Αλλαγές από σήμερα στις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων

Αλλαγές από σήμερα στις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων

Από σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες μπορούν να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες. Οι βεβαιώσεις αυτές εκδίδονται  είτε ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα  «ΕΡΓΑΝΗ»  είτε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να εκδώσουν έντυπο μετακίνησης οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι όμως οφείλουν να έχουν μαζί τους και αποδεικτικό των φορολογικών τους στοιχείων από   το TAXIS. Οι επιστήμονες -αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων καταχρηστικής εξουσίας και σεξουαλικής κακοποίησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε εννιά πρωτοβουλίες .που όπως είπε έχουν διττό στόχο: να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων, του παρελθόντος και του παρόντος και να αποτραπούν παρόμοια  εγκλήματα στο μέλλον, με τη δημιουργία πλαισίου ασφαλείας και εμπιστοσύνης ώστε τα θύματα παιδεραστίας, βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης να βρίσκουν το θάρρος να καταγγέλλουν τους θύτες τους. Κάλεσε, ταυτόχρονα τα πολιτικά κόμματα, εάν έχουν προτάσεις, που μπορούν να κάνουν καλύτερο το προτεινόμενο πλαίσιο να τις καταθέσουν στο δημόσιο διάλογο. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν:

-Αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, με: Αυστηροποίηση των ποινών  για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.  Αναστολή της παραγραφής όταν τα θύματα είναι ανήλικοι μέχρι την ενηλικίωση τους με νέα ηλικιακά όρια. Και εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων κατά προτεραιότητα.

-Λειτουργία  μίας κεντρικής διαδικτυακής πύλης, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές γύρω από αυτό το θέμα. Στην πύλη αυτή θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

-Θέσπιση ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, (για παράδειγμα προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις και προσφυγικές δομές) με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αφορά τον χώρο της εκπαίδευσης- θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και  την ΕΛ.ΑΣ.

-Συγκρότηση κεντρικής δομής στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας.

-Κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

-Θέσπιση -σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους- υποχρεωτικού κώδικα δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.

-Θέσπιση δυνατότητας υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

-Θέσπιση στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του Ε.Σ.Υ., των Σωμάτων Ασφαλείας, ειδικού πειθαρχικού παραπτώματος παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

-Επέκταση από το Σεπτέμβριο, σε όλα τα σχολεία του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ή θα λήξει τον Μάρτιο, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνεται και η προθεσμία  για τις αντίστοιχες υποθέσεις  που έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 και πήραν παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους εργαζόμενους του Τουρισμού

Ξεκίνησε η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του Τουρισμού. Ειδικότερα αφορά:

-Ξεναγούς και όσους αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών.

-Τουριστικούς συνοδούς.

-Εργαζόμενους που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019,  σε τουριστικές επιχειρήσεις με δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες, εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020.

-Εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Τι θα ισχύσει στα χερσαία σύνορα της χώρας

Από σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

-Το ωράριο εισόδου διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

-Θεσπίζεται υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ 72 ωρών PCR και συμπλήρωση PLF παραμένει στους εισερχόμενους πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών

-Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

-Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς θα τίθενται πλέον υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας με το κυλιόμενο μέσο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Αύξηση εμφάνισε και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Η διασπορά του ιού εμφάνιζε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Παρατηρείτο σημαντική αύξηση στον Πειραιά αλλά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Σταθεροποίηση με μία μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων εμφάνιζαν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να είναι σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε και η πληρότητα των Μ.Ε.Θ. covid κυμαίνονταν στο 88%.

Γιατί δεν βγήκε η Αττική από  το lockdown

Σύμφωνα με το ειδικούς, δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που θα αναμενόταν μετά τη νέα εφαρμογή του lockdown στην Αττική τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες. Και αυτό διότι πιθανότατα η διασπορά του ιού στην κοινότητα να ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός. Αλλά  και διότι συμβάλει σημαντικά και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που στην επικράτεια είναι περισσότερα από 1.000.

Από την Αριστοτελία Πελώνη η σημερινή ενημέρωση

Σήμερα, η εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα γίνει από την τελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Αριστοτελία Πελώνη.

Χθες, με επιστολή στην οποία επικαλείτο οικογενειακούς λόγους που προέκυψαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Χρήστος Ταραντίλης παραιτήθηκε από λίγο από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μάλιστα, απαντώντας σε σχόλια της αντιπολίτευσης σχετικά με την παραίτησή του, τόνισε ότι αυτή δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. «Μένω πιστός στις αρχές της Ν.Δ. και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζοντας, άλλωστε, να υπηρετώ την παράταξη και τον πρόεδρο ως βουλευτής Επικρατείας και να εργάζομαι για το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραντίλης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ