Αλλαγές εντός του 2022 στη Δημοτική Αστυνομία – Τα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα

Αλλαγές εντός του 2022 στη Δημοτική Αστυνομία – Τα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Θέμα μηνών πρέπει να θεωρείται πλέον, η επικαιροποίηση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Αστυνομίας. Τι συζητά η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της. Στο GRTimes, μιλούν ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και ο Α` Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ένα νέο πρόσωπο, πιο κοντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των δήμων, αναμένεται να έχει αποκτήσει έως το τέλος του 2022 η Δημοτική Αστυνομία, το πλαίσιο λειτουργίας της οποίας γίνεται «φύλλο και φτερό» από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτόν, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ομάδα εργασίας συνεδριάζει κάθε Τρίτη στις 2.30μμ, έχοντας περιθώριο 50 συνεδριάσεων πριν καταλήξει στις προτάσεις της, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βάση νομοθετικής ρύθμισης που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Πρόκειται για ένα έργο πολύπλοκο και δύσκολο και όπως αναφέρει στο GRTimes ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στην ομάδα Εργασίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση.

Όλα ανοιχτά για τη νέα Δημοτική Αστυνομία

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, η ομάδα εργασίας βρίσκεται στη φάση εξέτασης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου των 19 αρμοδιοτήτων που έχει η δημοτική αστυνομία, με τις έξι από αυτές να μην εφαρμόζονται, είτε γιατί δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, είτε γιατί δεν υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις.

Έτσι λοιπόν, όπως λέει, μετά την εκτίμηση του υφιστάμενου πλαισίου, θα έρθουν προτάσεις ή για επαύξηση των αρμοδιοτήτων αυτών ή μείωση ή αλλαγή της μορφής τους ή για την μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε Επιθεώρηση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο η αστυνομία δεν μπορεί να είναι άοπλη και θα πρέπει να είναι είτε ημι-ένοπλη είτε ένοπλη. «Αστυνομία και άοπλη δεν υπάρχει» τονίζει κατηγορηματικά, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική μορφή που θα πάρει.

Παράλληλα παραθέτει κάποια παραδείγματα για την ασαφή κατάσταση που υπάρχει ως προς τις αρμοδιότητες, επισημαίνοντας πως ενώ προβλέπεται η σύλληψη από δημοτικό αστυνομικό, αυτό δεν μπορεί να γίνεται όταν είναι άοπλος. «Δεν μπορεί πχ να έχεις αρμοδιότητα για Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μόνο στα σταθμευμένα αυτοκίνητα και όχι στα κινούμενα. Μπορείς να γράψεις κάποιον που πάρκαρε σε ράμπα ΑμΕΑ, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορείς να γράψεις κάποιον που πάει αντίθετα στο ρεύμα και παραβιάζει τον μονόδρομο».

Όπως λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, εξετάζεται πως μπορεί να γίνει η Δημοτική Αστυνομία πολύ πιο ευέλικτη, με την ΚΕΔΕ, την οποία ο ίδιος εκπροσωπεί ως ο μόνος αιρετός στην ομάδα εργασίας, να θέλει «αστυνομία και όχι επιθεώρηση».

«Θέλουμε ένστολο τμήμα αστυνομίας που θα είναι όχι ένοπλο, με πυροβόλα όπλα, αλλά να είναι ημι-οπλισμένο. Δηλαδή να είναι διασφαλισμένο και να έχει ότι προβλέπεται όπως tasers, για να μπορεί να έχει μια βασική αποτροπή ή μάλλον να έχει κυρίως έναν σεβασμό, να τους αναγνωρίζει ο άλλος ως αστυνομία και όχι ως χαβαλέ» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρει ακόμα πως η δημοτική αστυνομία δεν αποτελεί βάρος για έναν δήμο, καθώς δημιουργεί έσοδα που καλύπτουν αν όχι το σύνολο, ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για τη μισθοδοσία, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ωφέλεια στην πόλη που θα είναι πιο καθαρή, χωρίς διαφημιστικές πινακίδες, κάδους με μπάζα κτλ κτλ.

Τι προτείνει η ΚΕΔΕ για τις αρμοδιότητες – Το χρονοδιάγραμμα

Ακόμη, δηλώνει πως οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, πρέπει να αφορούν τη δημοτική αστυνομία που θέλουν οι δήμοι να έχουν μετά από 20 και 30 χρόνια, προσθέτοντας πως η ΚΕΔΕ επιθυμεί τη δημιουργία ενός δυναμικού «πακέτου» με 50 αρμοδιότητες, από τις οποίες ο κάθε δήμος θα μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Αν πχ είναι τουριστικός, ορεινός, αγροτικός κτλ. Παράδειγμα, σε έναν ορεινό δήμο, ο δημοτικός αστυνομικός να μπορεί να κάνει και χρέη δασοφύλακα, σε έναν αγροτικό, χρέη αγροφύλακα κτλ. Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζει, το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά.

«Αυτή είναι η άποψη της ΚΕΔΕ. Να έχουμε όλων των ειδών τις αρμοδιότητες «δύναται» και αυτές τις αρμοδιότητες να τις ασκεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κύρος της θέλουμε να αυξήσουμε, τη δυνατότητα της να παρεμβαίνει σε πολλά θέματα, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες που είναι θέμα της δημοτικής αρχής και να μπορέσουμε να δώσουμε και κίνητρα για αυτή τη δύσκολη δουλειά, για να μπορέσει να επαναστελεχωθεί η δημοτική αστυνομία που σήμερα δεν έχει προσωπικό».

Σχετικά με το ενδεχόμενο η δημοτική αστυνομία να αναλάβει έργο αστυνόμευσης σε δρόμους και γειτονιές, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης τονίζει ότι υπάρχει ως δυνατότητα, «όμως η αστυνόμευση αυτού του είδους που είναι αστυνόμευση εγκληματικότητας δεν απαιτεί μόνο αμυντικό εξοπλισμό, αλλά και επιθετικό» ενώ την ίδια στιγμή δεν πρέπει να δημιουργηθούν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με την αστυνομία. «Παράδειγμα μια ενδεχόμενη καταδίωξη. Εκεί μπαίνει ένα θέμα για το κατά πόσο θα φτιάξουμε κάτι, το οποίο πολλές φορές, υποκαθιστώντας την καταδίωξη της αστυνομίας, θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κενό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή μπορεί να γίνει το άλλοθι της αστυνομίας» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι σε μερικές αρμοδιότητες μπορούν να επιλυθούν θέματα επικαλύψεων, όμως σε μια καταδίωξη, σε μια ληστεία κτλ, δημιουργούνται άλλα ζητήματα γιατί ο χρόνος είναι πάρα πολύ μικρός και κρίσιμος.

Όπως λέει στο GRTimes, ο κ. Κωνσταντέλλος, η ομάδα εργασίας έχει τη δυνατότητα για 50 συνεδριάσεις και υπάρχει αρκετός χρόνος να γίνει μια σοβαρή και συστηματική δουλειά. Αναφέρει πως η πρόεδρος της ομάδας δίνει ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών τον Μάρτιο, χρονικό διάστημα που κατά τον ίδιο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση. Εκτιμά δε, πως εάν η ομάδα εργασίας βιαστεί και δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο της, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 .

Λ. Κυρίζογλου: Απαραίτητη η δημοτική αστυνομία

Ως απαραίτητη για την ευταξία των πόλεων και για πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν στους δήμους, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α` αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Μιλώντας στο GRTimes, ο κ. Κυρίζογλου τονίζει πως ο αρχικός, βασικός προβληματισμός αφορούσε το αν πρέπει να επανασυσταθεί ή όχι η δημοτική αστυνομία και πως «η ζωή απέδειξε ότι τελικά είναι απαραίτητη η επανασύσταση και η επαναλειτουργία της».

«Από εκεί και πέρα, επειδή από τότε που ίσχυε η δημοτική αστυνομία και καταργήθηκε, μέχρι σήμερα, πέρασε αρκετός χρόνος και η ζωή έβγαλε και άλλα προβλήματα, ενδεχομένως να συμπληρωθεί το πεδίο αρμοδιοτήτων» λέει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, επισημαίνοντας πως ο δήμος του θα ήταν ικανοποιημένος με 8-10 δημοτικούς αστυνομικούς.

Προσθέτει πως στην παρούσα φάση που ο δήμος του δεν έχει δημοτικούς αστυνομικούς και μέχρι την επανασύσταση του σώματος, δημιούργησε ένα οιονεί τμήμα «δημοτικής αστυνομίας», ορίζοντας δύο υπαλλήλους από την οικονομική υπηρεσία να είναι αρμόδιοι για παρατημένα αυτοκίνητα, για βεβαιώσεις κατ` οίκον, γνησίου υπογραφής για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν και είναι ασθενείς, για κάποιες αυτοψίες κτλ.

Τέλος εκτιμά ότι «σε καμία περίπτωση η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική αρμοδιότητα για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και την εν γένει αντιεγκληματική πολιτική» αναφέροντας πως αυτό είναι έργο του κεντρικού κράτους και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top