Στα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας αλλά και εκφοβισμού που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε σχολικές μονάδες της χώρας, ιδιωτικές και δημόσιες, αναφέρθηκε εκτενώς μιλώντας στο GRTimes, η γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ-Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, εκπαιδευτική ψυχολόγος, εμπνεύστρια και δημιουργός της πλατφόρμας livewithoubillying.com, Αντωνία Τορρένς.
«Σίγουρα υπάρχει έξαρση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία της Ελλάδας, ωστόσο το γεγονός αυτό αποτελεί αντανάκλαση των περιστατικών βίας και εκφοβισμού που υπάρχουν γενικότερα στην κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Τορρένς.
Και πρόσθεσε: «Ας μη λησμονούμε ότι οι κοινωνίες τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας, διάστημα στο οποίο οι άνθρωποι είχαν περιοριστεί και ζούσαν διαφορετικά από την κανονικότητα, διάστημα στο οποίο «άνθισαν» οι ψυχικές ασθένειες οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ γενικότερα έχει παρατηρηθεί και μία μείωση του χρόνου κατά τον οποίο οι γονείς ασχολούνται με τα παιδιά τους».
Σε μια προσπάθεια να γίνει πιο συγκεκριμένη αναφορικά με αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα της βίας που ταλανίζει την ελληνική οικογένεια, η κα. Τορρένς υπογράμμισε πως «υπάρχουν πλέον πολύ σημαντικά θέματα, στον τρόπο της επικοινωνίας των γονέων με το παιδί, αλλά και προβολής κάποιων βίαιων προτύπων που έρχονται μέσα από τα Social Media και τα ΜΜΕ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που η βία προβάλλεται τόσο έντονα».
«Σε μια παραβατική συμπεριφορά ενός παιδιού, όλα παίζουν ρόλο, καθώς όπως προαναφέραμε η βία είναι διάχυτη παντού. Από τη μια οι κοινωνίες κατηγορούν τους νέους για την κατάσταση που επικρατεί και από την άλλη η ίδια η κοινωνία είναι αυτή που εκθέτει στους νέους τις εικόνες αυτές. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα ΜΜΕ σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσαν οι ίδιοι οι γονείς, η υπεραπασχολησιμότητα στην εργασία, είναι μόνο μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι γονείς δεν αφιερώνουν πλέον τον χρόνο που πρέπει στα παιδιά τους».
Απαιτούνται μόνο ολιστικές παρεμβάσεις
Σε ερώτηση αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε αρχικά να μειωθούν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού μέσα στα σχολεία, η κα. Τορρένς σημείωσε πως «η άποψη η δική μου έχει να κάνει μόνο με ολιστικές παρεμβάσεις. Που σημαίνει ότι και για τα παιδιά προσπαθούμε, αλλά η ίδια προσπάθεια πρέπει να γίνει και για τους εκπαιδευτικούς και για τους γονείς. Η λήψη μόνο ενός μέτρου δε φτάνει. Χρειάζεται μια σειρά μέτρων για να μπει ένα «φρένο» στο φαινόμενο».
«Τι έχουμε κάνει εμείς; Από το 2015 λειτουργούμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα το livewithoutbullying.com, όπου παιδιά ηλικίας από 13 έως και 18 ετών μπαίνουν και ζητούν συμβουλευτικές μεθόδους από επαγγελματίες ψυχολόγους. Κατόπιν η δράση αυτή άνοιξε και πλέον αφορά και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Λειτουργεί καθημερινά ακόμη και μέσω app στο smart phone και αφορά μια διαδικασία κατά την οποία ένας εκπαιδευμένος σύμβουλος μπορεί να μιλήσει συμβουλευτικά στο παιδί. Και είναι σημαντικό, ότι ο σύμβουλος αυτός δεν αλλάζει, ακριβώς γιατί κάθε φορά μαζί επιχειρούν να κάνουν βήμα μπροστά, ενώ παράλληλα οι σύμβουλοι γνωρίζουν και το ιστορικό του ατόμου» προσθέτει στο GRTimes η κα. Τορρένς.
Βοήθεια σε 30.000 ανθρώπους
Συμπληρώνοντας τις δράσεις του φορέα η γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ υπογραμμίζει πως «πέρα από το app και την πλατφόρμα, έχουμε φτιάξει ειδικές εκπαιδεύσεις για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για γονείς. Και όλα αυτά διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας, με μια πάρα πολύ εύκολη εγγραφή. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά, έχουν βοηθηθεί μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, φτάνοντας τον αριθμό των 30.000 ανθρώπων. Και φυσικά όλα αυτά μέσω του ΚΜΟΠ τυγχάνουν της έγκρισης και αναγνώρισης από το υπουργείο Παιδείας, μέσω του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε συνάψει, ενώ σύντομα ακολουθούν ανάλογες συνεργασίες και με την Ένωση Δήμων Ελλάδος και με την Ένωση Περιφερειών».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για όλες αυτές τις δράσεις που ακολουθεί, η πλατφόρμα livewithoutbullying.com έχει βραβευτεί στα τέλη Οκτωβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό HundrED της Φινλανδίας ως μια από τις πιο επιτυχημένες καινοτομίες στην εκπαίδευση. Η διεθνής αυτή διάκριση επιβραβεύει τα πιο καινοτόμα προγράμματα, τα οποία έρχονται να αλλάξουν το πρόσωπο της εκπαίδευσης στη μετά Covid εποχή.