«Αιμο…αδύναμα» εργαστήρια στα νοσοκομεία της χώρας (έγγραφο)

«Αιμο…αδύναμα» εργαστήρια στα νοσοκομεία της χώρας (έγγραφο)

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Μοιραίο για την ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να αποβεί σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ή έστω η μη εικοσιτετράωρη λειτουργία του στα νοσοκομεία της χώρας. Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν ο κ. Αντώνης Σαμαράς, Υπεύθυνος Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας και ο Διοικητής των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας κ. Γιώργος Χιωτίδης μιλώντας στο GrTimes. 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς τα μοναδικά Νοσοκομεία που έχουν αιμοδυναμικό εργαστήριο με λειτουργία 24/7 είναι της Πάτρας και της Κρήτης ενώ τονίζει ότι το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν έστω και πιλοτικά κάποιες ώρες την ημέρα. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς έχει αιτηθεί επίσημα στους αρμόδιους για την έναρξη της 24ωρης λειτουργίας του εργαστηρίου πιλοτικά για κάποιες μέρες του μήνα αλλά δεν δέχτηκε καμία απάντηση.

Όσον αφορά το εργαστήριο στο Νοσοκομείο της Βέροιας ο ίδιος λέει ότι σταματάει να λειτουργεί μετά το μεσημέρι και σε περίπτωση που έρθει κάποιο περιστατικό που χρήζει αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι στην κρίση του εφημερεύοντος.

«Όταν έρχεται ένα περιστατικό που χρήζει, του χορηγείται η φαρμακευτική θεραπεία και εφόσον τα πράγματα πάνε καλά παραμένει μέχρι την επόμενη μέρα και καθετηριάζεται. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είτε να διακομιστεί ο ασθενής στη Θεσσαλονίκη κάτι που εγκυμονεί κινδύνους είτε να παραμείνει στο νοσοκομείο και αν επιβιώσει να καθετηριαστεί την επόμενη μέρα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παράλληλα και οι δύο άντρες τονίζουν ότι για να λειτουργήσει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και καθημερινά ένα τέτοιο εργαστήριο χρειάζονται τουλάχιστον πέντε εξειδικευμένοι γιατροί. «Οι καρδιολόγοι πρέπει να έχουν μία πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση και θα πρέπει να γίνει ένας γενικότερος προγραμματισμός ώστε να αλλάξουν και οι οργανισμοί, να προκηρυχθούν θέσεις και ταυτόχρονα να γίνει και η επένδυση για το αιμοδυναμικό εργαστήριο», αναφέρει στο GrTimes ο κ. Χιωτίδης.

Συνήθως, όπως λέει, ο κ. Χιωτίδης τα περιστατικά που χρειάζονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις μεταφέρονται είστε στην Βέροια, είτε στα Ιωάννινα, είτε στη Θεσσαλονίκη ενώ επισημαίνει ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και ενέργειες πάνω σ’ αυτό το θέμα, «αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο εγχείρημα, όχι λόγω κόστους αλλά λόγω εξειδίκευσης του καρδιολόγου». «Η έλλειψη αιμοδυναμικών εργαστηρίων», συμπληρώνει, «είναι εις γνώση και της Περιφέρειας αλλά και του Υπουργείου Υγείας, αλλά για την ώρα δεν μπορεί να γίνει κάτι, είναι θέμα ενός μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού».

Τέλος ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι σκοπός δεν είναι να διασπαστούν αιμοδυναμικά εργαστήρια σε κάθε νοσοκομείο με δύο άπειρους γιατρούς αλλά να υπάρχουν εργαστήρια σε σταθερά Νοσοκομεία με εξειδικευμένους γιατρούς έτσι ώστε η μεταφορά του ασθενούς με το ΕΚΑΒ να γίνεται απευθείας στο πλησιέστερο νοσοκομείο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.

Τι είναι τα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια 

Στο Eργαστήριο Αιμοδυναμικών Επεμβάσεων γίνεται η σωστή διάγνωση κάθε καρδιαγγειακής πάθησης και λαμβάνονται οι αποφάσεις για το είδος της αγωγής (συντηρητικής ή χειρουργικής) που πρόκειται να εφαρμοσθεί. Υποστηρίζεται από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και προσφέρει, εάν χρειαστεί, άμεση χειρουργική κάλυψη. Η υποδομή του, επιτρέπει τη διεξαγωγή μιας σειράς επεμβάσεων σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις της επεμβατικής καρδιολογίας. Πραγματοποιούνται κάθε είδους καρδιαγγειακές διαγνώσεις π.χ. παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, των στεφανιαίων αγγείων, ως και συγγενών καρδιοπαθειών δια καθετηριασμού καρδιάς ή στεφανιογραφίας.

Το Αιμοδυναμικό θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο με ασθενοφόρα και σύγχρονη τεχνολογική υποστήριξη με μηχανήματα τελευταίας γενιάς, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης εμφράγματος του μυοκαρδίου με άμεση αγγειοπλαστική και ενδοσκόπηση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top