Λιβανός: Στόχος η στήριξη των αγροτών που πλήττονται από την πανδημία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Λιβανός: Στόχος η στήριξη των αγροτών που πλήττονται από την πανδημία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η ενίσχυση και στήριξη των αγροτών που πλήττονται από την πανδημία είναι βασικός μας στόχος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη περιοδεία του στην Πέλλα και την Ημαθία, δυο περιοχές με δυναμικές καλλιέργειες και προϊόντα που πρωταγωνιστούν στον «χάρτη» των ελληνικών εξαγωγών. Υπογράμμισε τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την ελληνική οικονομία αλλά και την προτεραιότητα της κυβέρνησης να επενδύσει στην ελληνική διατροφή και στη σύνδεση των ελληνικών -και εξαγώγιμων- προϊόντων με τη διατροφική αξία τους, με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Ο υπουργός περιέγραψε επίσης το πλέγμα των χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία ήδη «τρέχουν» ή είναι στα σκαριά για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας. Μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας εστιών ανάπτυξης σε αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία με τα λεγόμενα επταετή προγράμματα όπως το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ που απευθύνεται σε νέους αγρότες ηλικίας έως 41 ετών με το ύψος της χρηματοδότησης για τους δικαιούχους να φθάνει έως 37.000 ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης, στο νέο πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων, καθώς και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι θα κατευθυνθούν κυρίως σε υποδομές που αφορούν, μεταξύ άλλων, αρδευτικά συστήματα, την «έξυπνη» γεωργία κ.α. Σημείωσε πως ιδιαίτερα σημαντική για την απελευθέρωση κονδυλίων και προς τον αγροτικό τομέα είναι η πρόσφατη επιτυχής έκδοση του 30ετούς ομολόγου ως συνέπεια της αξιοπιστίας της χώρας «χτίστηκε» μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη, είπε «μας επιτρέπει να δανειζόμαστε σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα το οποίο μας επιτρέπει μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες να ανακουφίσουμε τις παραγωγικές τάξεις από τον κορωνοϊό».

Τέλος ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε αγρότες για ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των πατατοπαραγωγών από την Άνω Βροντού Σερρών, το οποίο ανέδειξε χτες στην ίδια εκπομπή ο δημοτικός σύμβουλος Σερρών, Δημήτρης Μιχτσόγλου.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Σπήλιος Λιβανός στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ