Αιμοδοσία: Τεράστιες οι ελλείψεις στις γιορτές–Σε ένα χρόνο το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα

Αιμοδοσία: Τεράστιες οι ελλείψεις στις γιορτές–Σε ένα χρόνο το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σε οριακό σημείο έφτασε μέσα στις γιορτές το σύστημα αιμοδοσίας σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν δυσλειτουργίες στις απαραίτητες μεταγγίσεις θαλασσαιμικών, αλλά και ανθρώπων που χρειάστηκαν επειγόντως αίμα, όπως εξηγεί στο GRTimes ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.

Ο κ Κατσίβελας συγκεκριμένα, σημειώνει, πως και άλλες φορές σε περιόδους γιορτών όπως των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, αλλά και το καλοκαίρι, η μείωση που συνήθως καταγράφεται είναι αισθητή, πλην όμως φέτος και ειδικότερα την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Ενώ οι ανάγκες της χώρας μας εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο φτάνουν τις 11.500 μονάδες, την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, έφτασε μόλις και με τα βίας τις 5.000 μονάδες. Δηλαδή μιλάμε για κάτω από το μισό. Και ξέρετε, αυτές οι παρατεινόμενες μειώσεις, επιφέρουν και ελλείψεις, διότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να ζήσουν πάνω από 40 με 45 ημέρες. Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις αποθέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ούτε και υπερσυγκεντρώσεις» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας.

Αναφερόμενος δε, στα αίτια της δραματικής μείωσης αιμοδοσίας από τους εθελοντές δότες, συμπλήρωσε ότι «λόγω της πανδημίας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων νόσησε από κορωνοϊό, οπότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να δώσει αίμα. Και φυσικά πρέπει να προσθέσουμε, ότι κάθε φορά που προκύπτει ένα καινούργιο κύμα της Covid-19, η λειτουργία του συστήματος καταρρέει, διότι ο κόσμος εκτός από όλα τα άλλα είναι υποχρεωμένος να κάνει πολύ συχνά σελφ-τεστ και να προσέχει ιδιαίτερα ώστε να μη νοσήσει».

Ωστόσο, όπως προσθέτει «τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση παρουσιάζει σαφή βελτίωση και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα εξομαλυνθεί πλήρως».

Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους θαλασσαιμικούς

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, παραδέχτηκε τη μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετώπισαν στο διάστημα της μεγάλης έλλειψης από αίμα, τα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, τα οποία είτε λάμβαναν μικρότερες δόσεις από την προβλεπόμενη μηνιαία ποσότητα, είτε αναγκαζόταν να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να βρουν τα απαραίτητα αποθέματα.

«Πράγματι υπήρξε μια παρακώλυση του συστήματος αιμοδοσίας προς τα θαλασσαιμικά άτομα, ωστόσο δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε πως ένα άτομο με Μεσογειακή Αναιμία, χρειάζεται περίπου τέσσερις φιάλες αίμα τον μήνα. Όταν υπάρχουν όμως πολύ μεγάλες ανάγκες, λαμβάνουν λιγότερες. Και αυτό τους πιέζει. Έχουν απόλυτο δίκιο, γιατί ταλαιπωρούνται.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολικά κάθε χρόνο 600.000 μονάδες αίματος. Από αυτές οι 120.000 πηγαίνουν στους θαλασσαιμικούς, περίπου δηλαδή το 1/5 του συνόλου. Όμως αυτή την περίοδο η μείωση ήταν μεγάλη, ενώ παράλληλα είμαστε μία από τις χώρες που μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση».

Σε ένα χρόνο το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για τα αποθέματα σε κάθε νοσοκομείο

Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αιμοδοσίας, είναι η έλλειψη του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος, γεγονός που αναγκάζει πολλά από τα άτομα με θαλασσαιμία ή που χρειάζονται μεταγγίσεις να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να βρουν αποθέματα καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση στα Κέντρα για το που μπορεί κάποιος να βρει σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, αποθέματα συγκεκριμένης ομάδας αίματος προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση λήψη.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελη, το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να λυθεί σε έναν περίπου χρόνο, καθώς «ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, ο μειοδότης έχει βρεθεί, οι υπογραφές στις συμβάσεις έχουν πέσει και περιμένουμε μέσα στον επόμενο χρόνο να το αποκτήσουμε. Ένα τέτοιο σύστημα είναι απόλυτα αναγκαίο και συνιστά μεγάλο όπλο, τόσο για αυτόν που λαμβάνει το αίμα, όσο και για τον εθελοντή αιμοδότη, ο οποίος θα γνωρίζει που πηγαίνει το αίμα που έδωσε».

Είχαμε ξεκινήσει τα τηλέφωνα στους εθελοντές

Για μεγάλη έλλειψη στα αποθέματα αίματος εντός των εορτών έκανε λόγο στο GRtimes και η διευθύντρια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και αιματολόγος του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», Παναγιώτα Χαλκιά.

«Πάντα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και στην περίοδο των εορτών έχουμε ελλείψεις σε αίμα. Φέτος όμως ξεκινήσαμε τα τηλέφωνα στους εθελοντές ώστε να δούμε εάν κάποιος μπορούσε να διαθέσει ή όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ωστόσο, ότι τις τελευταίες ημέρες «η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς ο κόσμος ξεκίνησε και πάλι τις εξορμήσεις, ενώ όσο περνούν οι μέρες η βελτίωση ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί. Εμείς συστήνουμε στους ενδιαφερόμενους, πως εάν έχουν νοσήσει είναι απαραίτητο να έχουν αρνητικοποιηθεί και να αισθάνονται καλά για να μπορέσουν να δώσουν αίμα, ενώ δεν παίζει ρόλο εάν έχουν κάνει το εμβόλιο ή όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top