ΜeDinno: Ελλάς – Ιταλία συμμαχία στην κτηνοτροφία

ΜeDinno: Ελλάς – Ιταλία συμμαχία στην κτηνοτροφία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ελλάς – Ιταλία συμμαχία και στο πλαίσιο του MeDinno και του διακρατικού Interreg, καθώς οι δύο γειτονικές χώρες, παρά την πανδημία του covid-19, στο τέλος του 2020 ολοκληρώνουν μία διετή δράση που στόχο έχει την εκπαίδευση κτηνοτρόφων και μεταποιητών γάλακτος, στις ισχυρές αιγοπροβατοτροφικές Περιφέρειες, της Ηπείρου στην Ελλάδα και της Νοτιοιταλικής Απουλίας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα με την υποστήριξη του Ελληνο- Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τονίσθηκε η σημασία της Αιγοπροβατοτροφίας  για τις δύο χώρες, αφού σε Ελλάδα και Ιταλία εκτρέφεται το 53% των συνολικών προβάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, το 28,1% του συνολικού κατσικίσιου γάλακτος, με τις δύο χώρες να έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά τυριά ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, την Ένωση Επαρχιών Απουλίας, τη Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια, ενώ το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως παρατηρητής εταίρος.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για την Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και το Εμπόριο κα. Σταυρούλα Μπραίμη,  η συμμετοχή της Ηπείρου στο MeDinno εξηγείται εύκολα καθώς η Κτηνοτροφία και γενικότερα ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου, με την Περιφέρεια να έχει θέσει υψηλά στην αναπτυξιακή της στρατηγική , την ενίσχυση Γεωργίας & Κτηνοτροφίας, των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων με παράλληλο στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την περιβαλλοντική προστασία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων κ. Γιάννης Δεκόλης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι αισιόδοξοι ότι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στην ύπαιθρο και στην κτηνοτροφία , ενώ επισήμανε ότι η Κτηνοτροφία διέρχεται μία περίοδο ουσιαστικών αλλαγών, καθώς πλέον υπάρχουν λιγότεροι κτηνοτρόφοι αλλά με μεγαλύτερα κοπάδια.

Σημειώνεται ότι η Ένωση, έχει 300 μέλη που πηγαίνουν τα κοπάδια τους για βοσκή στις ράχες της Πίνδου.

Εκπαιδευτικό Τυροκομείο για Κτηνοτρόφους

Ο κ. Δεκόλης αναφέρθηκε σε ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό υποέργο που γίνεται στο πλαίσιο του MeDinno και είναι η δημιουργία ενός Κινητού Τυροκομείου, που σαν βάση θα έχει την περιοχή Μπαλτούμα, μεταξύ Ιωαννίνων και Μετσόβου. Το κινητό Τυροκομείο θα πηγαίνει στις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και θα εκπαιδεύει τους κτηνοτρόφους σε σύγχρονες μεθόδους τυροκόμησης παραδοσιακών τυριών.

Και δύο νέα μαλακά τυριά

Όπως λέχθηκε, στο πλαίσιο του έργου, οι κτηνοτρόφοι της Απουλίας παράγουν το παραδοσιακό μαλακό τυρί  Strakino di Capra, αλλά από κατσικίσιο γάλα, ενώ και οι Ηπειρώτες τυροκόμοι θα παράξουν ένα μαλακό κίτρινο τυρί αλλά από πρόβειο γάλα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματα ως τώρα επιμορφώθηκαν, στην Ήπειρο, 150 κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και μεταποιητές.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε η προϊσταμένη της ΕΥΔ  Ιnterreg κα. Αγγελική Μπουζιάνη και ο κ Pasqualino Lembo, Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top