Χαλκιδική: Λύση στο πρόβλημα με το όριο εργατών για τη συγκομιδή της ελιάς

Χαλκιδική: Λύση στο πρόβλημα με το όριο εργατών για τη συγκομιδή της ελιάς

Λύθηκε τελικά, μετά από επίμονες προσπάθειες και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τη συγκομιδή της ελιάς στη Χαλκιδική. Το όριο που είχε τεθεί στον αριθμό των αλλοδαπών εργατών που μπορούσε ο κάθε παραγωγός ή οι αγροτικές ενώσεις να προσκαλέσουν για τον συγκεκριμένο σκοπό ήταν αυτό που έβαζε “φρένο” στη συγκομιδή.

Το ενδιαφέρον από Έλληνες εργάτες είναι υποτυπώδες και οι επιχειρηματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους μετακλητούς εργάτες γης, κυρίως από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, μια διαδικασία που φέτος επηρεάζεται από το πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Η γραφειοκρατία, όμως, μπορεί να νικηθεί και το πρόβλημα να λυθεί εάν υπάρχει θέληση…

“Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις αγροτικές ενώσεις, συλλόγους και παραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, ότι κατόπιν επιστολής που λάβαμε από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Μπαγινέτα Κων/νου, δόθηκαν οι σχετικές Διευκρινίσεις επί του άρθρου 42 με τίτλο «Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες» της ΠΝΠ 01/2020 (ΦΕΚ Α’ 90/01-05-2020)” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και ο πρόεδρος Ιωάννης Κουφίδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν τίθεται πλέον όριο για την πρόσκληση αλλοδαπών μετακλητών εργατών γης καθώς και αναλογία απασχόλησής τους ανά στρέμμα. “Ως εκ τούτου μπορείτε να υποβάλλετε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από μέρους σας προς την Αποκεντρωμένη Διεύθυνση στον Πολύγυρο, προσκαλώντας και δηλώνοντας με σύνεση, τον απαιτούμενο αριθμό μετακλητών γης που θα απασχολήσετε για αγροτικές εργασίες”, επισημαίνει το Επιμελητήριο απευθυνόμενο στους παραγωγούς.

Το θέμα είχε αναδείξει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες οι οποίοι ασχολούνται με την επεξεργασία της χαλκιδικιώτικης ελιάς είναι απεγνωσμένοι καθώς… λείπουν τα χέρια για να μαζευτεί όλη η παραγωγή η οποία μάλιστα φέτος στη Χαλκιδική είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαλκιδική: Στα… χέρια μιας υπαλλήλου το μάζεμα της ελιάς!

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top