Αμύνταιο – Κτήμα Άλφα: Νέες επενδύσεις σε οινοποιείο, εστιατόριο και καταλύματα

Αμύνταιο – Κτήμα Άλφα: Νέες επενδύσεις σε οινοποιείο, εστιατόριο και καταλύματα

Στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα βρίσκεται το Κτήμα Άλφα, ένας ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας 2.200 στρ. Η ζώνη του Αμυνταίου, Ονομασία Προέλευσης για τα Ξινόμαυρα, από τις ελάχιστες ζώνες στην Ελλάδα όπου το κλίμα είναι ημι – ηπειρωτικό, είναι εκείνη όπου επί μια 25ετία παράγονται οίνοι υψηλής ποιότητας. «Παράγουμε κρασί μόνο από σταφύλι, αυτή είναι η φιλοσοφία μας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης υπεύθυνος εξαγωγών του Κτήματος Άλφα αναφέροντας και το νέο επενδυτικό σχέδιο του Κτήματος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Βρισκόμαστε στο Αμύνταιο της Φλώρινας, στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην περιοχή, κατόπιν πρόσκλησης του The Lynx mountain resort, όπου και οργάνωσε την επίσκεψή μας στο Κτήμα Άλφα.

Σε μια ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης η οποία βρίσκεται μεταξύ 620 – 710 μ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και χωρίζεται από τρεις μεγάλους ορεινούς όγκους, τα 3Β όπως τα λένε: βόρεια είναι ο Βόρας, βορειοδυτικά το Βίτσι και νότια το Βέρνον.

Όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος εξαγωγών του Κτήματος Άλφα Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης η περιοχή προϊστορικά ήταν μια τεράστια λίμνη, «άρα, μιλάμε για εδάφη αμμώδη πάνω σε ασβεστόλιθο, που σε συνδυασμό με το ψυχρό κλίμα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελλοκαλλιέργεια».

Πρόκειται  από τις ελάχιστες ζώνες στην Ελλάδα όπου το κλίμα είναι ημι – ηπειρωτικό, όπου δεν υπάρχουν επιρροές από τη Μεσόγειο, «έχουμε μεγάλους ορεινούς όγκους και προς το Αιγαίο και το Ιόνιο τα οποία αποκλείουν τις μεσογειακές επιρροές, έχουμε συνεχείς βορειοδυτικούς ανέμους, ψυχρούς χειμώνες, το καλοκαίρι είναι ξηρό, και συνδυαστικά όλα αυτά δημιουργούν τις συνθήκες που θέλουμε» αναφέρει ο κ. Αρβανιτάκης.

Ο ίδιος μας ενημέρωσε σχετικά με τα πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στον αμπελώνα των 2.200 στρ. «Είμαστε ολοκληρωμένη διαχείριση πιστοποιημένη, μηδέν χρήση ζιζανιοκτόνων, έχουμε δυο μετεωρολογικούς σταθμούς στην καρδιά του αμπελώνα, εφαρμόζουμε υπόγεια άρδευση και μάλιστα είμαστε ο πρώτος αμπελώνας στην Ευρώπη που εφαρμόζει υπόγειο σύστημα άρδευσης από το 1995, το οποίο μετράει πάνω από 2.000 χλμ.» δηλώνει ο κ. Αρβανιτάκης προσθέτοντας ότι συνεργάζονται με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και χρησιμοποιούν δορυφόρους για την μελέτη της έντασης της ταχύτητας ωρίμανσης των αμπελώνων.

«’Τρέχουμε’ πολλά ερευνητικά προγράμματα τα οποία έχουν ως στόχο να αναδείξουν την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, αλλά κυρίως να φτιάξουμε τα καλύτερα δυνατά κρασιά και να παράξουμε σταφύλι το οποίο έχει τις προδιαγραφές να φέρει την υπογραφή Κτήμα Άλφα» δηλώνει με ικανοποίηση ο κ. Αρβανιτάκης.

Φωτοχρωματικές φωτογραφίες

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Κτήμα Άλφα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην περιοχή, πληροφορηθήκαμε για τις φωτοχρωματικές φωτογραφίες που χρησιμοποιεί το οινοποιείο και για τον λόγο βεβαίως που γίνεται αυτή η διαδικασία.

Πραγματοποιείται δυο φορές τον χρόνο, μια κατά τη διάρκεια του περκασμού (σ.σ. όταν διασπάται η χλωροφύλλη και αρχίζει η εμφάνιση χρωματισμού σε κάθε ποικιλία) και μια πριν τον τρύγο, όπου οι διαφορετικές εντάσεις του πράσινου τους δείχνουν διαφορετικές ωριμάνσεις μέσα στο ίδιο το αμπελοτεμάχιο.

«Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το πράσινο, τόσο πιο ώριμο είναι το σταφύλι, και όσο πιο σκούρο είναι τόσο πιο άγουρο είναι το σταφύλι. Εκεί που είναι πιο άγουρο, πρέπει να περάσει πιο πολύς ήλιος, άρα να αφαιρέσουμε περισσότερο φύλλωμα» εξηγεί ο κ. Αρβανιτάκης λέγοντας ότι σε συνδυασμό με τις αναλύσεις που γίνονται (σ.σ. καθημερινά παίρνουν περισσότερα από 50 δείγματα σταφύλι την ημέρα, τα οποία αναλύονται στον ποιοτικό έλεγχο -σάκχαρα, οξύτητα, τανίνες-) ‘κουμπώνουν’ όλα (μετεωρολογικοί σταθμοί, δορυφόροι, υπόγειο σύστημα άρδευσης) και γνωρίζουν αμπελώνα, αμπελώνα εβδομάδα, εβδομάδα τι διαχείριση πρέπει  να κάνουν με τα χέρια. «Και μιλάμε για 2.200 στρέμματα» προσθέτει.

Επίσης, εδώ και μια επταετία ‘τρέχει’ ένα πρότζεκτ με 11 διαφορετικούς κλώνους του Ξινόμαυρου, όπου γίνονται πειραματικές οινοποιήσεις. Μάλιστα στον φετινό τρύγο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πειραματική οινοποίηση.

Εξαγωγές σε 33 χώρες

Η ιστορία του Κτήματος Άλφα ξεκινάει από το 1995 και ιδρύθηκε από τον Άγγελο Ιατρίδη χημικό οινολόγο και τον Μάκη Μαυρίδη αμπελουργό δεύτερης γενιάς από την περιοχή του Αμυνταίου, το Βεγόρι.

Το Κτήμα Άλφα ξεκίνησε με 70 στρέμματα αμπέλια, και αυτή τη στιγμή έχει στην ιδιοκτησία του 2.200 στρέμματα. «Είμαστε 100% κάθετοι στην παραγωγή μας (καλλιέργεια αμπελώνων, μάζεμα σταφυλιού, παραγωγή κρασιού)’ παράγουμε κρασί μόνο από σταφύλι, αυτή είναι η φιλοσοφία μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτάκης.

Η ετήσια παραγωγή του Κτήματος ανέρχεται περίπου στις 900.000 φιάλες με αυξητική τάση, και όπως αναφέρει ο υπεύθυνος εξαγωγών η παραγωγή τους εξαντλείται κάθε χρόνο, «εδώ και ενάμιση μήνα είμαι χωρίς λευκά και ροζέ για το εξωτερικό».

Οι πωλήσεις τους είναι περίπου στο 62% – 64% στην Ελλάδα ενώ η υπόλοιπη παραγωγή διοχετεύεται σε 33 χώρες στο εξωτερικό, σε κάποιες με μεγαλύτερη κατανάλωση και σε κάποιες άλλες με μικρότερη.

Σχετικά με τις τοπ 5 χώρες σε εξαγωγές οίνων του Κτήματος Άλφα είναι η Αμερική, Γερμανία, Κύπρος, Αυστραλία και Καναδάς. «Όμως, χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Κορέα, η Ιαπωνία είναι σημεία που έχουμε παρουσία» προσθέτει ο κ. Αρβανιτάκης.

Το επενδυτικό πλάνο

Οι ανήσυχοι ιδιοκτήτες, στελέχη και το δυναμικό του Κτήματος Άλφα συνεχίζουν εδώ και μια 25ετία να επενδύουν στο κρασί, στο ποιοτικό κρασί, ικανοποιώντας τη φιλοσοφία τους, που δεν είναι άλλη από απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα, στον αμπελουργό και τον οινόφιλο.

Το σύνολο της επένδυσης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ξεπερνάει τα 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο, επειδή η δυναμικότητα του οινοποιείου πλησιάζει το όριό της, για να μην μειωθεί η ποιότητα, προχωράνε στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου, το οποίο επιχειρησιακά θα είναι λειτουργήσιμο για τον τρύγο του 2022.

Η νέα επένδυση του υπό κατασκευή οινοποιείου, που ξεκίνησε περίπου πριν από ένα πεντάμηνο, κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, στα επενδυτικά πλάνα της εταιρίας προστίθεται ένα μικρό οινοποιείο στο Ξινό Νερό, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, από εκεί θα παράγονται τα αφρώδη κρασιά.

Τέλος, η εταιρία επενδύει και στον οινικό τουρισμό, αφού όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr, δρομολογείται η κατασκευή ενός εστιατορίου και ενός μικρού ξενοδοχείου με 12 σουίτες, εκεί όπου βρίσκεται ο αμπελώνας, και η υλοποίησή τους αναμένεται εντός της επόμενης τετραετίας.

Βραβεύσεις

Πολλαπλές είναι και οι διακρίσεις και θετικές κριτικές παγκοσμίως που αποσπάει το Κτήμα Άλφα για τα ποιοτικά του κρασιά και όχι μόνο. Πρόσφατα το Ξινόμαυρο Reserve αναδείχθηκε ως το καλύτερο κρασί για το 2020. Προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο με την ονομασία «Μπάρμπα Γιάννης», σε υψόμετρο 647 μ. και φυτεμένο το 1919.

Το κρασί παραμένει για 24 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση, στη συνέχεια 24 μήνες σε επιλεγμένα, νέα, λεπτόκοκκα, γαλλικά δρύινα βαρέλια και 12 μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση. Έχει λαμπερό ρουμπινί χρώμα, ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση ενώ το δυναμικό παλαίωσης του ξεπερνάει την 20ετία.

Σχολιάζοντας τα βραβεία και τις διακρίσεις του Κτήματος Άλφα ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης υπεύθυνος εξαγωγών μας καθηλώνει «το μεγαλύτερο βραβείο είναι ότι κάθε χρόνο κάνουμε τρύγο με άδειες δεξαμενές, που σημαίνει ότι τα κρασιά μας έχουν πουληθεί».

*Η επίσκεψη στο Κτήμα Άλφα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στη Φλώρινα, κατόπιν προσκλήσεως από τη διεύθυνση του νέου mountain resort της Φλώρινας, The Lynx Mountain Resort.

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top