Αλεξανδρούπολη: Μαθητές παραμένουν στα σχολεία τους μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά

Αλεξανδρούπολη: Μαθητές παραμένουν στα σχολεία τους μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Να απομακρυνθούν τα νερά που έχουν μετατρέψει σε λίμνες ολόκληρες περιοχές, περιμένουν οι υπηρεσίες στην Αλεξανδρούπολη, για να αρχίσουν την αποτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες. Μαθητές παραμένουν σε σχολεία, μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά – Τι δηλώνει στο GRTimes για τα αίτια της καταστροφής  που στοίχισε τη ζωή ενός 46χρονου πυροσβέστη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Μαθητές Γυμνασίου και Νηπιαγωγείου, παραμένουν στα σχολεία τους, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να μεταφερθούν αργότερα με ασφάλεια στα σπίτια τους, επισημαίνει στο GRTimes.gr, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Όπως δηλώνει ο κ. Ζαμπούκης, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του δήμου, περιμένει να “καθίσουν” τα νερά προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν με ασφάλεια οι μαθητές, ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για κάποιους μαθητές Γυμνασίου και ελάχιστους στο νηπιαγωγείο Άνθειας, το οποίο φιλοξενεί μαθητές από τα γύρω χωριά.

“Οπότε είναι δύσκολη η πρόσβαση προς τα χωριά και προτιμούμε να καταλαγιάσει το φαινόμενο, γιατί έχει ήδη σταματήσει η έντονη βροχόπτωση. Θεωρώ ότι σε λίγο θα σταματήσει η βροχή εντελώς και θα μπορέσουμε, είτε να τα πάμε με ασφάλεια στα χωριά τους, είτε να τα φιλοξενήσουμε σε κάποιο χώρο του δήμου Αλεξανδρούπολης ή σε συγγενικά πρόσωπα” είπε ο δήμαρχος της πόλης.

Από αύριο οι καταγραφές των ζημιών

Μέχρι στιγμής, έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά υπόγεια και ημιυπόγειες κατοικίες. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούκη, με το που θα “καθίσει” το νερό¨, θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την αναλυτική αποτίμηση ζημιών. “Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και μετά θα δούμε τι έγινε με τις περιουσίες και τις ζημιές”.

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα άτομα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανάγκη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που είτε έχουν κινητικά προβλήματα, είτε είναι διαβητικοί και πρέπει να κάνουν την ένεση τους κτλ, περιπτώσεις στις οποίες η πολιτική προστασία ανταποκρίνεται άριστα μέχρι στιγμής.

Στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνεχίζουν να συμμετέχουν ακούραστα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρά την απώλεια του 46χρονου συναδέλφου τους, που παρασύρθηκε τις πρώτες μεσημβρινές ώρες από τα ορμητικά νερά.

Τι προκάλεσε τις πλημμύρες

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εκτιμά ότι ήταν δύο οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν στα σημερινά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του.

Ο πρώτος, το γεγονός ότι λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν, οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν δημιουργήσει και πάλι σοβαρά προβλήματα, με τα νερά να μην έχουν προλάβει να στεγνώσουν. Το υγρό χώμα, ήταν φυσιολογικό να μην μπορεί να κρατήσει τον αυξημένο όγκο νερού.

Ο δεύτερος παράγοντας, αφορά τις πυρκαγιές που είχαν πλήξει κοντινές περιοχές το καλοκαίρι. “Οπότε το δάσος δεν υπάρχει για να κρατήσει το νερό” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπούκης, προσθέτοντας πως το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ