Ακόμα στην αναμονή από τον ΕΟΠΥΥ, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη

Ακόμα στην αναμονή από τον ΕΟΠΥΥ, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Στη γνωμοδότηση της Ομάδας Ελεγκτών Ιατρών (ΟΜ.ΕΛ.Ι) παραπέμπει τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταλήξει εάν τελικά θα αποζημιώνει μια μεγάλη σειρά από προϊόντα χωρίς γλουτένη, τα οποία απέκλεισε με προηγούμενη εγκύκλιο του, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Συνεχίζουν να είναι στην αναμονή οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη και οι τρεις μεγάλοι σύλλογοι τους στην Ελλάδα (Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, Δράση για την Κοιλιοκάκη και Η εστία της Κοιλιοκάκης), για να μάθουν αν και από πότε θα μπορούν να αποζημιώνονται για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων χωρίς γλουτένη, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ απέκλεισε με εγκύκλιο του στις 11/6/2021.

Η εγκύκλιος τότε, ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημίωνε πλέον μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη, όπως (αλεύρι, πολέντα, ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές, αραβική πίτα, μπαγκέτες, brioche, μπισκότα, κουλουράκια, κριτσίνια, γκοφρέτες μπάρες, αλμυρά σνακ (pretzel), tostadas, σαβαγιάρ, κέικ.), αφήνοντας εκτός τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι αλλά και πάρα πολλά προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν «χωρίς γλουτένη» (π.χ. αλλαντικά, (γαλοπούλα, ζαμπόν κ.α.), ρύζι, τυριά, μπύρα, αναψυκτικά, σοκολάτες, παγωτά, ξηρούς καρπούς, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, μπουγάτσα, γαλακτομπούρεκο κ.α.).

Τότε οι Σύλλογοι αντέδρασαν έντονα και με επιστολή τους στις 23/06/2021 ανέλυαν το πρόβλημα, ζητώντας λύση και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα αποκλεισμένα προϊόντα διευκόλυναν πάρα πολύ την καθημερινότητα των πασχόντων και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Εξηγώντας ότι οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη είναι αναγκασμένοι να μην παρεκκλίνουν από την περιορισμένη και δύσκολη καθημερινή και εφ’ όρου ζωής τους ειδική διατροφή, αιτήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσει το ζήτημα και να αναθεωρήσει τη λίστα προϊόντων χωρίς γλουτένη, αίροντας τον “απαράδεκτο, ανήκουστο και αδιανόητο” αποκλεισμό πολλών προϊόντων, που για τους πάσχοντες είναι καθοριστικής σημασίας.

Στις 10/7 ο ΕΟΠΥΥ, με νέα διευκρίνιση, ανέφερε ότι θα έκανε πλέον αποδεκτά τα κατεψυγμένα τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι, ωστόσο σε αυτά περιελάμβανε μόνο τα βασικά είδη, όπως πχ έτοιμες ζύμες, βάσεις για πίτσα κτλ και τίποτα άλλο κατεψυγμένο που περιείχε οτιδήποτε άλλο από αλεύρι, όπως έτοιμες πίτσες, τυρόπιτες, μπουγάτσες κτλ.

Οι τρεις σύλλογοι επανήλθαν αποστέλλοντας τουλάχιστον δύο φορές τη λίστα των προϊόντων που θεωρούσαν ότι μπορεί να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την αδικία που υφίστανται τα μέλη τους και μόλις χθες ο ΕΟΠΥΥ (ΦΩΤΟ παρακάτω) ανακοίνωσε ότι προώθησε το αίτημα στο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο του, την ΟΜ.ΕΛ.Ι (Ομάδα Ελεγκτών Ιατρών), προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει εάν τα αναφερόμενα προϊόντα στη λίστα, μπορούν να αποζημιωθούν, χωρίς να αναφέρει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Σημειώνεται πως από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως και την 30η Ιουνίου 2021, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη οποιασδήποτε εταιρείας από το ελεύθερο εμπόριο μέχρι την αξία που δικαιούνται, οι ενήλικες 100€ και 150€ για τα παιδιά, αρκεί στην απόδειξη να υπήρχε η αναγραφή του «ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ», ενώ στη συνέχεια προσκόμιζαν τα απαραίτητα έγγραφα στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση τους.

«Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο»

«Στην ουσία συνεχίζουμε να έχουμε μια αναμονή και να περιμένουμε να δούμε για ποια προϊόντα θα γνωμοδοτήσει θετικά αυτή η ομάδα, την οποία δεν ξέρουμε και η οποία θα έπρεπε κάποια στιγμή να κάνει έναν διάλογο μαζί μας πριν βγάλει τη γνωμοδότηση της, για να πούμε και τους λόγους που ζητάμε το κάθε προϊόν» ανέφερε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη» Θανάσης Σταμπουλίδης.

Όπως λέει ο ίδιος και οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, έχουν δικαίωμα να φάνε κάποια στιγμή μια τούρτα, ένα μελομακάρονο τα Χριστούγεννα, μια Βασιλόπιτα – χωρίς γλουτένη πάντα και αναγκαστικά – , προϊόντα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν είδη πολυτελείας και τα οποία αποκλείονται σήμερα για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

«Ζητάμε δομικό, σωστό, σχηματισμό αυτών των πραγμάτων. Δεν ζητάμε ούτε αύξηση του ποσού που δικαιούμαστε, ούτε τίποτα άλλο παράλογο. Το αλεύρι χωρίς γλουτένη κάνει 4,5 ευρώ και το απλό που τρώει μόλις 1 ευρώ. Δεν μπορούν να μας λένε να μην παίρνουμε πχ έτοιμη τυρόπιτα χωρίς γλουτένη, από τα ελάχιστα καταστήματα που διαθέτουν, αλλά να παίρνουμε αλεύρι και να ζυμώνουμε, γυρίζοντας στην εποχή του 1920….» τονίζει ο κ. Σταμπουλίδης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου επίσης θίγει το θέμα της έλλειψης διαλόγου με τον ΕΟΠΥΥ πριν τη σύνταξη των σχετικών εγκυκλίων και περιορισμών που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής των πασχόντων, αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνεχίζουν να τους ταλαιπωρούν.

Ακολουθεί η λίστα με τα προϊόντα που οι τρεις σύλλογοι ζητούν να αποζημιώνονται:

Όλα τα παρακάτω προϊόντα έχουν ως πρώτη ύλη αλεύρι, δημητριακά ή παράγωγά τους χωρίς γλουτένη και σε κάθε περίπτωση αποτελούν ειδικά προϊόντα που δεν βρίσκονται στην αγορά σε μεγάλη γκάμα καθώς αποτελούν είτε ειδικές παρασκευές/παραγωγές είτε απαιτούν ειδική διαχείριση σε χώρους παραγωγής ή συσκευασίας στους οποίους ΔΕΝ υπάρχει επιμόλυνση από γλουτένη άλλων συμβατικών προϊόντων.

ΑΛΕΥΡΙΑ (Όλα τα αλεύρια με σήμανση χωρίς γλουτένη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ υλικού)

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μίγμα για ψωμί, για γλυκά, για πίτσες, μίγμα για pancakes, corn flour κλπ

ΨΩΜΙ Όλων των Τύπων (ΦΡΕΣΚΟ, ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΊΑΣ Ή ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ )

Ψωμί, μπαγκέτες, ψωμί τοστ, σάντουιτς, ψωμάκια για μπέργκερ, τσιαπάτα, μπριός, πολύσπορα, ολικής, για hot dog  κλπ

ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ Όλων των Τύπων (ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ή ΜΗ)

Φρυγανιές, Παξιμάδια, κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης, κρουασάν, αλμυρά μπισκότα, πρέτσελ, κριτσίνια, αραβικές πίτες, τορτίγιες, piadina, taco shells, έτοιμες συσκευασμένες βάφλες, γαλέτες, κρουτόν, φύλλα κρούστας, χωνάκια παγωτού σκέτα,

ΖΥΜΑΡΙΚΑ (Όλα με σήμανση χωρίς γλουτένη ανεξαρτήτως υλικού, επιπλέον και ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ)

Όλοι οι τύποι των ζυμαρικών, ενδεικτικά σπαγγέτι, πένες, βίδες, αστράκι, κριθαράκι, λαζάνια, ραβιόλια, τορτελίνια, ταλιατέλες νούντλς, νιόκι, τραχανάς, κους κους κλπ

ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΙΤΕΣ – αλμυρές ή γλυκές (ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ή ΜΗ)

Όλες οι βάσεις πίτσες, όλες οι έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες και πίτες όπως τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κοτόπιτα κ.α. μπουγάτσα με κρέμα, με τυριά κ.α

ΓΛΥΚΑ – ΓΛΥΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ/ΨΥΓΕΊΟΥ/ΚΑΤΑΨΥΓΜΕΝΑ

Γκοφρέτες, κέικ, πτι φουρ, βουτήματα, μαφινς, πανετόνε, μπισκότα, cookies, σαβαγιάρ, προφιτερόλ, τζις κέικ, όλα τα γλυκά με φύλλο κρούστας, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, χαλβάς, παστέλια, παγωτά ψυγείου με χωνάκια κλπ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ και ΜΠΑΡΕΣ

Τύπου cornflakes, νιφάδες με καλαμπόκι-βρώμη-φαγόπυρο-κεχρί, μούσλι, γκρανόλα, δημητριακά τύπου μαξιλαράκια με σοκολάτα, δημητριακά σοκολατένιες μπάλες, δημητριακά κόκκοι ρυζιού, όλοι οι τύποι μπάρας με σήμανση χωρίς γλουτένη κλπ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ (Όλες αποκλειστικά με σήμανση χωρίς γλουτένη)

Μαγιά, baking powder, μαγειρική σόδα, βοηθητικές ίνες αρτοποιημάτων,  ζαχαρόπαστα, μίγματα ζαχαροπλαστικής, ξανθανικό κόμμι, αγαρ-αγαρ, πολέντα, τριμμένη φρυγανιά, κουβερτούρα, σταγόνες σοκολάτας, τρούφες, διάφορες σοκολατένες επαλείψεις κλπ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ Ή ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ

Τσουρέκια, βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, τούρτα κλπ   ΣΝΑΚ Κράκερς, μπατόν σαλέ, ρυζογκοφρέτες διαφόρων τύπων, πατατάκια, γαριδάκια, νάτσος κ.α.

ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ (αποκλειστικά είδη που περιέχουν αλεύρι/φρυγανια χ.γλ, για πανάρισμα)

Ψαροκροκέτες, παναρισμένες κοτομπουκιές, κεφτεδάκια κλπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΟΠΥΥ: Η απάντηση στην κοινή επιστολή διαμαρτυρίας των 3 συλλόγων

Τσελεκίδου: Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της κοιλιοκάκης (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσσαλονίκη: Νέος χάρτης με καταστήματα χωρίς γλουτένη

Μαγιονέζα: Είναι κατάλληλη για διατροφή χωρίς γλουτένη;

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τι ισχύει για τα παιδιά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ