Αλεξανδρούπολη: Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι-Οι εκτιμήσεις ειδικών για το φαινόμενο (VIDEO)

Αλεξανδρούπολη: Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι-Οι εκτιμήσεις ειδικών για το φαινόμενο (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Αντιμέτωποι με ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν σήμερα (6/2) όσοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό και έκαναν τη βόλτα τους στο λιμάνι, καθώς διαπιστώσαν ότι ανάμεσα στις βάρκες και την προβλήτα, την εμφάνισή τους έκαναν χιλιάδες ψάρια.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για κεφαλόπουλα μέσης ηλικίας, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και επιστημόνων που μιλούν στο GRTimes, συνηθίζουν να προχωρούν σε τέτοιους είδους συγκεντρώσεις μεγάλων πληθυσμών.

«Οι κέφαλοι συνηθίζουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλα κοπάδια, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει και ο καιρός. Τώρα, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος πληθυσμός, αν οφείλεται δηλαδή στην περίοδο αναπαραγωγής δεν το γνωρίζω. Παρατηρείται ωστόσο συχνά ανάλογο φαινόμενο, καθώς το εν λόγω είδος ψαριού το κάνει αυτό. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως προτιμούν την επιφάνεια γιατί οξυγόνωση που υπάρχει είναι μεγαλύτερη» αναφέρει στο GRTimes ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιχυθολόγος, Γιάννης Μπατζάκας.

Ο Κέφαλος λατρεύει τα λύματα – Θερμοκρασίες και νερό παίζουν το ρόλο τους

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπευθύνου της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Dive in Action, Δημήτρη Καμπανού, στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στα βορειοανατολικά νερά βρίσκονται οι εκβολές της Μαύρης Θάλασσας που εισέρχονται στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα η αλατότητα των νερών είναι μικρή. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις απότομες αλλαγές του καιρού δημιουργεί κάποια πλαγκτονική μεγέθυνση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ρεύματα.

«Οι κέφαλοι κινούνται όπου βρίσκουν θερμοκρασίες που τους βοηθούν και αυτή την εποχή οι θερμοκρασίες της θάλασσας έχουν αυξηθεί από έναν έως δύο βαθμούς. Μιλάμε για Κέφαλους 30-40 εκατοστών δηλαδή μέσης ηλικίας που έχουν μια τάση να μπαίνουν σε μέρη με γλυκά νερά. Επιπλέον οι περιοχές εκεί, μετά από τόσες βροχοπτώσεις, αλλά και λόγω της Μαύρης Θαλασσας που έχει μικρή αλατότητα, ευνοούν τον κέφαλο να σηκωθεί από το βυθό».

Ο κ. Καμπανός, δίνει και μια διαφορετική εξήγηση στο φαινόμενο τονίζοντας ότι ο «κέφαλος λατρεύει τα λύματα. Οπότε το χειρότερο σενάριο είναι να έχει σπάσει κάποιος αγωγός ή να υπάρχει κάποιος βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυτή η εικόνα ιχθυοτροφίου. Να υπάρχει δηλαδή ένας υπερτροφισμός που τα μάζεψε όλα εκεί» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top