Βορίδης: Να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους την αντίληψη της πραγματικής παραγωγής

Βορίδης: Να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους την αντίληψη της πραγματικής παραγωγής
Αγροτικά, Πολιτική   | 03/12/2020 | 22:50

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε προσκεκλημένος στην έκτη θεματική συζήτηση του φετινού κύκλου των ΟΝΝΕΔ Talks με θέμα τις «προκλήσεις του ελληνικού πρωτογενούς τομέα παραγωγής μετά την πανδημία» που πραγματοποιούνται με στόχο την επαφή των νέων ανθρώπων με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση στην εποχή μετά την πανδημία.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με την ενεργό συμμετοχή πολλών μελών της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και νέων οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο κ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις εύστοχες και επίκαιρες ερωτήσεις που του έθεσαν τα μέλη της ΟΝΝΕΔ σχετικά με τις προκλήσεις που κλήθηκε και καλείται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα καθώς και τις ευκαιρίες που γεννά ο αγροτικός τομέας μέσα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του ο Υπουργός έθεσε το ιδεολογικό στίγμα βάση του οποίου η Νέα Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Δεξιά συνδέονται με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, χαρακτηρίζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική ως βασικό πυλώνα της ιδεολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη στιγμή της δόμησής της.

«Η παράταξή μας, η ευρωπαϊκή δεξιά έχει ιστορικά μια προνομιακή σχέση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα (…) αυτή η σχέση με τον αγροτικό κόσμο εκφράζει έναν αξιακό κώδικα ο οποίος βρίσκεται στη μήτρα της ιδεολογικής αξιακής, παραταξιακής σύνδεσης της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με αυτό τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε ότι «αυτό οφείλεται στο ότι εμείς εκφράζουμε παραδοσιακές και συντηρητικές αξίες, είναι ένας κόσμος με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τις παραδοσιακές αξίες και παραδόσεις, υπερασπιζόμαστε την ύπαιθρο, τη σχέση με τη γη, τη σχέση με την παραγωγική διαδικασία και επομένως υπερασπιζόμαστε κοινωνικά, αυτά τα στρώματα τα οποία κάποιοι από διαφορετικές απόψεις – αντιλήψεις τα θεωρούσαν νομοτελειακά καθυστερημένα, ενώ εμείς θεωρούσαμε ότι εκεί βρίσκονται αγκυρωμένες οι παραδόσεις του Έθνους μας και της παράταξής μας. Αυτό δημιουργεί μια συναισθηματική δέσμευση με αυτό τον κόσμο και αυτό έχει εκφραστεί σε πάρα πολλές στιγμές χρονικά και νομίζω ότι κατεξοχήν εκφράζεται και την εποχή του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Προχωρώντας σε μια αποτίμηση των συμπερασμάτων της περιόδου της πανδημίας ο κ. Βορίδης εξήρε την ιδιαίτερη σημασία που προσέλαβε η αναγκαιότητα διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας, η οποία βρέθηκε στον πυρήνα υπεράσπισης της διατροφικής αλυσίδας, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός επανάφερε αυτά τα οποία είναι σημαντικά στο κέντρο της συζητήσεως.

Παράλληλα, ο Υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας όχι μόνο άντεξε, αλλά σε ορισμένους τομείς η ελληνική παραγωγή αναδείχτηκε σε μεγάλο βαθμό πρωταθλήτρια, αυξάνοντας κατακόρυφα την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Υπουργείο για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι υπήρξε μέριμνα για τη στοχευμένη ενίσχυση όλων των κλάδων και μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο, καθώς σε όλα τα μέτρα υπήρξε απόφαση του Πρωθυπουργού.

«Το κάναμε έχοντας μια αφετηρία ιδεολογικοπολιτική, που έλεγε ότι πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας για να συνεχίσουν να βρίσκονται στην παραγωγή αλλά και για να μην έχουμε φαινόμενα ερήμωσης της περιφέρειας» τόνισε ο Υπουργός συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στους παραγωγούς περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή τη στήριξη των πληγέντων κλάδων, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση «έκλεισε τα αυτιά της» στον λαϊκιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλούσε σε οριζόντια ενίσχυση όλων των αγροτών, ανεξάρτητα αν είχαν πληγεί ή όχι.

«Αντισταθήκαμε σε αυτό, δεν δώσαμε οριζόντιο επίδομα και νομίζω είμαστε απολύτως δικαιωμένοι, έχουμε στηρίξει όλους τους κλάδους που έπαθαν ζημιά και ήταν σωστή και ακέραια η πολιτική μας» κατέληξε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν τα μέλη της ΟΝΝΕΔ για τη στροφή των νέων στην αγροτική παραγωγή και τα εργαλεία ενίσχυσης που χρειάζονται ενώ διερωτήθηκαν και εάν τελικά η Ελλάδα είναι μια χώρα μηδενικής παραγωγής, με τον κ. Βορίδη να λαμβάνει τον λόγο και να καταρρίπτει τον αστικό μύθο ότι η χώρα μας δεν παράγει τίποτα, αναφέροντας ως τεκμήριο των λεγόμενων του τη θεαματική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου που έχει επιτευχθεί στον αγροτικό τομέα την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας το έλλειμμα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ο Υπουργός εξέφρασε την ευχή οι συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στους ειδικούς για την ανάγκη οι νέοι να επιστρέψουν στη γη να μη μένει στο τραπέζι αλλά να φτάσει στο χωράφι. «Το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες μπορεί να είναι η αφετηρία αλλά χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη, πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι, υπάρχουν νέοι που μπαίνουν στο χώρο της μεταποίησης που είναι πολύ κεφάτοι, διεκδικούν ποσά με επιτυχία (…) μας ενδιαφέρει να μεταλαμπαδεύσουμε την αντίληψη σχετικά με το τι είναι η πραγματική παραγωγή» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Αναφορικά με τη Συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη – μέλη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Υπουργός τη χαρακτήρισε ως μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση που κλήθηκαν να λύσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έπειτα από επίπονες συνομιλίες βρέθηκε ένα modusvivendi, που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις και τους παραγωγούς σε μια πράσινη ανάπτυξη με μείωση του αρνητικού αποτυπώματος στο περιβάλλον που όμως παράλληλα βοηθά την αγροτική παραγωγή και διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια της Ένωσης.

«Ζήτησα να υπάρχει ένα όριο της τάξης του 20% για τις κυβερνήσεις για να μην πέφτουμε από τους περιβαλλοντικούς στόχους, την ώρα που η Αριστερά ζήτησε αυτό το ποσοστό να πάει στο 40% και αν δεν πιάσουμε τα ποσοστά να κόβονται οι ενισχύσεις για τους αγρότες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν που τα έλεγε αυτά να πάει να τα πει στους αγρότες» σχολίασε δηκτικά ο κ. Βορίδης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την αποδοχή της πρόσκλησης και επαίνεσε τη σπουδαία δουλειά που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στον αγροτικό τομέα υπογραμμίζοντας ότι «ως ΟΝΝΕΔ έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το θέμα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής μέσα από μια καμπάνια που θα ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά, μόλις οι συνθήκες και οι ειδικοί μας επιτρέψουν να βρεθούμε κοντά στους νέους αγρότες, μιλώντας για το μέλλον τους και δημιουργώντας έτσι μια δέσμη προτάσεων για αυτό το τόσο νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20:0016/01

Πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου επιχειρήσεων και για τον Φεβρουάριο Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

19:4516/01

Παρέμβαση εισαγγελέα για καταγγελίες Μπεκατώρου Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

19:3016/01

Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων στην ορεινή Αν.Θεσσαλονίκη Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

19:1516/01

Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε χερσαία περιοχή στο Πυθαγόρειο Σάμου Ελλάδα ,Κοινωνία

19:0716/01

Tweet του πρωθυπουργού για την εκλογή Λάσετ Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

19:0016/01

Στο Νοσοκομείο Λαμίας ο Κουφοντίνας Ελλάδα ,Κοινωνία

18:4516/01

Ρίψεις πυραύλων σε στόχους στη θάλασσα, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων του Ιράν Διεθνή

18:3016/01

Ψήφισμα για Μπεκατώρου: «Ο ΕΙΟ προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στο θύμα» Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

18:1516/01

Θεμιστοκλέους: Δημιουργείται μηχανισμός αναπλήρωσης ραντεβού Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

18:1116/01

Μπεκατώρου: Τι απαντά ο παράγοντας που κατηγορεί πως την κακοποίησε Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0416/01

Περισσότερα από 200 κρούσματα στην Αττική – Ο χάρτης της διασποράς Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:0016/01

Αυγενάκης για Μπεκατώρου: Μηδενική ανοχή και ανάγκη άμεσων αντανακλαστικών Αθλητισμός ,Πολιτική

17:4616/01

Κορωνοϊός: 20 νεκροί και 510 νέα κρούσματα σήμερα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:4516/01

Παραίτηση από τον πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς προς συμπαράσταση στη Μπεκατ... Αθλητισμός ,Πολιτική

17:3016/01

Θεσσαλονίκη: Αρωγός παντός καιρού η Εθελοντική Διακονία Αστέγων Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

17:1516/01

Δένδιας: Καλοδεχούμενη για την Ελλάδα μια Τουρκία που θα προσεγγίσει την Ευρώπη Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

17:1416/01

Προγνωστικά ποδοσφαίρου Σαββάτου Αθλητισμός

17:0016/01

Παρέμβαση Μητσοτάκη για Μπεκατώρου: «Καιρός να ξεριζώσουμε τη βία» Αθλητισμός ,Πολιτική

16:4516/01

Θεσ/νίκη: Αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες ηλεκτροδότησης Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:3016/01

Ο Σκωτσέζος… οδοστρωτήρας και ο Κινέζος που εκπλήσσει Αθλητισμός

16:1516/01

Πελόζι: Ποινικές διώξεις στους βουλευτές βοήθησαν τους εισβολείς Διεθνή

16:0116/01

Αποτελεσματικός απέναντι στον «Λέανδρο» ο δήμος Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

16:0016/01

Με το 2.32 της Τσέλσι και τα γκολ της Λέστερ Αθλητισμός

15:4816/01

Πρόστιμα 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν παρά το lockdown Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:4516/01

Στήριξη Μαρέβας σε Μπεκατώρου: «Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής» Αθλητισμός ,Πολιτική

15:4016/01

Γαϊτάνης: Η διαδικασία του εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά και βάσει του σχεδιασμού Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:3016/01

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών Ελλάδα

15:1716/01

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι για την επίθεση Ελλάδα ,Επικαιρότητα ,Σημαντικά

15:1516/01

Σε λειτουργία η πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr Ελλάδα ,Πολιτική

15:0416/01

«Μάχη» και στην ΠΕ Κορινθίας για ανοιχτούς δρόμους από τα χιόνια (ΦΩΤΟ/VIDEO) Ελλάδα ,Επικαιρότητα ,Θέματα GR Times

15:0016/01

Δυάδα διπλασιασμού από Ελλάδα και Ισπανία Αθλητισμός

14:5216/01

Μ. Θεμιστοκλέους: Καμία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού χαμένη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

14:4916/01

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της χιονόπτωσης Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

14:3016/01

ΕΒΕΘ: Ικανοποίηση για το άνοιγμα των καταστημάτων Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

14:2116/01

«Παγωμένη» η Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:1816/01

Διακοπές ρεύματος στην ανατολική Θεσσαλονίκη λόγω της κακοκαιρίας Θεσσαλονίκη

14:0416/01

Στο νοσοκομείο «Ελπίς» ο Βασ. Κικίλιας για το ξεκίνημα του εμβολιασμού Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

14:0016/01

Σταμπουλίδης: Δεν θα ανοίξουν κομμωτήρια και υπηρεσίες στις κόκκινες περιοχές Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:4516/01

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Στον εισαγγελέα τα δύο ανήλικα αδέρφια Ελλάδα

13:3616/01

Λιανεμπόριο: Από Δευτέρα και τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:3016/01

Πέτσας: Ανοίγουμε σταδιακά την αγορά, αλλά άλλες δραστηριότητες παραμένουν σε περιοριστ... Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

13:1516/01

Παπαθανάσης: Χωρίς χρονικό περιορισμό οι επισκέψεις στα κομμωτήρια Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

13:0316/01

Ο Άρμιν Λάσετ διαδέχεται τη Μέρκελ στην προεδρία του CDU Διεθνή

13:0016/01

Πτολεμαΐδα: Σοβαρή βλάβη στην τηλεθέρμανση Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

12:4516/01

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις Ελλάδα

12:3016/01

Bitcoin: Προγραμματιστής κινδυνεύει να χάσει 220 εκατ. δολάρια Διεθνή

12:3016/01

O Tζον Σαρμπάνης σε διαδικτυακή συζήτηση του ΑCT Διεθνή ,Πολιτική

12:2116/01

Ενεργό το snow control στο «Μακεδονία»- κανονικά οι πτήσεις Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:1516/01

Κεραμέως: Δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση για άνοιγμα των λυκείων Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:0016/01

Η ΝΔ στο ψηφιακό συνέδριο του CDU Διεθνή ,Πολιτική

11:5916/01

Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ο δήμος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκη

11:4516/01

Δήμος Δέλτα: Ανοιχτή η επαρχιακή οδός Πόντου με Σίνδο Θεσσαλονίκη

11:3016/01

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

11:1516/01

Λεωφορείο κόπηκε στα δύο – Κρεμάστηκε από γέφυρα στη Νέα Υόρκη Διεθνή

11:1016/01

Κ. Μακεδονία: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Πού χρειάζεται αλυσίδες Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:0416/01

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

10:4716/01

Επί ποδός για τον «Λέανδρο» ο μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

10:4516/01

Θεσσαλονίκη: Οι δρόμοι που κλείνουν λόγω της χιονόπτωσης Θεσσαλονίκη

10:3016/01

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Συνελήφθη αστυνομικός που κάλυπτε τους ανήλικους Ελλάδα

10:2216/01

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Έντονη χιονόπτωση και διακοπές ρεύματος (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Κοινωνία

10:1516/01

«Λέανδρος»: Κλειστό τμήμα της ΕΟ Αθηνών – Λαμίας – Πού χρειάζονται αλυσίδες Ελλάδα

10:0016/01

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν σήμερα για τα άτομα άνω των 85 ετών – Ποιες είναι οι οδηγίες Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:4716/01

Γεωργιάδης: Δεν ισχύει για τα κομμωτήρια το SMS των δύο ωρών Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:3016/01

Η Πανούκλα, ο Βοκκάκιος και ο νέος Κορωνοϊός Άποψη ,Άρθρα ,Β.Ελλάδα

09:2216/01

Χιονόπτωση στη Θεσ/νίκη: Ο δήμος τοποθετεί αλάτι σε κομβικά σημεία (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

09:1516/01

Vegan διατροφή: Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

09:0016/01

Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Δανεισμός 1.600 βιβλίων με…Delivery Book Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

08:4516/01

Χιονοδρομικά κέντρα: Με χιόνι αλλά δίχως κόσμο – Θα ανοίξουν; Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Οικονομία

08:3616/01

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:3016/01

Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας: Σε ένα μήνα θα έχουμε όλοι καταρρεύσει Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:1516/01

Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία: Κοντά στην ανακοίνωση ενεργειακού project Ελλάδα ,Ενέργεια ,Επιχειρήσεις

08:0016/01

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ