Ανάπτυξη δράσεων εμβολιασμού ατόμων με κινητικά προβλήματα και ειδικών πληθυσμών

Ανάπτυξη δράσεων εμβολιασμού ατόμων με κινητικά προβλήματα και ειδικών πληθυσμών

Έμφαση στους εμβολιασμούς κατά της covid-19, ατόμων με κινητικά προβλήματα, πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικών πληθυσμών και εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες, δίνει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και μέχρι στιγμής (η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 Ιουλίου) έχουν κάνει αίτηση 3200 πολίτες και έχει γίνει ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι χθες αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων στην επικράτεια, που εμβολίασαν περισσότερα από 300 άτομα και η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα αναπτύσσονται κινητά συνεργεία και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν εμβολιαστεί, περισσότεροι από 6000 πολίτες. Ταυτόχρονα είπε, αναπτύσσονται δράσεις και για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών. Επίσης, τις επόμενες θα αναπτυχθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, είτε θα μεταβεί κινητό συνεργείο στην μονάδα, είτε θα διευκολυνθεί ο συντονισμός των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Φθάνει στο 49% του πληθυσμού η εμβολιαστική κάλυψη

Η χθεσινή μέρα έκλεισε με περισσότερους από 45.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.540.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 705.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 54,3% του γενικού πληθυσμού και 63,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 5.170.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 49% στο γενικό πληθυσμό και 58% στον ενήλικο πληθυσμό.

Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 40.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες, 110.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση. Ο κ. Θεμιστοκλέους, εξήγησε ότι η πτώση στους εμβολιασμούς παρατηρείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, σίγουρα οφείλεται στο καλοκαίρι και ήταν αναμενόμενη.

Στην Πάτρα κυβερνητικό κλιμάκιο για αποτίμηση των καταστροφών στην Αιγιάλεια

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρίσκεται σήμερα, στην Πάτρα, προκειμένου -σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά στην Αιγιάλεια καθώς και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια, στις 9.30, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, δημάρχων της περιοχής, της ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει αυτοψία σε πληγείσες περιοχές.

Αναβάθμιση της συνεργασίας με την Amazon Web Services για τη δημιουργία Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Amazon Web Services, αναφορικά με οικονομικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με επίκεντρο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος (regional space hub).

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον γενικό διευθυντή της Amazon για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Cameron Brooks.

Σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανοίγονται για την Ελλάδα «νέες προοπτικές στους τομείς της πολιτικής διαστήματος, των τηλεπικοινωνιών, των διαστημικών τεχνολογιών, της διαστημικής βιομηχανίας και της εκπαίδευσης».

Ο Περιφερειακός Κόμβος Διαστήματος που θα προκύψει από αυτή τη συνεργασία είναι επί της ουσίας μια ψηφιακή θερμοκοιτίδα, δηλαδή ένα περιβάλλον που «θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει ερευνητικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πολιτική διαστήματος», όπως αναφέρουν τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποτελέσει «μοχλό υλοποίησης» για την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για την ψηφιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων, η λειτουργία του κόμβου περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις: Πρώτον, την δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης για επαγγελματίες του χώρου της αεροδιαστημικής και δεύτερον, τη συλλογή, ανάπτυξη και διάθεση συνόλων δεδομένων σχετικά με το διάστημα.

Από την πλευρά της, η Amazon θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογίας, παρέχοντας πρόσβαση σε μια σειρά προγραμμάτων της και ιδίως δίνοντας έμφαση σε προγράμματα ενδυνάμωσης γυναικών και νέων επαγγελματιών. Όπως αναφέρουν στο κοινό δελτίο Τύπου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, «οι πρωτοβουλίες αυτές μεταφράζονται σε τεχνική υποστήριξη, κατάρτιση, πόρους, καθώς επίσης και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξή τους».

Ο Αστρονομικός Σταθμός του Χολομώντα στο πρόγραμμα «ScyLight»

Η ένταξη του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα του ΑΠΘ στο πρόγραμμα «ScyLight» της ESA συζητήθηκε χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και αντιπροσωπείας του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της νέας γενιάς ασφαλών, δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέθοδο της κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων, με τον Αστρονομικό Σταθμό Χολομώντα του ΑΠΘ στη Χαλκιδική να είναι ένας από τους τρεις που επιλέχθηκαν να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, με την ένταξη του Χολομώντα στο πρόγραμμα, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα μπει στον χάρτη των τηλεσκοπίων που θα δίνουν και θα συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, θα δώσει μεγάλο κομμάτι έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδoς και τη δυνατότητα στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτά τα δεδομένα, να έχουν πιο άμεση πρόσβαση και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ερευνητών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ