ΑΛΟΥΜΥΛ: Τζίρος 200 εκατ ευρώ στο 6μηνο και σχέδια για επενδύσεις 65 εκατ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Τζίρος 200 εκατ ευρώ στο 6μηνο και σχέδια για επενδύσεις 65 εκατ.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τα 200 εκατ. ευρώ τζίρο, έπιασε ο Όμιλος της ΑΛΟΥΜΥΛ στο πρώτο εξάμηνο του 2022, πετυχαίνοντας αύξηση  43% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος , ενώ η διοίκηση της εισηγμένης , η οποία έχει κάνει ισχυρό come back στην κερδοφορία από το  2019,   ετοιμάζει ένα σημαντικό πακέτο επενδύσεων “για την Αλουμύλ της επόμενης 15ετίας”,  συνολικού ύψους άνω των 65 εκατ. ευρώ,  μεγάλα τμήματα του οποίου αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ κ. Γιώργος Μυλωνάς, τόνισε ότι για τον Όμιλο το 2022 είναι μία επίσης καλή χρονιά, αλλά πλέον η διεθνής αγορά των μεγάλων οικοδομικών έργων, εμφανίζει σημάδια συγκράτησης κάτι που αναπόδραστα θα επηρεάσει τη ζήτηση για τους επόμενους 6-2 μήνες.

Η ΑΛΟΥΜΥΛ, όπως τονίσθηκε, αντιμετωπίζει δίχως ανησυχία τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών, επειδή διαθέτει υψηλή παραγωγική κερδοφορία ενώ, παράλληλα, είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά scrap/ανακυκλωμένου μετάλλου.

“Υποβάλλουμε για έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων. Ετοιμάζουμε ένα ακόμη επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων, για την παραγωγή από φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση, το οποίο επίσης θα επιδιώξουμε να χρηματοδοτήσουμε από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σχεδιάζουμε επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση μίας ακόμη, τρίτης, γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Σερβίας”, ενημέρωσε ο κ. Μυλωνάς.

Η ΑΛΟΥΜΥΛ, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της ελληνικής αγοράς, άλλωστε η Μητρική, εισφέρει περίπου το 15% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών.  Ο Όμιλος, που έχει πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα στην Αμερική, θα ανοίξει γραφεία και στο Λος Άντζελες ( έχει ήδη γραφεία στη Νέα Υόρκη), ενώ εισέρχεται πιο δυναμικά στις αγορές της Ασίας. Η ΑΛΟΥΜΥΛ που έχει χτίσει σημαντική ανάπτυξη στην Ινδία, σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο και στην Ταϋλάνδη, όπου ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές, άπως άλλωστε και σε Βιετνάμ και Ινδονησία.

Ρευστή η κατάσταση στη διεθνή αγορά

Ωστόσο, οπως είπε ο πρόεδρος του Ομίλου, οι διεθνοποιημένες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διεθνή αγορά, σε μία περίοδο που έρχονται και αυξήσεις στο κόστος χρήματος.

“Μεγάλα projects αναστέλλονται, κυρίως στο εξωτερικό, λόγω των υψηλών τιμών. Αυτή η άνοδος των τιμών, όπως και τα προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών, θα προκαλέσουν μείωση της ζήτησης κι’αυτή, με τη σειρά της, μείωση των τιμών. Αυτή η κάμψη δεν γνωρίζουμε αν θα διαρκέσει 6 ή 12 μήνες. Εκτιμώ ότι  ειδικά σε ότι αφορά την ενέργεια, η κρίση θα εκτονωθεί προς την άνοιξη του 2023.

“Αυτή η ρευστή κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η αγορά, δεν μας ανησυχεί”, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, “επειδή η ΑΛΟΥΜΥΛ έχει υψηλή κερδοφορία και μπορεί να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της, παρά τις δεσμεύσεις που είχε έναντι των πιστωτριών τραπεζών, λόγω της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού”.

High tech προϊόντα στην παγκόσμια αγορά

Η ΑΛΟΥΜΥΛ, που στα χρόνια των μνημονίων ολοκλήρωσε την στροφή της στην παραγωγή αρχιτεκτονικών συστημάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. “θα συνεχίσει να μεγαλώνει, ανεξάρτητα  και πέρα από τα όρια της παραγωγικής της δυναμικότητας”, υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς. Ο Όμιλος, κεντρικά, από το Κιλκίς, θα οργανώνει και θα διευθύνει  το παραγωγικό του δυναμικό σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και το ευρύ εμπορικό του δίκτυο, προκειμένου να καλύπτει τη ζήτηση της παγκόσμιας αγοράς για προϊόντα υπερ-υψηλών τεχνικών προδιαγραφών.

“Επενδύσαμε πάνω απο  3,5 εκατ. ευρώ σε customised λογισμικό, διαχείρισης των παραγγελιών και της παραγωγής. Η ΑΛΟΥΜΥΛ είναι πίσω από όλα τα μεγάλα έργα στη διεθνή αγορά . Τώρα πλέον υπάρχει ανάγκη να επενδύσουμε στα logistics του Ομίλου, σε ρομποτικές αποθήκες, αυτοματοποιημένη διαχείριση των προϊόντων”, είπε ο πρόεδρος του Ομίλου.

Επενδύσεις και νέα έργα

Το μεγάλο επενδυτικό των 50 εκατ. ευρώ, αφορά κυρίως έργα για τα  logistics του Ομίλου. Πρόσθετα κτίρια, εξοπλισμό για αυτοματοποιημένη διαχείριση των προϊόντων (ρομποτικές αποθήκες), έργο που θα υλοποιηθεί στο βιομηχανικό συγκρότημα της ΒΙΠΕ Κιλκίς. Επίσης, στο ίδιο επενδυτικό, περιλαμβάνεται η εγκτάσταση μίας ακόμη γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Ξάνθης που επαναλειτούργησε, αλλά και η προμήθεια συστημάτων software. To επενδυτικό, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί στο 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ποσοστό 30% από τις Τράπεζες και στο υπόλοιπο 20% από την ίδια την Εταιρεία.

Η δεύτερη επένδυση , των 6 εκατ. ευρώ, που αναμένεται και αυτή να εξασφαλίσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελς, στις στέγες του βιομηχανικού συγκροτήματος στο Κιλκίς. Σε αυτά τα 160.000 τ.μ. επιφανειών, θα εγκατασταθούν συστήματα φ/β ισχύος 20 MW. To ρεύμα που θα παράγεται θα καταναλώνεται από την ΑΛΟΥΜΥΛ.

Επίσης, η Εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση μίας τρίτης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Σερβίας, προκειμένου να συμπληρώσει την γκάμα των παραγόμενων προϊόντων. Η επένδυση αυτή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συζητήσεις που έχει ο Όμιλος με τις Τράπεζες, οι οποίες είναι πρόθυμες  να παρέχουν ρευστότητα στην Εταιρεία, επειδή  από πλευράς ΑΛΟΥΜΥΛ έχουν τηρηθεί και με το παραπάνω οι όροι που συνόδευαν την συμφωνία αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού της. “Θα έχουμε αυξημένη ρευστότητα από το Σεπτέβριο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Επίσης, η Εταιρεία, που για μία ακόμη φορά δεν θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της (σ.σ. από τα κέρδη του 2021), θέλει να επιβραβεύσει τους μετόχους που την στήριξαν  στα δύσκολα χρόνια, κάτι που θα πράξει  μόλις αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω παλαιότερης τιτλοποίησης δανείων.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Τα οικονομικά στοιχεία του 2021

Το 2021 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, κατέγραψε αύξηση 30,7% και διαμορφώθηκε στα €315,2 εκατ. έναντι €241,1 εκατ. συγκριτικά με το 2020.

Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €89,3 εκατ. έναντι €60,2 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 48,3%.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €53,3 εκατ. έναντι €29,6 εκατ. συγκριτικά με το 2020, αυξημένα κατάd 80,1%.

Κατά το 2021, ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων €28,1 εκατ. έναντι κερδών €11,0 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 154,9%.

Αντίστοιχα, κέρδη εμφανίζουν και τα αποτελέσματα μετά φόρων, ύψους €20,3 εκατ. έναντι κερδών €9,3 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 119,1%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €45,2 εκατ. έναντι €25,0 εκατ. συγκριτικά με το 2020, αυξημένα κατάd 80,9%.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top