Αμνοερίφια: Φόβοι για ελληνοποιήσεις και εκτίναξη των τιμών έως και 15%

Αμνοερίφια: Φόβοι για ελληνοποιήσεις και εκτίναξη των τιμών έως και 15%

Σημαντική αύξηση που μπορεί να φτάσει το 10-15% ή περισσότερο, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να καταγράψουν οι τιμές των αμνοεριφίων που «κλειδώνουν» αυτές τις μέρες ενόψει του Πάσχα. Φόβους για παράνομες ελληνοποιήσεις, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης, Μαρία Σαμολαδά

Μεγάλες πιέσεις δέχονται φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων που με τη μεγάλη ζήτηση ενόψει του Πάσχα, αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση ίσως και πάνω από 15%, επισημαίνει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, μετά την περυσινή χρονιά, που οι παραγωγοί-κτηνοτρόφοι είδαν τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω και της πανδημίας, φέτος οι εξαγωγές ειδικά προς Ιταλία ήταν πολλές, με αποτέλεσμα η ζήτηση για τα εναπομείναντα ζώα να είναι μεγάλη και οι τιμές να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Αυτό με απλά λόγια, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, σημαίνει πως από τα 9-9,5 ευρώ πέρυσι, η τιμή για τα ελληνικά αμνοερίφια στη λιανική, στα συνοικιακά κρεοπωλεία, θα κυμανθεί περίπου στα 11 – 11,5 ευρώ το κιλό, ίσως ακόμη και στα 12.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χασάπης, κρεοπώλης στο Τριάδι Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει στο GRTimes.gr, την εκτίμηση για αύξηση τουλάχιστον 10-15%, λέγοντας πως οι παραγωγοί θα κρατήσουν σκληρή γραμμή, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 7 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που πέρυσι «είχαν μπει μέσα» και είχαν ζημιωθεί.

«Εξαιτίας των τιμών που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος σε υψηλότερα επίπεδα, ο κόσμος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να γνωρίζει πως εάν δει τιμή κάτω από τα 11 ευρώ, δεν θα πρόκειται για Ελληνικό προϊόν» διευκρινίζει ο κ. Χασάπης.

«Να προμηθευτούν έγκαιρα τα κρέατα οι καταναλωτές»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, ο κόσμος πρέπει να προνοήσει και να σπεύσει να κάνει τις παραγγελίες του έγκαιρα, τουλάχιστον έως την Κυριακή των Βαΐων ή τη Μεγάλη Δευτέρα, καθώς όσοι καθυστερήσουν υπάρχει κίνδυνος να μη βρουν «ούτε γραμμάριο» ποιοτικού ελληνικού αμνοεριφίου στα κρεοπωλεία.

Την ίδια στιγμή, λόγω και της υποχρεωτικής αργίας της Πρωτομαγιάς που φέτος λόγω Πάσχα μεταφέρθηκε για την Τρίτη 4 Μαΐου, όσοι θα θελήσουν τη συγκεκριμένη μέρα να καταναλώσουν κρέατα, θα πρέπει να τα προμηθευτούν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη, τα κρεοπωλεία θα είναι κλειστά.

Φόβοι για μαζικές ελληνοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το GRTimes.gr και θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξέφραζαν φόβους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκτεταμένα φαινόμενα «ελληνοποιήσεων», με επιτήδειους να θέλουν να εκμεταλλευτούν τη φετινή συγκυρία με τις ανεβασμένες τιμές.

«Εδώ και περίπου 2 εβδομάδες, νταλίκες με ζώα από τη Ρουμανία, περνούν τα ελληνικά σύνορα. Και ενώ το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι καταγράφονται όλα και πως όσα σφαχτούν θα αναγράφουν “χώρα γέννησης Ρουμανία, χώρα εκτροφής Ρουμανία, Ελλάδα, χώρα σφαγής Ελλάδα”, σίγουρα θα υπάρξουν πολλά που θα ξεφύγουν από αυτό το πλαίσιο και θα πωλούνται ως Ελληνικά» επισημαίνουν μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως μέρος της διαδικασίας ταυτοποίησης στο στάδιο έως και το σφαγείο, δεν είναι ψηφιακό και υπάρχουν «κενά» που κάποιοι τα εκμεταλλεύονται.

Άλλη πηγή, τόνισε στο GRTimes, πως πολλές από τις νταλίκες που περνούν τα Ελληνικά σύνορα, έχουν 750-800 ζώα, ενώ συνήθως δηλώνουν μόλις τα 400-420, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Αυτό όπως εξήγησε συμβαίνει γιατί οι τελωνειακοί με τον φόρτο εργασίας, δεν έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν από τα οχήματα όλα αυτά τα ζώα για να τα μετρήσουν, κάτι που γνωρίζουν οι επιτήδειοι. «Τα υπόλοιπα ζώα, που δεν δηλώνονται, μπορεί να καταλάβει κανείς που και πως καταλήγουν», αναφέρει χαρακτηριστικά άτομο που δραστηριοποιείται στο εμπόριο κρέατος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ