Αν. Μακεδονία – Θράκη: Ποινικοί κρατούμενοι «παστώνονται» στα ΑΤ λόγω «ασφυξίας» στις φυλακές

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Ποινικοί κρατούμενοι «παστώνονται» στα ΑΤ λόγω «ασφυξίας» στις φυλακές

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Υπό «ασφυκτικές» και άθλιες συνθήκες, ζουν καθημερινά δεκάδες κρατούμενοι (ακόμη και ποινικοί), στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας της «υπερχείλισης» των σωφρονιστικών καταστημάτων που αδυνατούν να δεχτούν περαιτέρω ανθρώπους στις ήδη γεμάτες φυλακές.

Κραυγή αγωνίας για το εν λόγω ζήτημα απευθύνουν τρεις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων και συγκεκριμένα, αυτές της Ροδόπης, της Ξάνθης και της Καβάλας, οι οποίες με κοινή ανακοίνωση ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων, αφενός γιατί παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, αφετέρου διότι ο κίνδυνος απόδρασης βαρυποινιτών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Όπως περιγράφει στο GRTimes η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Σταυρούλα Τζατζανά αυτή τη στιγμή τα Αστυνομικά Τμήματα Κομοτηνής, είναι όχι απλά γεμάτα, αλλά υπερπλήρη. «Είναι γεγονός πως σε χώρους που προορίζονται για 10-15 άτομα σπάνια πέφτουμε κάτω από 24-25. Μπορείτε να φανταστείτε σε τι συνθήκες ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Ορισμένοι κοιμούνται στο πάτωμα, στρωματσάδα, συνωστίζονται σε μικρούς χώρους και δεν προαυλίζονται» σημειώνει.

Προσθέτει επίσης ότι «οι φυλακές είναι οι χώροι που φτιάχτηκαν για τους ποινικούς βαρυποινίτες. Στα αστυνομικά κρατητήρια απαγορεύεται να κρατήσεις κάποιον παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο που δεν ξεπερνά τις λίγες ώρες, μέχρι να έρθει το μεταγωγικό. Πρόκειται για κρατητήρια που φτιάχτηκαν για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτόφωρο, μια κλοπή από κατάστημα, ένα τροχαίο. Για αδικήματα που δεν συγκαταλέγονται στην βαριά εγκληματικότητα».

Η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι εντάσεις για το ποιός θα κοιμηθεί σε κρεβάτι

Η πρόεδρος της ΕΑΥΡ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η χώρα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Γίνονται καθημερινά έγγραφα προς τους αρμόδιους φορείς. Και από τον διευθυντή των φυλακών και από τον διοικητή της Αστυνομίας προς τον εισαγγελέα. Παρ’ όλα αυτά η διαταγή δεν αλλάζει. Επειδή οι φυλακές είναι γεμάτες οι κρατούμενοι πρέπει να μένουν στα Αστυνομικά Τμήματα ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

«Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, διότι τα δικαστήρια έχουν συσσωρευμένες υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται σε βαθύ χρονικό διάστημα. Μπορεί να διακόψει τη μια μέρα για να συνεχίσει μια άλλη ημερομηνία. Οι άνθρωποι λοιπόν που καλούνται να ζήσουν στα κρατητήρια των ΑΤ, χωρίς προαυλισμό και με αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό να αντιδρούν και να προκαλούν εντάσεις. Ακόμη και για το ποιος θα κοιμηθεί στο κρεβάτι και ποιος στο πάτωμα. Όλη αυτή την ένταση είναι υποχρεωμένοι να την απορροφούν οι συνάδελφοί μας και μάλιστα με κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα» συμπληρώνει.

Η Σταυρούλα Τζατζανα υπογραμμίζει επιπλέον ότι το πρόβλημα του συνωστισμού κρατουμένων στα ΑΤ διογκώνεται καθημερινά και το ζήτημα αυτό δεν αφορά την διοίκηση των αστυνομικών, αλλά «την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Αυτή τη στιγμή ο κάθε Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαχειριστεί 80 ποινικούς κρατούμενους, τους οποίους θα πρέπει να διαμοιράσει σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα ανά την Ελλάδα. Και έτσι το πρόβλημα αντί να λυθεί διογκώνεται. Η Ροδόπη δε, βιώνει αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε από τον κορωνοϊό, απ’ όταν οι φυλακές αρνούνταν να δεχτούν ποινικούς που νόσησαν. Έτσι έμεναν στα Αστυνομικά Τμήματα, χωρίς υποδομές και χωρίς ειδικό χώρο καραντίνας. Κάποια στιγμή λοιπόν, το ζήτημα πρέπει να λυθεί με κάθε σεβασμό στους αρμόδιους. Και λύσεις υπάρχουν. Και με τις τηλεδίκες που αποσυμφορίζουν διαδικτυακά το δικαστικό σύστημα, αλλά και με το χτίσιμο νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, εάν τα ήδη υπάρχοντα δεν μπορούν να δεχθούν στους κόλπους τους άλλους κρατούμενους».

Μεγάλος ο κίνδυνος της απόδρασης

Καταλήγοντας η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, δεν παραλείπει να σημειώσει πως «έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο κίνδυνος των αποδράσεων αυξάνεται καθημερινά. Διότι μια απόδραση από τις φυλακές είναι απείρως πιο δύσκολη από ένα κρατητήριο Αστυνομικού Τμήματος. Και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο, όχι μόνο τους φύλακες, αλλά συνολικά τη δημόσια τάξη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ενώσεων έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Αρχηγέ,

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών των μελών μας που υπηρετούν στα Αστυνομικά Τμήματα Κομοτηνής, Ξάνθης και Καβάλας, σχετικά με την κράτηση στα αστυνομικά μας κρατητήρια, μεγάλου αριθμού ποινικών κρατουμένων οι οποίοι προέρχονται από διάφορες φυλακές της χώρας και κανονικά προορίζονται για τις Φυλακές Κομοτηνής.

Οι Φυλακές Κομοτηνής δηλώνουν πληρότητα, αλλά σε ίδια και χειρότερη κατάσταση από θέμα αριθμού φιλοξενούμενων κρατουμένων είναι και τα αστυνομικά μας κρατητήρια!!!

Δυστυχώς όμως, παρότι οι Διοικητές των εν λόγω Αστυνομικών Υπηρεσιών μας, συνεχώς ενημερώνουν εγγράφως την Εισαγγελία Εφετών Θράκης για την υπερπληρότητα των κρατητηρίων μας, την αδυναμία μας να φιλοξενήσουμε –για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα – τόσο πολλούς ποινικούς κρατουμένους εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών… ο Εισαγγελέας Εφετών επιμένει να διατάσσει την κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, μετατρέποντάς τα σε φυλακές, κατά παράβαση του άρθρου 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/91 όπου ρητά ορίζεται ότι στα Αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για σωφρονιστικό κατάστημα.

Σε μια χώρα δικαίου, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία του δικαιώματος των κρατουμένων να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί υποχρέωση που θα έπρεπε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και όχι να παραβιάζεται με εισαγγελικές εντολές.

Επιπλέον, οι καθημερινές μεταγωγές των ποινικών κρατουμένων από την Καβάλα και την Ξάνθη στο Εφετείο Θράκης, ενέχουν τεράστιους κινδύνους δημόσιας ασφάλειας, αλλά και ταυτόχρονα επιφέρουν σπατάλη ιδιαίτερα μεγάλων χρηματικών ποσών που αφορούν στην πληρωμή οδοιπορικών εξόδων των Αστυνομικών και στο κόστος καυσίμων-φθορών των υπηρεσιακών οχημάτων.

Σε μια εποχή όπου συνεχώς εξαγγέλλονται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, μέτρα στήριξης των Ελλήνων πολιτών για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, δεν είναι δυνατόν κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί να δίνουν διαταγές που και παράνομες είναι και σπαταλούν με περίσσια  ευκολία το δημόσιο χρήμα.

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Αρχηγέ,

Επειδή γνωρίζουμε την ευαισθησία σας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην τήρηση της νομιμότητας, παρακαλούμε όπως σε επίπεδο Υπουργείων αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την παράνομη αλλά και απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων δημόσιων λειτουργών.

Σε μια εποχή όπου η γείτονα χώρα, μας εγκαλεί ΨΕΥΔΩΣ παγκοσμίως ότι δήθεν παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα παράνομων μεταναστών, θεωρούμε ότι θα πρέπει ΕΣΕΙΣ να «βάλετε φρένο» σ’ αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς που με τις εντολές τους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ποινικών κρατουμένων στο εσωτερικό της χώρας μας και την εκθέτουν σε σημείο να έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμφωνείτε κι εσείς μαζί μας πως ο νόμος σωστά ορίζει ότι η κράτηση σε αστυνομικά κρατητήρια χωρίς δυνατότητα ανοιχτού προαυλισμού, σε αστυνομικά κρατητήρια υπόγεια και χωρίς φυσικό φωτισμό ή σε αστυνομικά κρατητήρια χωρίς ζεστό νερό, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποινικών κρατουμένων, τα οποία δικαιώματα εμείς οι αστυνομικοί έχουμε ορκιστεί να τα προστατεύουμε.

Η παρανομία απαιτεί άμεσες λύσεις. Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν είναι παραρτήματα φυλακών και οι συνάδελφοι Αστυνομικοί δεν είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Επειδή πέραν των δικαιωμάτων των κρατουμένων υπάρχουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων Αστυνομικών, σας γνωρίζουμε ότι η υπερεργασία των συναδέλφων μας κατά τις μεταγωγές, οι κίνδυνοι για την υγιεινή και  ασφάλεια των συναδέλφων μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως σκοποί κρατητηρίων στα οποία φιλοξενούνται σχεδόν διπλάσιος της χωρητικότητάς τους αριθμός κρατουμένων, ο κίνδυνος απόδρασης βαρυποινιτών τόσο κατά την παραμονή τους στα αστυνομικά κρατητήρια όσο και κατά τη διάρκεια των μεταγωγών τους στα δικαστήρια, αλλά και η απασχόληση του αστυνομικού προσωπικού σε «αλλότρια» καθήκοντα είναι καταστάσεις που ανακύπτουν εξαιτίας των εν λόγω διαταγών της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης κι εμείς ως συνδικαλιστικοί φορείς προάσπισης των δικαιωμάτων των μελών μας, σας γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση που δεν επανέλθει η νομιμότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στα Ελληνικά Δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη».

Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Η πρόεδρος
Σταυρούλα Τζατζάνα

Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Γουναρίδης

Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Ίμβρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top