Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και τροχαία, αποδεκατίζουν τους Έλληνες

Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και τροχαία, αποδεκατίζουν τους Έλληνες

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα, λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων εξαφανίστηκε μια πόλη στο μέγεθος του Βόλου. Κάθε χρόνο ένα χωριό 2-3.000 κατοίκων χάνει τη ζωή του στην άσφαλτο.

Την ίδια στιγμή, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, έχει δημιουργήσει υπερ-ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, με αποτέλεσμα η θνητότητα στους ασθενείς να ξεπερνάει το 50%.

Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία για τις επιπτώσεις των τροχαίων δυστυχημάτων αλλά και της κακής χρήσης των αντιβιοτικών, παρατέθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ενόψει του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων και του 8oυ Πανελλήνιου Συνέδριου Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής με θέμα: «Τραύμα – Λοίμωξη – Σήψη», που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στη Θεσσαλονίκη.

Στα συνέδρια αυτά, εξειδικευμένοι γιατροί θα ενημερώσουν την ιατρική κοινότητα για τις τελευταίες εξελίξεις στους συγκεκριμένους τομείς, αλλά και θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, προωθώντας την πρόληψη για τα τροχαία και κανόνες ορθής χρήσης των αντιβιοτικών, τόσο προς τους πολίτες, όσο όμως και προς τους γιατρούς που τα συνταγογραφούν.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και οι 3 παγκοσμίως κορυφαίοι γιατροί που ασχολούνται με το τραύμα και οι οποίοι είναι Έλληνες. Πρόκειται για τον Ελληνοκύπριο κ.Δημητριάδη, ο οποίος εργάζεται στο Λος Άντζελες και η Ακαδημία Αθηνών θα τον κάνει επίσημα μέλος της την προσεχή Τρίτη, ο κ.Βέλμαχος ο οποίος αντιμετώπισε την τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και ο κ.Ντεγιάννης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στη Ν.Αφρική και ήταν ο υπεύθυνος γιατρών για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας στο Μουντιάλ που είχε γίνει στη χώρα.

Στο πλαίσιο των συνεδρίων μάλιστα, αύριο στις 6μμ στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει προσομοίωση τροχαίου δυστυχήματος από «απρόσεκτο» οδηγό και «απρόσεκτο» πεζό και θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό για τα αντιβιοτικά, ενώ τη Δευτέρα στις 10πμ, στη Μονή Λαζαριστών, θα γίνει προσομοίωση διαχείρισης κατάστασης κρίσης, όπου σε υποτιθέμενο συμβάν θα υπάρχουν 30 σοβαρά και 70 συνολικά  τραυματίες, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της αστυνομίας, της τροχαίας, της Υγειονομικής Περιφέρειας, των νοσοκομείων κ.α.

Σταματήστε την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Αναφερόμενος στο θέμα των αντιβιοτικών, ο Απόστολος Καμπαρούδης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τόνισε πως ειδικά στη χώρα μας, η κακή τους χρήση εδώ και δεκαετίες, έχει δημιουργήσει εξαιρετικά ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, προκαλώντας λοιμώξεις που σκοτώνουν πολύ γρήγορα τους ασθενείς.

Όπως είπε, λόγω του πολύ υψηλού κόστους της έρευνας για την παραγωγή νέων αντιβιοτικών, για τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται να βγει στην κυκλοφορία κάποιο νέο σκεύασμα, παρά μόνο κάποιες βελτιωμένες εκδοχές, των ήδη υπαρχόντων.

Για αυτό και επισήμανε πως τόσο οι πολίτες, όσο και οι γιατροί, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακολουθώντας κανόνες ορθής χρήσης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στον «πεντάλογο» των αντιβιοτικών που πρέπει όλοι να γνωρίζουν, σύμφωνα με τον οποίο:

  • Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλα για να τα παίρνουμε έτσι απλά
  • Τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιπυρετικά, για τα να παίρνουμε αν έχουμε πυρετό
  • Τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιφλεγμονώδη, για να αντιμετωπίσουμε κάποια φλεγμονή,
  • Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν ζημιά μόνο σε εμάς, αλλά και στον περίγυρο μας που μπορεί να νοσήσει από κάποιο ανθεκτικό στέλεχος μικροβίου
  • Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση έναντι των ιών.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι φάρμακα και όπως όλα, έχουν και συνέπειες και παρενέργειες και πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική χρήση τους» σημείωσε ο κ.Καμπαρούδης.

«Πρωτιά στη χρήση αντιβιοτικών στην Ευρώπη»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουτελιδάκης, τόνισε από την πλευρά του πως η νοσηρότητα των πολυανθεκτικών μικροβίων στους ασθενείς, ξεπερνάει το 60%. Στην ίδια κατηγορία των μικροβίων όπως είπε, μαζί με την Ιταλία είμαστε από τις χώρες που έχουμε τη μεγαλύτερη συχνότητα στους θανάτους που φτάνουν κατά μέσο όρο στο 37%. Στα υπερ-ανθεκτικά το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατακόρυφα τόνισε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και μας αναγκάζει να πρέπει να λάβουμε μέτρα και πρώτοι από όλους οι γιατροί και για τους εαυτούς τους και για τους ασθενείς.

Επισημάνθηκε ακόμη πως η Ελλάδα των περίπου 10.εκ κατοίκων, καταναλώνει την ίδια ποσότητα αντιβιοτικών με την Ισπανία που έχει πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων.

Τρομακτικές οι επιπτώσεις των τροχαίων στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τεπετές, τόνισε πως η Εταιρεία του ξεκίνησε μέσα από την ανάγκη που υπήρχε, από τη μια πλευρά στην επιμόρφωση και στη συνεχή εκπαίδευση των χειρουργών πάνω στην αντιμετώπιση περιστατικών και από την άλλη, από μια προσπάθεια να υπάρχουν παρεμβάσεις και προς την πολιτεία και προς το κοινό, όσον αφορά πολιτικές πρόληψης και ελαχιστοποίησης των καταστάσεων που δημιουργούν τα τραύματα, που στη δική μας κοινωνία, προέρχονται κυρίως από τα τροχαία δυστυχήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε ο κ.Τεπετές, η Εταιρεία προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να δώσει στο κοινό, την έννοια της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και στη συμβολή του κάθε πολίτη, στην πρόληψη των τροχαίων.

«Τα τροχαία είναι η μεγαλύτερη αιτία απώλειας ανθρώπινων ζωών, μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης δεν είναι μόνο οι νεκροί και οι ανάπηροι, αλλά υπάρχουν και πολύ σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που ξεκινούν από το δημογραφικό και φτάνουν μέχρι το κατά κεφαλήν εισόδημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να γνωρίζουμε τις πολύ απλές και σχετικές προφυλάξεις όταν κυκλοφορούμε στον δρόμο, είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί, γιατί η Ελληνική νοοτροπία λέει ότι «πάντα εμείς έχουμε δίκαιο» είπε ο κ.Καμπαρούδης. Πρόσθεσε πως για κάθε έναν νεκρό από δυστύχημα, υπάρχουν τρεις που μένουν ανάπηροι.

«Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή»

Σε παρέμβαση του στη συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, είπε πως το διπλό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, καθώς τα συγκεκριμένα προβλήματα απασχολούν εδώ και πολύ καιρό και τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δώσουν λύσεις.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία, να δει σε βάθος το θέμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών και θα πρέπει και ο Έλληνας πολίτης να καταλάβει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες και πρέπει να χορηγούνται στις κατάλληλες ποσότητες και υπό συνθήκες τέτοιες ώστε να είναι αποτελεσματική η δράση τους. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα» τόνισε ο κ.Νίτσας, προσθέτοντας ότι τα αντιβιοτικά πωλούνται στα φαρμακεία όπως τα αντιηλιακά ή άλλα σκευάσματα. «Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή» υπογράμμισε, ζητώντας από την πολιτεία να εφαρμόσει αυτήν την πρακτική, όπως ισχύει σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από την Ελλάδα.

Για τα τροχαία δυστυχήματα, αναφέρθηκε στην παράμετρο του κόστους του Ε.Σ.Υ από τη νοσηλεία των τραυματιών, το οποίο είναι υπέρογκο, λέγοντας ότι το κράνος για τους οδηγούς των μηχανών και η χρήση της ζώνης για τους επιβαίνοντες στα αυτοκίνητα, θα μειώσουν κατά πολύ τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 3 – 6 Οκτωβρίου 2019 στο Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη, ενώ περιλαμβάνει όπως προαναφέρθηκε δύο σεμινάρια, ένα στην επείγουσα χειρουργική κι ένα στις μαζικές καταστροφές.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top