Ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές τυριών

Ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές τυριών

Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι εξαγωγές των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, με τη φέτα να σπάει όλα τα ρεκόρ. Όπως προέκυψε από την κλαδική μελέτη «Τυροκομικά Προϊόντα», που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP, οι εξαγωγές το 2017 έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας, με τη φέτα να αποσπά το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής (76,8%).

Επίσης η αγορά τυροκομικών προϊόντων κινήθηκε ανοδικά τη διετία 2017-2018, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στην επόμενη διετία, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό της εγχώριας κατανάλωσης να υπολογίζεται στο 2%.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Παραμαρίτη, senior consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP, η συνολική εγχώρια παραγωγή τυριών παρουσίασε αύξηση 1,7% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ άνοδος της παραγωγής εκτιμάται και για το 2018, με ρυθμό περίπου 2,4%. Το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων κατέχουν τα μαλακά τυριά διαχρονικά.

Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής της στο σύνολο της παραγόμενης ποσότητας από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 74,3% το 2017. Το μεγαλύτερο μέρος των μαλακών τυριών αφορά τη φέτα, ενώ τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, με το ποσοστό συμμετοχής τους να διαμορφώνεται σε 14,5% το 2017. Ακολουθεί η κατηγορία των τυριών τυρογάλακτος, η οποία απέσπασε μερίδιο παραγωγής 11,1% το 2017. Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό συμμετοχής των λιωμένων τυριών στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, που κυμαίνεται μόλις στο 0,1% τα τελευταία έτη.

Από τα σούπερ μάρκετ

Η εισαγωγική διείσδυση κυμαίνεται στο 35%-38% τα τελευταία έτη, ενώ το ποσοστό εξαγωγικής επίδοσης κυμαίνεται στο 25%-27% περίπου την ίδια περίοδο. Όπως τόνισε, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης καλύπτεται διαχρονικά από τα τυριά ελληνικής παραγωγής, το ποσοστό των οποίων διαμορφώθηκε σε 62% το 2017 επί της συνολικής κατανάλωσης. Η κατηγορία «φέτα, τελεμές, μαλακά τυριά» καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο στην κατανάλωση ελληνικών τυριών όσο και στο σύνολο της κατανάλωσης τυροκομικών.

Το 2017 περίπου το 13% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης αφορούσε τυποποιημένα τυροκομικά προϊόντα. Παράλληλα, σημειώνει ότι σημάδια σχετικής σταθεροποίησης παρουσιάζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (P-L), με το ποσοστό συμμετοχής τους να εκτιμάται στο 10% για το 2017.

Όσον αφορά την κατανομή της εγχώριας κατανάλωσης, το κανάλι των σούπερ μάρκετ και τα λοιπά σημεία λιανικών πωλήσεων εκτιμάται ότι απορρόφησαν περίπου το 52% το 2017, ενώ οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας, οι χώροι μαζικής εστίασης, οι ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ. εκτιμάται ότι κάλυψαν το υπόλοιπο 48%.

Στο πλαίσιο της μελέτης, έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση παραγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών. Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 28 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου (με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για την πενταετία 2013-2017) προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε σωρευτική αύξηση 44,6% το 2017 σε σχέση με το 2013, τα δε ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 48,5% την ίδια περίοδο.

Αύξηση πωλήσεων και κερδών

Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν αύξηση 35,4% το 2017 σε σχέση με το 2013. Λόγω συγκράτησης του κόστους τα συνολικά μεικτά κέρδη αυξήθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό (39,6%). Οι παραπάνω μεταβολές είχαν ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των λειτουργικών κερδών το 2017 σε σχέση με το 2013. Ανάλογη ανοδική πορεία ακολούθησαν και τα καθαρά (προ φόρων) κέρδη.

Σημειώνεται ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών την εξεταζόμενη περίοδο οφείλεται εν μέρει και στις ανακατατάξεις που σημειώθηκαν στον κλάδο (απορροφήσεις επιχειρήσεων) τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχα από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό πέντε επιχειρήσεων εισαγωγής τυροκομικών (με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για την πενταετία 2013-2017) παρατηρείται ότι το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε αύξηση 15,5% το 2017 σε σχέση με το 2013 και τα συνολικά ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 8%.

Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν αύξηση 9% το 2017 σε σύγκριση με το 2013, ενώ λόγω μείωσης του κόστους τα συνολικά μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,1%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των λειτουργικών κερδών κατά 28,5% το 2017 σε σχέση με το 2013. Ομοίως, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 24,2% την ίδια περίοδο.

 

Πηγή: Εφ. Έθνος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top