Ενώνουν δυνάμεις οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις με στόχο τις διεθνείς αγορές- Σύσταση Εξαγωγικής Εταιρείας

Ενώνουν δυνάμεις οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις με στόχο τις διεθνείς αγορές- Σύσταση Εξαγωγικής Εταιρείας

Ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάπτυξη των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές μια πλειάδα από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας-μέλη της ΕΘΕΑΣ (Εθνική ‘Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), προχωρώντας στην ίδρυση κοινής εξαγωγικής εταιρείας.

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, μερικά από τα πιο ισχυρά μέλη της Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση εξαγωγικής εταιρείας, που θα φέρει την επωνυμία “Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.”, ενώ επίσης πρόσφατα το δ.σ. της ΕΘΕΑΣ ανέθεσε στην Ernst & Young (EY) την εκπόνηση σχετικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Την προσπάθεια φέρονται να “αγκαλιάζουν” η ΕΒΟΛ και η Ζαγορίν από τη Μαγνησία, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ο Συνεταιρισμός Ένωσις ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Velvita), οι ΕΑΣ Καβάλας και Αγρινίου κ.α.

Πρότυπο για τη νέα εταιρεία θα είναι οι αντίστοιχοι εξαγωγικοί οργανισμοί που έχουν δημιουργήσει οι συνεταιρισμοί των δύο άλλων μεγάλων μεσογειακών χωρών – Ισπανίας και Ιταλίας – με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών και την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων σε αγορές που έχουν ήδη εισέλθει. Επίσης το εν λόγω εγχείρημα δεν θα αφορά μόνο προϊόντα ΠΟΠ αλλά όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στη χώρα μας, ενώ φέρεται να στηρίζει το εγχείρημα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ernst & Young θα προχωρήσει σε:

  • Χαρτογράφηση της διεθνούς αγοράς και στη μελέτη αντίστοιχων εμπορικών εταιρειών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Η.Π.Α. κ.α.
  • Ανάλυση του μοντέλου των εν λόγω εταιρειών.
  • Έρευνα σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.
  • Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με επιλεγμένα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών.
  • Ανάλυση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Στόχος της πρωτοβουλίας σύστασης της εξαγωγικής εταιρείας, σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, είναι να συμβάλλει στην αύξηση της ωφέλειας και της προστιθέμενης αξίας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, στη βελτίωση των εισοδημάτων των παραγωγών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Συνεταιρισμών.

Παράλληλα, οι Συνεταιρισμοί θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος και καλάθι προϊόντων για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά και τη διείσδυση σε νέες αγορές και αγορές ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγρότες: Παρατείνεται η υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για μείωση του φόρου εισοδήματος

ΠΟΤ: Ο αγροτουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του μέλλοντος

Ζυθοποιία Πηνειού – Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας: Έρχεται η πρώτη μπύρα στην Ελλάδα με γεύση κάστανο

Μνημόνιο συνεργασίας για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ

ΥΠΑΑΤ: Συνάντηση Γ. Γεωργαντά με ΕΘΕΑΣ και ΣΕΚ (ΦΩΤΟ)

Γ. Γεωργαντάς: Νέα αρχή για το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα το συνέδριο της ΕΘΕΑΣ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top