλου εγχειρήματος με διαχειριστή του έργου τον πρόεδρο της ΑΣ-ΠΚΜ Κώστα Κιλτίδη και με τεχνικό σύμβουλο την Λίνα Τσαλταμπάση της εταιρείας ΟECON Group, καθώς και την συντονίστρια έργων της ΑΣ-ΠΚΜ Δάφνη Καψάλα, απευθύνει πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στο εν λόγω έργο, με όφελος να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στις χώρες της Κίνας, Ιαπωνίας και Χoνγκ-Κονγκ.

Η εκκίνηση των δράσεων έχει οριστεί για την 1η Απριλίου 2021. Σημειώνουμε ότι η Π.Κ.Μ. παράγει το 25% του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, έχει ισχυρότατη μεταποιητική βιομηχανία διατροφής με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με δυνατότητες ποσοτικής παραγωγής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top