Παρακολουθήσεις: Αίτημα για επέκταση της έρευνας – Την Παρασκευή η προ ημερησίας των αρχηγών

Παρακολουθήσεις: Αίτημα για επέκταση της έρευνας – Την Παρασκευή η προ ημερησίας των αρχηγών

Σε βάθος έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ κατά την τελευταία δεκαετία  ζητούν ΝΔ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, κάτι που όπως σχολιάζουν πηγές, διαρρηγνύει το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που επιζητούν την εξέταση των πεπραγμένων των μυστικών υπηρεσιών μόνο κατά την τελευταία διακυβέρνηση.

Η ΝΔ ζητά επέκταση της έρευνας για όλη την τελευταία δεκαετία ενώ αντίστοιχα αιτήματα κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση χωρίς να ξεκαθαρίζουν σε πρώτη φάση εάν ο χρόνος έρευνας αποτελεί προαπαιτούμενο για τη στάση που θα τηρήσουν στη σχετική ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας. Αρχικά κατατέθηκε μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιορίζει την έρευνα στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, θα διεξαχθεί την Δευτέρα 29 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι, η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, απαιτεί 120 ψήφους.

Την ερχόμενη Παρασκευή (26/8/2022) θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σχετική απόφαση έλαβε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, επί σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, επί του αιτήματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ΚΚΕ για ακρόαση των εμπλεκομένων στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ότι η σχετική συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, με πιο πιθανές ημερομηνίες την Τετάρτη 31/8 ή ή Πέμπτη 1/9. Θα προηγηθεί μεθαύριο, Τετάρτη, 24 Αυγούστου, η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, η πρόθεση της ΝΔ είναι η χρονική διεύρυνση της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η πρόταση αυτή δημιουργεί συναίνεση, πχ από το ΚΚΕ που ζητά διερεύνηση της υπόθεσης παρακολουθήσεων από 6ετίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top