ALUMINCO: Εξαγορά εργοστασίου Doral και επένδυση 20 εκατ € στη Θεσσαλονίκη

ALUMINCO: Εξαγορά εργοστασίου Doral και επένδυση 20 εκατ € στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μία μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη, που θα φτάσει συνολικά στα 20 εκατ € στην επόμενη πενταετία, ανακοίνωσε η βιομηχανία αλουμινίου ALUMINCO, η οποία έχει εξαγοράσει τις άλλοτε εγκαταστάσεις της Doral στο Καλοχώρι.

Όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ο κ. Αργύρης Καρράς, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ALUMINCO, η Εταιρεία εξαγόρασε για το ποσό των 7 εκατ. € το βιομηχανοστάσιο της Doral, προκειμένου σε αυτό να εγκαταστήσει την 4η γραμμή διέλασης «πράσινου» αλουμινίου, που σε συνδυασμό με την 3η γραμμή παραγωγής που από το Σεπτέμβριο λειτουργεί στο συγκρότημα των Οινοφύτων, θα αυξήσει το ετήσιο συνολικό τονάζ στους 35.000 τόνους ετησίως.

Η νέα μονάδα θα είναι εξοπλισμένη με εξελιγμένες γραμμές διέλασης, κάθετη μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής, μηχανήματα επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου, γραμμές θερμομονωτικών και μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

Το εργοστάσιο της ALUMINCO στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο επόμενο 4μηνο, με το συνολικό κόστος της start up επένδυσης να εκτιμάται στα 9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, θα διερευνήσει τη δυνατότητα ένταξης του επενδυτικού της προγράμματος και συγχρηματοδότησής του από τον νέο αναπτυξιακό αλλά και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ALUMINCO, που έχει ήδη αναλάβει και εκτελέσει στη Θεσσαλονίκη μεγάλα έργα, σταθμίζοντας την αύξηση της ζήτησης και τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου αλλά και της περιοχής εν προκειμένω, δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη μία πύλη εξαγωγών προς τις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης αλλά και των κεντροευρωπαϊκών χωρών.

Έτσι, χάρη στην ALUMINCO, θα ζωντανέψει το άλλοτε εργοστάσιο της Doral, που έχει μείνει ανενεργό από το 2013, δίνοντας 120 νέες θέσεις εργασίας στη βόρειο Ελλάδα. (Το εργοστάσιο αγοράστηκε σε πλειστηριασμό).

Αύξηση τζίρου και νέα premium προϊόντα

Η ALUMINCO, που στις αρχές του 2022 κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, παράλληλα με την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης που δρομολόγησε και άρχισε να υλοποιεί στη Θεσσαλονίκη, έχει να παρουσιάσει και μία εντυπωσιακή αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά το 2021, της τάξης του 35% και πλέον. Έτσι, η φετινή χρονιά θα κλείσει με τζίρο στην περιοχή των 56 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές συμμετέχουν στο συνολικό κύκλο εργασιών κατά 55%. Τα κέρδη- EBITDA- θα διαμορφωθούν στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καρράς, αναφέρθηκε στη νέα premium σειρά αρχιτεκτονικών συστημάτων ‘Skyline’, για να δώσει επίσης έμφαση στο ισχυρό R&D της εταιρείας, στην δέσμευσή της για παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας, στην προσπάθεια αφομοίωσης του ESG  στον τρόπο λειτουργίας της.

Η ALUMINCO, ισχυρή εξαγωγικά στις αγορές του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας αλλά και με σημαντικές πωλήσεις ως την Καραϊβική, έχει δεχθεί ως τώρα προτάσεις από εξαγοράς από τρίτους, οι οποίος όμως δεν ήταν «σωστές και οργανωμένες».

Όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίζονται ενδιαφέρον τρίτων, να τοποθετηθούν στην ALUMINCO, είπε:  «Η ALUMINCO είναι μεν μια οικογενειακή επιχείρηση, αλλά σαν επιχειρηματίες είμαστε πάντα ανοικτοί, σε σωστές επενδυτικές προτάσεις. Αυτό που προέχει είναι το καλό της ALUMINCO».

Προβλέψεις για το 2022

Για το 2022 ο κ. Καρράς προέβλεψε κάμψη των τιμών της Α’ ύλης, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να κάμπτονται οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου, ενώ προέβλεψε ότι η εσωτερική αγορά θα τονωθεί από το ‘Εξοικονομώ’ αλλά και την εκτέλεση μεγάλων έργων σε επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία και μεγάλες αναπτύξεις μεικτών χρήσεων.

Όσο για την ALUMINCO είπε ότι βλέπει, η ανάπτυξη σε όρους κύκλου εργασιών, να συνεχίζεται με ρυθμούς της τάξης του +35%.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ